Prosiren ingvinalni kanal

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Urlacher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 10:24 pm

Prosiren ingvinalni kanal

Post od Urlacher »

Pozdrav svima iz Banjaluke...

Trazeci odgovore na problem koji imam po internetu, dosao sam do ovog foruma.

Procitao sam postove vezane za navedeni problem na forumu, od nekih je doduse proslo vec dvije godine, stoga sam se odlucio obnoviti temu/problem u nadi da cu mozda dobiti vise informacija tj. prikupiti vise iskustva sa navedenim problemom.

Situacija je slicna kao i kod ratep_narec-a, ali probacu da ukratko opisem svoj slucaj.

Prije 18 dana sam u teretani usljed vjezbanja (mrtvo dizanje) sa tezim teretom, osjetio jace naprezanje abdominalnih misica vise nego obicno, pogotovo onih nizih. Kako nisam osjetio neke bolove, sutradan sam nastavio sa svojim aktivnostima, plivanje, istezanje itd...Nakon toga povrijedjenog ega, kako me je nesto moglo zaboliti prilikom dizanja tereta sam opet radio istu vjezbu sa istim teretom bez problema, ali ovog puta sa bolnijim periodom nakon treninga. Opet je uslijedilo plivanje, penjanje i slicne aktivnosti, da bi nakon 3 dana odmora opet otisao u teretanu odradio laksi trening i zadobio dosta jace bolove nakon toga. Sutradan sam otisao doktoru, abdominalni hirurg mi je dao dijagnozu - prosiren desni ingvinalni kanal za veci prst otprilike, te da mogu nastaviti sa svojim fizickim aktivnostima ali bez nekog teskog dizanja. Imam predispoziciju za bruh/kilu/herniu te da se ne prepadnem ukoliko se to desi. Dobio sam tablete protiv bolova i to je to. Nakon pregleda sam imao prilicno neugodan osjecaj u donjem dijelu stomaka, u mosnicama, tacnije imao sam osjecaj da mi se desni testis pomjera. Zuljanje oko mosnica je takodje bilo prisutno. Nakon dva dana ujutru sam primjetio dosta cudnu boju mokrace...boja poput coca cole mozda malo svjetlija. To se ponovilo i naredno jutro da bi nakon toga proslo. Izvadio sam nalaze i sve je ok, bez upala icega, bez kamena u bubregu...Za svaki slucaj zbog bolova i neugodnog osjecaja oko desnog testisa sam otisao urologu koji se bas i nije potrudio da me pregleda detaljnije, da bi zakljucio da nema nikakvih uroloskih problema. Ipak, objasnio mi je da je uzrok mojih bolova taj sto je prosirenje kanala iziritiralo nerv koji se proteze kroz taj dio ispod testisa pa do trtice. Nakon toga zadnju sedmicu imam jos uvijek neugodan osjecaj uz malo boli na istim mjestima uz napomenu da nisam imao fizickih aktivnosti...

Da ne duzim previse :lol: ...Zanimaju me vasa iskustva sa ovim problemom...pronasao sam je normalna sirina ingivnalnog kanala oko 3mm u mirovanju i do 4mm prilikom naprezanja. Da li je moguce da se vremenom taj kanal smiri, da ne kazem suzi?Nisam profesionalni sportista ali odrzavam dosta visok nivo fizickih aktivnosti stoga mi je tesko zamisliti da moram stalno da pazim koliko i sta dizem. S druge strane ingvinalni kanal se nalazi blizu "buduce porodice" stoga se ne bi zezao.

Post je ipak na kraju ispao podugacak... :-?

Unaprijed hvala...
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Re: Prosiren ingvinalni kanal

Post od Dr011 »

ako je kanal prirodno prosiren to samo predstavlja vecu mogucnost nastanka kile pri vecem napinjanju, i tu nema nekog posebnog leka, tako ti je priroda napravila, samo treba biti oprezan, pa ako kila jednog dana nastane da se ode kod hirurga...
to sto postoje bolovi verovatno se radi o istegnucu nekog misica, njegovog pripoja, ili nekog nerva, i to ce proci, ne bi trebalo da bude neki veci problem...strpljenja dok to prodje i zivi najnormalnije...
mokraca je verovatno bila koncentrovana, pij dosta tecnosti posebno kad treniras, a mozda je bila obojena i usled neke hrane...bitno je da su analize i nalazi pregleda bili uredni...
ako bol bas nikako ne prolazi u neko dogledno vreme javi se na kontrolu...
Urlacher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 29, 2011 10:24 pm

Re: Prosiren ingvinalni kanal

Post od Urlacher »

Konacno odgovor:)

Ne znam koliko je sirok ingv.kanal bio prije, sada je uloziv za veci prst prema dijagnozi.
Mokraca je bila cudna,a tecnosti unosim dovoljno. Cak i kad je koncentrovana nije tako tamne boje bila nikada, gotovo crna.
Nalazi su ok, mada sam pretragom po internetu nasao da u slucaju velikih naprezanja moze doci do slicne situacije sa bojom urina.

Odmarao sam neko vrijeme, tacnije 20ak dana i danas sam otisao na plivanje. Imam jos uvijek nelagodu i slab bol na dijelu iznad uda, osjetim i prepone malo kao i strecanje u donjem abdomenu. U svakom slucaju ideja je da mirujem uz pokusaj laganog plivanja bar neko malo duze vrijeme. Javicu kako prolazi oporavak i nastavak svega cisto da se ljudi sa slicnim problemom mogu pronaci info.

Hvala na javljanju.

Pozdrav
Odgovori