Povisen TBI, DBI i AST, sta moze biti problem?

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
ray
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 20, 2011 1:52 pm

Povisen TBI, DBI i AST, sta moze biti problem?

Post od ray »

Pozdrav,

pre neki dan sam obavio preventivno UZ abdomena i analize krvi.

Meni lab analiza izgleda manje vise OK, osim povisenog bilirubina i enzima jetre AST. Malo me cudi sto je posebno dat DBI (da li je to direktni bilirubin???) na posebnom papiru (slika 4), iako ga doktorka nije zahtevala na uputu. Sve mi ovo ukazuje da MOZDA sa jetrom nesto ne stima. :o

Bavim se rekreativno sportom, teretana, trcanje, biciklizam i nemam za sada nekih tegoba osim sto se u poslednje vreme, recimo par meseci, osecam malo umornije i kao da mi fali energije, a i potrebno mi je i malo duze da odspavam, bar 8 sati, dok sam ranije i posle 5-6 ustajao relativno odmoran.

Da li ovi nalazi ukazuju na neko oboljenje jetre ili su rezultati krvi uzrokovani kamencicima u zuci? :-? Takodje me brine to sto uopste imam nekakve kamencice s obzirom da jos nisam presao ni tridesetu, a ovako iz price znam da se sa tim bolestima obicno susrecu stariji ljudi...

Nalaz UZ je sledeci:
Eho nalaz na jetri, pankreasu i slezini je uredan. U lumenu holciste vidi se veci broj sitnih kalkulusa, bez znakova akutne inflamacije. Zucni vodovi nisu dilatirani. Nema znakova slobodne tecnosti u abdomenalnoj supljini. Na bubrezima obostrano eho nalaz u granicama normale.

Lab nalazi:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Povisen TBI, DBI i AST, sta moze biti problem?

Post od cboris »

pozdrav,
prvo sam pomisli da se radi o holestazi, odnosno problemima sa mehanickim opstrukcijama zucnih puteva, medjutim posto su alp i ggt u normali, to moyemo izuzeti. Svakako treba da odes kod gastroenterologa da se vidi zasto su poviseni bilirubini, urade jos nekakvi testovi koje ce on odrediti i vidjeti da li se radi o urodjenoj hiperbilirubinemiji, pri cemu ce ti biti ogranicena fiyicka aktivnost i neces smjeti gladovati, ali neka gastroenterolog o svemu presudi. U principu, mislim da nije nista alarmantno, ali da svakako treba vidjeti u cemu je problem.
Odgovori