Kila??

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
MIXTER
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2011 5:56 pm
Kontakt:

Kila??

Post od MIXTER »

Koji su osnovni simptomi za kilu?Molim vas da mi kazeter sto pre.
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Re: Kila??

Post od mladic »

Nisam doktor, al je imam nazalost :S Zavisi koja... Ja imam pupcanu, moze biti i preponska, a i neke druge(valjda svuda gde je trbusni zid). Uglavnom, ako testisi otecu(ne mora da bude zbog toga) onda je slucaj hitan, inace ovako... Najcesce se koliko ja znam svodi na ispupcenje u trbusnom zidu, moze biti malo a i jako veliko, sve zavisi od same kile.

Najveci bol je dok kila "izlazi", odnosno odredjeni sadrzaj trbusne duplje izlazi kroz trbusnu maramicu. Posle toga, bol je mali ili nikakav ako se nesto gadno nije poremetilo. Bol se povecava pri vecoj fizickoj aktivnosti, kao i kad npr naglo ustanes posle duzeg sedenja... To je otprilike to sto ja znam, izvinjavam se ako sam izneo nesto pogresno. Ako se neki dr javi, imam i ja par stvari da priupitam. :)
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

to je ispupcenje u preponi, kod vece kile moze da se spusti u mosnice prema testisu...posebno kod fizickog napora i napinjanja moze da se ispupci i da se uveca...ako mislis da imas kilu obavezno se javi na pregled, drugacije ne mozes znati o cemu se radi...
mladic
Stalni član
Stalni  član

Post od mladic »

Par pitanja za Dr011 ako nije problem:

Ne znam da li se secate, zalio sam se ovde par meseci na bolove u stomaku/testisima/ledjima i tako u krug... Uglavnom, epilog je bio da me je posle 4 meseca "normalno" pregledao hirurg i zakljucio da imam pupcanu kilu, i da mi "malo fali za preponsku, videce se u buducnosti".

Dijagnoza:

hernia umbillicalis
canalis inguinalis apertus 1. dex

Nakon toga je trazio KKS, urin, eho bubrega i kolonoskopiju, i rezultati su bili ok. E sad, mene interesuje da li se pupcana kila moze povuci "sama od sebe" ili se mora ici na operaciju ? S obzirom da mi on operaciju nije ni spomenuo, a komsika koja studira medicinu mi je rekla da se pupcana kila moze povuci sama od sebe, i da se na operaciju ide samo ako dodje do komplikacija/bolova. Da li je to istina ?

Takodje me zanima ponasanje nakon operacije ? Cuo sam da su ranije bili veliki problemi, a da se sada stavlja mrezica koja osteceno mesto cini jacim nego sto je bilo ? Konkretno me zanima da li bih mogao recimo posle godinu dana da podizem teze stvari i tome slicno ?

Unapred zahvalan.
Dr011
Stalni član
Stalni član

Post od Dr011 »

pupcana kila, tacnije slabost trbusnog zida koja dovodi do nastanka kile se nece povuci sama...zavisi od nalaza i koliko smeta, moze se a i ne mora operisati...kila inace predstavlja rizik da se ono sto ispadne zaglavi, najbolje ce ti hirurg sve objasniti na osnovu pregleda i preporuciti treba li to dirati ili ne...
isto vazi i za preponsku kilu, prati posto ti je kanal vec prosiren, ako jednog dana nastane da se onda to sredi...
kile se inace lece samo operativno...nakon operacije se neko vreme covek stedi dok to ne zaraste lepo, a cilj operacije je svakako da se nakon nje zivi najnormalnije!
mladic
Stalni član
Stalni  član

Post od mladic »

Hvala doktore na odgovorima :)

Jos samo jedno pitanje: Na koje nacine se moze uspostaviti dijagnoza kile ? Osim pregleda hirurga, da li se jos nekom neinvazivnom metodom moze utvrditi, npr ultrazvukom ?
Dr011
Stalni član
Stalni član

Post od Dr011 »

otprilike dovoljan je fizikalni pregled...nekad se ona ispolji samo prilikom napinjanja (pri fizickim aktivnostima), tako da se pregled radi naravno i sa napinjanjem...
Odgovori