Pitanje u vezi vitamina
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
Pitanje u vezi vitamina
Pozdrav. Da li je zdravo da pijem neki multivitamin? Imaju oni u prodavnicu sto kostaju po 1 euro znam da cim ga popijem odmah u vc svaki cas...
Re: Pitanje u vezi vitamina
Prema mom mišljenju, zdravo je, čak poželjno, ukoliko imate potrebu za vitaminsko-mineralnom suplementacijom.kreten napisao:Pozdrav. Da li je zdravo da pijem neki multivitamin? Imaju oni u prodavnicu sto kostaju po 1 euro znam da cim ga popijem odmah u vc svaki cas...
Ja koristim vitaminsko-mineralne suplemente,omega-3-nezasićenevišemasne kiseline(riblje ulje) i Ginko.Super se osećam i postigao sam željene efekte.
Upotreba tih preparata je dozvoljena i ukoliko unosite sve što je vašem organizmu potrebno.Postavlja se pitanje ko to unosi sve što njegovom organizmu treba za normalno funkcionisanje?Odatle je donekle i opravdano uzimati dodatke ishrani ali umereno.
Meni logicno ukoliko NE unosis sve potrbno vasim organizmu da se doda suplementacija.winkler napisao: Upotreba tih preparata je dozvoljena i ukoliko unosite sve što je vašem organizmu potrebno.Postavlja se pitanje ko to unosi sve što njegovom organizmu treba za normalno funkcionisanje?Odatle je donekle i opravdano uzimati dodatke ishrani ali umereno.

Posle eventualnih tezih obolenja, za jacanje imuniteta ili kod tezih fizickih napora u tom slucaju se preporuca uneti odredjenu vrstu kvalitetnih mulvit preparata. Misljenja su podeljena oko preporuke. Uglavnom se redovnom prehranom unese dovoljna doza minerala i vitamina u organizam ukoliko se jede voce i povrce svakodnevno. To je najbolji nacin.
Vecina tih mulvit preparata stoje dugo po rafovima supermarketa nepravilno uskladistena. Samo proizvodjac zna koji mu je sastav i upravo zavrsi tako kako @kreten kaze proleti kroz organizam i zavrsi u...wc skoljki....Uprvo na cudotvornim multivitaminima farmacija dobro zaradjuje. I skupim i jeftinim....Evro po evro....
Ipak i ja smatram da se u pojedinim stanjima trebaju dodati ishrani.
To sam i napisao.Ko ima potrebu za suplementima taj će ih i koristiti.Termin "proleteti kroz organizam" sa minimalnim stepenom iskorišćenja se pre svega odnosi na suplemente u obliku šumećih tableta.Prema mom mišljenju sve suplemente je najbolje uzimati posle jela kako bi se produžio njihov boravak u sistemu za varenje a samim tim povećao i stepen iskorišćenja.angelika napisao:Meni logicno ukoliko NE unosis sve potrbno vasim organizmu da se doda suplementacija.winkler napisao: Upotreba tih preparata je dozvoljena i ukoliko unosite sve što je vašem organizmu potrebno.Postavlja se pitanje ko to unosi sve što njegovom organizmu treba za normalno funkcionisanje?Odatle je donekle i opravdano uzimati dodatke ishrani ali umereno.![]()
Posle eventualnih tezih obolenja, za jacanje imuniteta ili kod tezih fizickih napora u tom slucaju se preporuca uneti odredjenu vrstu kvalitetnih mulvit preparata. Misljenja su podeljena oko preporuke. Uglavnom se redovnom prehranom unese dovoljna doza minerala i vitamina u organizam ukoliko se jede voce i povrce svakodnevno. To je najbolji nacin.
Vecina tih mulvit preparata stoje dugo po rafovima supermarketa nepravilno uskladistena. Samo proizvodjac zna koji mu je sastav i upravo zavrsi tako kako @kreten kaze proleti kroz organizam i zavrsi u...wc skoljki....Uprvo na cudotvornim multivitaminima farmacija dobro zaradjuje. I skupim i jeftinim....Evro po evro....
Ipak i ja smatram da se u pojedinim stanjima trebaju dodati ishrani.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Sep 06, 2005 7:59 pm
Imam pitanje u vezi sa vitaminom E. Pre par meseci kada su mi ustanovljene displazije na grudima doktorka mi je dala da pijem Tocopherol 2x dnevno mesec dana...tako sam ga i pila, ali sam posle toga nastavila da uzimam po jednu dnevno cisto kao pojacanje organizma. Da li smatrate da mogu da nastavim da ga pijem, da li moze da izazove neke nezeljene efekte ako se previse dugo uzima?
Procitala sam da povoljno utice na ciscenje organizma od slobodnih radikala a posto sam pusac pomislila sam da ne moze da skodi.
Procitala sam da povoljno utice na ciscenje organizma od slobodnih radikala a posto sam pusac pomislila sam da ne moze da skodi.
-
- Novi član
O Boze, sad sam naisla na to da po nekim novim americkim studijama vitamin E iz tableta ne da nije koristan nego je i stetan! http://www.topvita.info/clanak.asp?id=292
Bas bih volela da cujem misljenje nekog lekara. A do daljnjeg prestajem da ga uzimam!
Bas bih volela da cujem misljenje nekog lekara. A do daljnjeg prestajem da ga uzimam!
Danas se olako hvatamo za tablete pa čak i vitamina do kojih je vrlo lako doći i prirodnim putem. Istraživanja nova, stara, naručena od strane farmaceutskih kuća zbunjujuća.
Od reklame o večnoj mladosti lepoti, zdravlju pomoću čarobnih super kombinacija vitamina ide do druge krajnosti plašenja....Kako bilo da bilo ipak treba znati naći meru u svim tim informacijama što nije ni malo jednostavno, svi bi mi da zadržimo i povratimo zdravlje...
E vitamin je baš jako dostupan mislim da je za žene preporuka 8 mg dnevno, a to nije mnogo ako se kuva na suncokretovom ulju, pogricka koja semenčica, lešnjak, maslina popije šalica mleka ....Vrlo sam oprezna i nikad nisam pila u tbl. E vit. i betakarotene..
Sigurna sam ipak da vam nisu baš naškodile za to vreme dok ste ga pili.
Od reklame o večnoj mladosti lepoti, zdravlju pomoću čarobnih super kombinacija vitamina ide do druge krajnosti plašenja....Kako bilo da bilo ipak treba znati naći meru u svim tim informacijama što nije ni malo jednostavno, svi bi mi da zadržimo i povratimo zdravlje...
E vitamin je baš jako dostupan mislim da je za žene preporuka 8 mg dnevno, a to nije mnogo ako se kuva na suncokretovom ulju, pogricka koja semenčica, lešnjak, maslina popije šalica mleka ....Vrlo sam oprezna i nikad nisam pila u tbl. E vit. i betakarotene..
Sigurna sam ipak da vam nisu baš naškodile za to vreme dok ste ga pili.
-
- Novi član
Hvala vam na odgovoru, izgleda da sam se uhvatila za bas dva "pogresna vitamina". Betakaroten sam pila pred polazak na more, ne zbog boje, nego su mi ga preporucili u apoteci zbog alergije na Sunce. A i njega sam povremeno uzimala poslednjih meseci 

Niste jedina
ko bi odoleo...ma podeljena su mišljenja definitivno u vezi betakarotena, kao masti jetru ako se preteruje, a vi niste. Neko pije tokom cele godine i pomoću njega i solarija održava preplanuo ten...mislim da se o takvom preterivanju radi, a kao priprema za sunce mislim da je ok, bolje nego izgoreti....