2008 mi je dijagnosticirana upala uha sa holesteatomom i u februaru 2008 mi je uradjena operacija - radikalna trepanacija temporalne kosti. Tad mi je doktor rekao da ne postoji opasnost od recidiva. Medjutim, holesteatom mi se vratio i ponovo mi je dijagnosticiran prije 7 dana. Drugi doktor (ne taj koji me operisao) izvadio ga je kroz uho, znaci bez reza (pretpostavljam kroz bubnu opnu?). Rekao je da moram stavljati neodeksacin kapi 10 dana, 4x4, sto sam i radila 2 dana, ali kad sam dobila osjecaj da mi je uho prepuno tecnosti i da ta tecnost nece da izadje, stvara mi pritisak u uhu i, posljedicno, nervozu, na svoju odgovornost sam prestala uzimati te kapi. Pet dana nakon vadjenja holesteatoma otisla sam na kontrolu, doktor je rekao da je nalaz zadovoljavajuci. Ja sam mu priznala da nisam uzimala kapi i navela razlog, na sto je on samo odgovorio da kapi trebam uzimati jer to mjesto gdje se nalazio holesteatom mora da epitelizira. nakon toga sam ja jos u vecoj nedoumici, jer sam procitala na uputstvu za kapi (upozorenja pri primjeni kapi) da usporava epitelizaciju i da smanjuje imuni odgovor na infekciju. kapi jos uvijek nisam pocela stavljati i treba mi sto prije neka informacija vezana za kapi. bez obzira sto je doktor rekao da trebam, ne mogu se zadovoljiti time bez objasnjenja kako i zasto i sta ce se desiti ako ih stavljam, a sta ako ne stavljam, jer doktori su nekoliko puta grijesili oko ovog uha (zbog svoje povrsnosti - cast izuzecima),pa sam im davno prestala slijepo vjerovati, tako da bi mi sad stvarno trebalo necije objasnjenje.
ako neko ima iskustva sa holesteatomom i kapima, slobodno neka podijeli.

hvala na odgovorima i iskustvima (nadam se da ce ih biti, jer mi zaista trebaju).
srdacan pozdrav