Period nakon zavrsetka oporavka posle preloma l1 prsljena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
ivanooka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Period nakon zavrsetka oporavka posle preloma l1 prsljena

Post od ivanooka »

Postovani,

Nakon saobracajnog udesa zadobila sam kompresivnu frakturu l1 prsljena (excorationes coli) i bila sam lecena na sledeci nacin: prvo gips 2 meseca,zatim mider 2 meseca a onda sam poslata na fizikalnu sto sam i odradila. Na poslednjem pregledu doktor mi je rekao da je sve lepo sraslo ,da vise nema nikakve opasnosti i da mogu da se vratim normalnom zivotu u potpunosti.

Mene zanima sledece:
-da li sada mogu da trcim i sprovodim druge aktivnosti (npr. igranje u diskoteci)
-da li bih kasnije mogla imati problema sa kicmom usled ove frakture,bez obzira sto je dobro srasla? Npr. neko krivljenje ili slicno?

Hvala unapred na Vasem vremenu!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Posle cetiri meseca se moze ocekivati da je proces zarastanja zavrsen. Ako je Vas lekar rekao da mozete da se vratite normalnom zivotu, uzivajte.
Rizik od kasnijeg javljanja problema postoji, ali bi se neko preciznije misljenje moglo dati tek posle uvida makar u snimak neposredno posle povrede i snimak sa poslednje kontrole, pozeljan bi bio i pregled, a mozda se ispostavi da su potrebne i neke dodatne metode ispitivanja. Cak ni tada niko ne moze da Vam da stoprocentnu garanciju tipa "bice tako i tako".
Marko73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 3:58 pm

Post od Marko73 »

I ja sam lomio l1 prsljen. Na Banjici me nisu operisali, ali nisam kao ti nosio gips, vec samo mider i to nesto vise od godinu dana. Uvek tako zadrzavaju mider. Doduse, ja sam nosio onaj sto se koristi samo za hod, a ti verovatno onaj plasticni, sto se skida samo kad spavas.

Nema bwe nikakvih posledica. Mene ipak bole ledja (mada ne treba to vezivati za lom prsljena), a ako tebe ne bole to je strava. To je sad sasvim isti prsljen kao i drugi, tako mi je rekao moj ortoped. Uzivaj i djuskaj jace nego do sada. :)
ivanooka
Novi član
Novi član

Post od ivanooka »

Hvala vam na odgovorima. Mene Marko i dalje bole ledja,verovatno jer se jos uvek oporavljaju-lekar mi je rekao da koliko sam bila pod miderom i gipsom,toliko ce mi trebati vremena da sve bude kao pre. Znaci,za moje misice to je jos nekih 2 meseca ,mada planiram da nastavim sa nekom fizickom aktivnoscu,bas iz straha da sutra ne podje nesto po zlu. Rece mi lekar da je to sad 'zabetonirano' nego ja i dalje osecam strah. Ali,polako se oslobadjam toga.

Nadam se da to vracanje normalnom zivotu znaci i dozvola za igranje i trcanje. Reci mi, Marko,pre koliko si ti lomio l1? I kako te sad bole ledja? Kakav je tebi prelom bio?
Marko73
Novi član
Novi član

Post od Marko73 »

Sve je to manje vise neispitano kada je u pitanju kicma. Tj bolovi se retko pripisuju prelomu, a ja ne mislim da je bas tako. Jer...ja nisam mogao da sedim duze od minuta, bolovi su bili nesnosni, a koje to lezanje moze da proizvede. U banji, kada su me stavljali na kolica, bolelo je do ivice kolabiranja. Ali, da ne mracim.

Eto vidis, ima i gore. Ako te ledja bole podnosljivo, to onda verovatno i jeste usled nekretanja. Radi vezbe za ledja, podizi trup, znas tu vezbu iz skole. A i Tamara je u prvoj temi dala vezbe za ledjne misice.

l1 sam lomio pre godinu i po dana. Danas, evo, mogu da sedim na netu, sto je skoro do kraja leta, bilo nezamislivo. Ledja me jos bole pri hodu, tj nakon duzeg hoda, ali to je normalno, jer je tu napor misica ledja logican.

