Proteini
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
Proteini
da li stetno uticu na zdravlje preparati iz teretane, konkretno mislim na proteine i gejnere. Posto se bavim profesionalno sportom, da li ce ovi preparati stetno uticati na moj organizam i da li cu imati problema na lekarskom pregledu? Mozda je glupo pitanje ali da li ovi spadaju u doping preparate?
Re: Proteini
Ne spadaju u doping preparate, o štetnosti se može diskutovati. Nema istraživanja koje će definitivno isključiti svaku štetnost, ali na osnovu iskustva velikog broja ljudi koji koriste ove preparate oni nisu štetni, odn. nije zabeleženo da se neko razboleo uzimajući proteine, amino kiseline, gejnere, vitamine...
Štetni su koliko i bilo koja hrana sa aditivima, a svako od nas svaki dan pojede, ili poije nešto sa aditivima i konzervansima. Svi ti preparati dobijeni su koncentrovanjem proteina iz hrane.
Po mom mišljenju nema preterane potrebe za njihovim korišćenjem, isti učinak dobija se ako se jedu npr. belanca nakon treninga, jer se ona takođe brzo vare i apsorbuju, a brzina varenja je prvenstveni zahtev nakon treninga. Međutim, proteini su praktični, jer je mnogo lakše uzeti mericu proteina, nego spremati jaja...
Ovo govorim na osnovu višegodišnjeg iskustva. Mnogi će reći kako su proteini neophodni, ja kažem da nisu. Njihova prednost je u ekonomičnosti i uštedi vremena, a prednosti u smislu dobijanja veće mišićne mase od njih, nego od hrane su minimalne i neprimetne, ako uopšte i postoje.
Ako ih već koristiš, biraj one od renomiranih firmi, a ako baš hoćeš da vodiš računa o zdravlju biraj one bez veštačkih zaslađivača (lošijeg su ukusa), mada opet nema definitivne potvrde da su ti dodaci štetni po zdravlje.
Ono što bih svakome preporučio, bilo da se bavi, ili se ne bavi sportom je prvenstveno zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana. Od suplemenata omega3 masne kiseline (one nisu neophodne, ali postoje definitvni naučni dokazi da deluju povoljno na zdravlje). Vitaminsko mineralni preparati svakako u periodu svake dijete, jer je njihov unos iz hrane tada smanjen.
Štetni su koliko i bilo koja hrana sa aditivima, a svako od nas svaki dan pojede, ili poije nešto sa aditivima i konzervansima. Svi ti preparati dobijeni su koncentrovanjem proteina iz hrane.
Po mom mišljenju nema preterane potrebe za njihovim korišćenjem, isti učinak dobija se ako se jedu npr. belanca nakon treninga, jer se ona takođe brzo vare i apsorbuju, a brzina varenja je prvenstveni zahtev nakon treninga. Međutim, proteini su praktični, jer je mnogo lakše uzeti mericu proteina, nego spremati jaja...
Ovo govorim na osnovu višegodišnjeg iskustva. Mnogi će reći kako su proteini neophodni, ja kažem da nisu. Njihova prednost je u ekonomičnosti i uštedi vremena, a prednosti u smislu dobijanja veće mišićne mase od njih, nego od hrane su minimalne i neprimetne, ako uopšte i postoje.
Ako ih već koristiš, biraj one od renomiranih firmi, a ako baš hoćeš da vodiš računa o zdravlju biraj one bez veštačkih zaslađivača (lošijeg su ukusa), mada opet nema definitivne potvrde da su ti dodaci štetni po zdravlje.
Ono što bih svakome preporučio, bilo da se bavi, ili se ne bavi sportom je prvenstveno zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana. Od suplemenata omega3 masne kiseline (one nisu neophodne, ali postoje definitvni naučni dokazi da deluju povoljno na zdravlje). Vitaminsko mineralni preparati svakako u periodu svake dijete, jer je njihov unos iz hrane tada smanjen.
Re: Proteini
Proteini ne uticu stetno na organizam. Neposredno koriscenje pre davanja urina registrovace povecanu koncentraciju proteina u urinu.Pesic99 napisao:da li stetno uticu na zdravlje preparati iz teretane, konkretno mislim na proteine i gejnere. Posto se bavim profesionalno sportom, da li ce ovi preparati stetno uticati na moj organizam i da li cu imati problema na lekarskom pregledu? Mozda je glupo pitanje ali da li ovi spadaju u doping preparate?
Whey protein je neophodan u PWM tj obroku odmah nakon treninga, sa dodatkom amino kiselina i dekstroze za bolju apsorbciju. Taj miks pijes cim zavrsis sa treningom. 1-1.30h posle toga ide cvrsti obrok bogat proteinima ( crveno,belo meso, riba).