Dijeta i Hasimotov sindrom

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
Iva:)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 15, 2010 3:16 pm

Dijeta i Hasimotov sindrom

Post od Iva:) »

Pozdrav! postavila sam pitanje vec na temi "Endokrinologija", ali posto mi niko nije odgovorio, nadam se da ce mi ovde neko pomoci :). Imam 21 godinu i Hasimotov sindrom(svi hormoni su mi uredu sem TG antitela, koja su 65(do 40 dozvoljeno), mama takodje ima Hasimotov sy, i hipotireozu, pije vec godinama lekove. Na svojih 171 imam 76kg, i zelela bih da smrsam 14-15kg. Pre godinu dana sam drzala UN dijetu(1. dan proteini, 2. dan skrob, 3. dan ugljeni hidrati i 4. dan voce i sirovo povrce, dorucak uvek isti:2 vocke) i za 2 meseca smrsala 12kg. Naravno, posto ne odim racuna o ishrani, sada mi se sve vratilo. Planiram opet da krenem na dijetu, ili bar da probam da redukujem ishranu(mada mi se cini da cu se sa dijetom bolje organizovati), pa mezanima strucno misljenje lekara da li to ikako moze da mi ugrozi ovaj poremecaj metabolizma stitne zlezde i sta da radim? Unapred hvala :)
sanjana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 28, 2011 3:19 pm

Re: Dijeta i Hasimotov sindrom

Post od sanjana »

Cao Iva , i ja imam hasimotov sindrom. Necu ti dati bas neko strucno misljenje osim toga da smo najebale :))))...Salim se , ja sam dobila tabletice da pijem malu dozu jer planiram da ostanem u drugom stanju, a on ume da remeti proces ovulacije i plodnosti... Kod mene je takva situacija, celokupan problem sa zlezdama , valjda kad krene lancano to ode, jedno za drugim... Neredovni ciklusi, povisen secer i hasimoto... Sto se ishrane tice ne postoji nikakav rezim kako treba da se hranis ni sta smes ni sta ne smes. Mada ja bih te posavetovala da se baziras na zdrave namirnice u svakom slucaju, sto podrazumeva sto SVEZIJE POVRCE... Izbaci svakako secere i ugljene hidrate (mislim na belo brasno i testa od istog), a ne krompir i inegralni pirinac, jer je to nepotrebno i zdravom organizmu a ne samo obolelom...Un dijeta po mom misljenju nije tako losa ,ali samo da nije jednolicna i uzinice su bitne ,zbog oscilacija u seceru...Ja sam od skoro na pretezno presnoj ishrani pa cu videti kakvi ce mi biti rezultati... Kad leci rak i sve te neke teske bolesti valjda moze i jedan mali Hasimoto:).
Srecno
3myo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Sep 06, 2011 1:08 pm

Re: Dijeta i Hasimotov sindrom

Post od 3myo »

Ako ti odgovra med,pomesaj ga sa cuvarkucom,otprilike 300gr/1kg meda,od toga ce ti se ubrzati metabolizam malo,srediti stolica,a dobro je za ciste na jajnicima,pa moze da se smrsa....
Odgovori