povreda acetabuluma
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Okt 08, 2011 3:35 pm
povreda acetabuluma
Imala sam saobracajni udes 14 08 2011 gde mi je povredjena karlica sa leve strane.Urajden je Ro i CT snimak karlice gde je konstatovano da je doslo je do preloma krova acetabuluma, obe grane pubicne kosti i naprsnuce sakralne kosti kod sakroilijacnog zgloba. Svi prelomi su bili bez dislokacije i nisu zahtevali nikakvu hirusku intervenciju. Ortoped mi je rekao da povrede nisu strasne i da nije doslo do ostecenja zgloba kuka. Posle tri dana provedenih na ortopediji poslata sam na kucno lecenje uz strogo mirovanje. Provela sam 3 nedelje u postelji, cetvrte nedelje sam pocela po malo da ustajem sa stakama bez oslonca na povredjenu stranu. 15.09.2011 otisla sam na kontrolu kod ortopeda. Uradjen je Ro snimak, ortoped je konstatovao da je sve lepo zaraslo i da mogu da krenem sa fizikalnom terapijom. Rekao mi je da i dalje koristim stake i da mogu slobodno da pocnem da se oslanjam na povredjenu stranu do granice bola sto je i napisao u izvestaju. Sledece dve nedelje sam provela kuci cekajuci da se oslobodi mesto na fizikalnoj terapiji. Bolovi su se postepeno smanjivali a pokretljivost mi se povecavala tako da sam posle izvesnog vremena pocela da koristim samo jednu staku i da se sve vise oslanjam na povredjenu nogu. 03.10. 2011 sam primljena na fizikalnu gde je doktorka koja me vodi bila zgranuta kada je videla da hodam samo sa jednom stakom. Rekla mi je da zbog povrede acetabuluma ne bi smela sledecih 3 meseca od povrede da se oslanjam na nogu i da je vrlo moguce da sam ostetila zglobnu hrskavicu. Vratila me je ponovo na obe stake, bez oslonca, ukljucila na magnet, interferentne struje, kinezi i hidro terapiju. Rekla mi je da cemo tek za 6 meseci znati da li je hrskavica ostecena ili ne. Interesuje me da li postoji procedura gde vec sada moze da se vidi da li de doslo i koliko je eventualno ostecenja zgloba? Sludjena sam ovom razlikom u doktrinama izmedju ortopeda i fizijatara. Mozda sam previse nestrpljiva ali bih zelela da znam sa cime se suocavam jer eventualne komplikacije uopste nisu bezazlene. Molim za vase misljenje i savet o daljim mogucnostima za dijagnozu i terapiju. Hvala.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: povreda acetabuluma
Sa takvom povredom zgloba kuka svakako se ne smete sami oslobadjati shtaka, i svakako ne smete se oslanjati samo na misljenje ortopeda, jer su po pravilu prilichno okrutni prema pacijentima.
Fizijatar vam je lepo rekao, minimum 3 meseca nema oslanjanja pa chak ni zam 50% tezine. Obe shtake morate da koristite jer u supronom rizikujete ponovni prelom i dodatne komplikacije. Samo 2 meseca posle povrede je jako mali period da povreda koja nije tretirana sama zaraste zato se fizikalna terapija da pomogne a na vama je da budete stpljivi i cekate nalaz tj RNG snimak kuka koji ne pokazuje nikakve posledice preloma i sliku acetabuluma koji je potpuno srastao.
Ako ste poceli sa elektroterapijom onda bi trebalo da ste dobili i preporuku za kineziterapiju i da saradjujete sa terapeutima.
A razlike u misljanjima lekara i terapeuta se svode na nivo obrazovanja, ali pre svega na iskustva koja su imali sa pacijentima sa slichnim ili istim povredama lokomotornog sistema. Fizijatri su po pravilu orpezniji i idu na sigurniju varijantu oporavka, posebno kada su u pitanju povrede koje se pre sveg aleche konzervativno tj mirovanjem, dok je sa ortopedima drugachije jer u svemu en vide toliko veliki probelm vec traze izazove za svoje nove poduhvate!
Za vas kao osobu sa povredom zgloba kuka je bitno da znate da je acetabulum deo karlice koji je izuzetno dobro snabdeven krvlju i koji zarasta solidnom brzinom u maksimalnim uslovima, tako da je bolje da se mozda jos malo strpite i druzite sa stakama pa da to sve zaraste kako treba, lako je posle staka vratiti snagu misica i vratiti sve pokrete u normalan obim pokreta. Bitno je da nema komplikacija, otoka, bolova...
Naravno shto se tice seksa oprezno i obratite se nekom od terapeuta, preporuka mladjem terapeutu zenskog roda, kako bi vam preporuchio najbolje poze tokom seksa i u ovom periodu ali i za sledecih 6 meseci.
Fizijatar vam je lepo rekao, minimum 3 meseca nema oslanjanja pa chak ni zam 50% tezine. Obe shtake morate da koristite jer u supronom rizikujete ponovni prelom i dodatne komplikacije. Samo 2 meseca posle povrede je jako mali period da povreda koja nije tretirana sama zaraste zato se fizikalna terapija da pomogne a na vama je da budete stpljivi i cekate nalaz tj RNG snimak kuka koji ne pokazuje nikakve posledice preloma i sliku acetabuluma koji je potpuno srastao.
Ako ste poceli sa elektroterapijom onda bi trebalo da ste dobili i preporuku za kineziterapiju i da saradjujete sa terapeutima.
A razlike u misljanjima lekara i terapeuta se svode na nivo obrazovanja, ali pre svega na iskustva koja su imali sa pacijentima sa slichnim ili istim povredama lokomotornog sistema. Fizijatri su po pravilu orpezniji i idu na sigurniju varijantu oporavka, posebno kada su u pitanju povrede koje se pre sveg aleche konzervativno tj mirovanjem, dok je sa ortopedima drugachije jer u svemu en vide toliko veliki probelm vec traze izazove za svoje nove poduhvate!
Za vas kao osobu sa povredom zgloba kuka je bitno da znate da je acetabulum deo karlice koji je izuzetno dobro snabdeven krvlju i koji zarasta solidnom brzinom u maksimalnim uslovima, tako da je bolje da se mozda jos malo strpite i druzite sa stakama pa da to sve zaraste kako treba, lako je posle staka vratiti snagu misica i vratiti sve pokrete u normalan obim pokreta. Bitno je da nema komplikacija, otoka, bolova...
Naravno shto se tice seksa oprezno i obratite se nekom od terapeuta, preporuka mladjem terapeutu zenskog roda, kako bi vam preporuchio najbolje poze tokom seksa i u ovom periodu ali i za sledecih 6 meseci.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
Hvala puno na vasem tako brzom i iscrpnom odgovoru! Samo na jedno pitanje mi niste odgovorili a to je da li postoji metoda koja u ovom trenutku moze da pokaze da li je doslo do ostecenja zglobne hrskavice posto sam se 2 nedelje oslanjala na povredjenu nogu? Vidite za seks mi nije palo napamet ni da pitam, jednostavno sam to potisnula za neka srecnija vremena... Jos jednom hvala.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Samo rendgenskim snimkom!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
Hvala!