Nema razloga za strah, jer pretpostavljam da su ti dozvoljene sve vezbe. Ali...po banjama, cim vide lom kicme, odmah skepticare. No, nebitno. Vazno je da vezbas ledja, hodas i trcis, sto da ne. Mada, tesko je to reci, jer meni manjka optimizma za fizikalnu terapiju koja je spora. No, ja imam i druge probleme, a ti nema razloga da se ucauris, jer tako bol nece proci. Radi sve normalno, vezbaj i sve ce doci na svoje.

:)
ivanooka
Novi član
Novi član

Post od ivanooka »

Hvala jos jedanput! Ja sam izgleda bila neki specijalni slucaj,jer kad me je lekar udarao po ledjima 3 dana posle nesrece(mislim da se zove veterinarska metoda) mene nista nije bolelo,pa je i on sam bio u velikom cudu kako i zasto me to ne boli. Mene u principu nakon nesrece to mesto nije uopste bolelo,ali ni najmanje. Boleo me je predeo oko karlice,jer sam njega bas udarila direktno o sediste auta,noge su mi inace bile podignute na deo do sofersajbne. I kad sam kasnije lezala,nista me nije bolelo.

E,kad je dosao gips,onda su krenuli bolovi,zbog spavanja u njemu,da ne pominjem mider,sa kojimk sam spavala jer doktor nije heteo da rizikuje. Kad se toga setim... Vise su mi oni zadavali bola,nego prelom!

E sad kad su mi misici oslabili,verovatno je to razlog ovog bola,koji je podnosljiv. Inace,ja sam privatno uzela terapeuta koji mi je dolazio kuci i sa njim sam radila fizikalnu,odnosno vezbe.

Znaci,ti mislis da sad mogu normalno da igram i slicno? Jesu tebi nesto rekli o posledicama mogucim ove povrede?
Marko73
Novi član
Novi član

Post od Marko73 »

Mogu misliti kako ti je bilo sa gipsom i miderom. Najgore je sad proslo.

Meni je ortoped rekao da je taj prsljen isti kao drugi, da je rizik od povrede isti kao i kod drugih prsljena. E sad, pitanje je tegoba koje svaki ovakav slucaj ima. Mene recimo bole ledja pri savijanju. Ali trcim. Dakle...rizik je tu minimalan, samo se treba prilagoditi sebi. Ako nemas problema sa misicima, tj bolove, radi sve sto si do sada radila, a i vise, jer je tu fizikalna terapija.

I ja imam terapeuta koji mi dolazi kuci. Rekoh ti da je vezba za ledja dizanje trupa pri lezanju na stomaku. Ono sto su nas terali u osnovnoj skoli.

Sve je manje vise nebitno, jer je najvaznije da nemas problema sa obim pokreta i sa bolovima. Tako da bi sto pre trebala da se savijas, trcis itd kako ne bi misici zaribali.

Marko73
Novi član
Novi član

Post od Marko73 »

Zaboravih. Ja sa mojim terapeutom hodam na duzim relacijama, pa vidi i ti da odsetas koliko mozes da ocenis koliko su ledja izdrziva. Cak, hod bi trebala da ukljucis u terapiju. Ako mozes, zatim i malo potrci, pa sve vise. Ali hod je obavezan. Hodaj sama, ako terapeut ne zeli.

scarface
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 13, 2011 11:53 am

Re: Period nakon zavrsetka oporavka posle preloma l1 prsljena

Post od scarface »

Поздарав свима, пре две недеље пао сам са опсерваторије на калемегдану и преломио пршљен л1. Тренутно носим мидер ц38 и супер ми је. Иначе сам алпиниста тако да вас не чуди пад са поменутог места...
Људи све је у глави, морате бити јаки, психички и физички, нема кукања, нема падања у бедак и тих глупости. Чак шта више водим скоро нормалан живот, шетам као луд чак могу и да потрчим темпо, такође имам и активан сексуални живот.
Нетреба горети у жељи са временом све ће доћи а до тада све је на вама односно нама.
Упамтите мозак управља телом.
Odgovori