Kako na rengen?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Kako na rengen?
Danas sam otisla na snimanje rengenom-dva puta me zracili i nista!
Doktor mi je rekao da za rengen nije potrebna priprema(dulkoleks) a na kraju je ispalo da se na snimku ne vidi nista zbog gasova.Kazite mi sta sad da radim inace snimala sam bubrege tj. urinarni trakt zbog kamena .Dali znate da li je priprema potrebna ili su svi ovi doktori i sestre na koje sam ja danas naisla ludi?
P.S Sestra koja radi na rengenu me nije dobro"namestila"pa me slikala dva puta,ima li to smisla i da li je moguce da ona nije dovoljno strucna pa da je snimak zbog toga los?
Unapred hvala na odgovoru!!
Doktor mi je rekao da za rengen nije potrebna priprema(dulkoleks) a na kraju je ispalo da se na snimku ne vidi nista zbog gasova.Kazite mi sta sad da radim inace snimala sam bubrege tj. urinarni trakt zbog kamena .Dali znate da li je priprema potrebna ili su svi ovi doktori i sestre na koje sam ja danas naisla ludi?
P.S Sestra koja radi na rengenu me nije dobro"namestila"pa me slikala dva puta,ima li to smisla i da li je moguce da ona nije dovoljno strucna pa da je snimak zbog toga los?
Unapred hvala na odgovoru!!
Pa, generalno nije potrebno, ali da bi se izbegle takve situacije, jer neko ima manje neko više gasova u trbuhu... potrebno je obaviti pripremu, pogotovo kada vi znate da vam se od vazduha u crevima ne vidi ništa.nina 02 napisao:Kazite mi sta sad da radim inace snimala sam bubrege tj. urinarni trakt zbog kamena .Dali znate da li je priprema potrebna ili su svi ovi doktori i sestre na koje sam ja danas naisla ludi?
Za gasove sestra nije kriva, eventualno može da bude ako vas ne postavi u ispravan položaj, ili ne podesi parametre kako treba pa ispadne mek ili tvrd snimak. Dakle, konkretno, za gasove u crevima koji prekrivaju položaj bubrega, sestra nije kriva.nina 02 napisao:P.S Sestra koja radi na rengenu me nije dobro"namestila"pa me slikala dva puta,ima li to smisla i da li je moguce da ona nije dovoljno strucna pa da je snimak zbog toga los?
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Kako na rengen?
Kod obicne nativne grafije urotrakta se priprema rutinski ne radi.Ako vam sledecu put kazu da treba da se snimate onda je potrebno da se pripremite jer je prethodni snimak bio bezuspesan.nina 02 napisao:Dali znate da li je priprema potrebna
Dan pre snimanja : 2 tbl Dulcolaxa ujutru,2 uvece,ne vecerati,preko dana jesti laksu hranu (corbastu).Na snimanje otici sa punom mokracnom besikom.
Ma razumeo sam, prvi snimak je ona zabrljala, to je jasno, ali ne mora da bude nestručnost, ali jeste neki previd i nije trebalo da se desi. Na drugom snimku se vide gasovi, e ona tu nije mogla ništa da zabrlja.
Vragolasta vam je napisala protokol, ja nisam ništa pisao jer čim ste spomenuli Dulcolax pretpostavljam da su vas već posavetovali (mada nikad se ne zna, možda sam se samo olenjio
). To će da ukloni gasove i onda će da se vidi ono što treba, ako vas bude snimala ista sestra, valjda će da bude pri sebi, nije neka mudrost da se pacijent stavi u položaj za nativni snimak urotrakta. Drugi komplikovan deo je podešavanje onih vrednosti na komandnom stolu rendgen aparata, ali obično svi oni te vrednosti znaju napamet, pa ne bi trebalo ni to da bude problem. Dakle, još jednom, ako je lekar rekao da drugi snimak (dakle ne onaj prvi gde se ne vidi cela desna strana) nije dobar zbog gasova onda vam treba priprema, a ne drugi rendgen-tehničar.
Vragolasta vam je napisala protokol, ja nisam ništa pisao jer čim ste spomenuli Dulcolax pretpostavljam da su vas već posavetovali (mada nikad se ne zna, možda sam se samo olenjio

Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Evo danas sam bila kod urologa i ispalo je da je snimak ipak u redu.Dr.kaze da nema kamena i opet je preporucio ultra zvuk.Uradila sam ultra zvuk a ovo je rezultat:
Desni bubreg je jasne kapsule,ocuvanih promera.U gornjem polu se zapaza nekoliko hioperehogenih senki u sabirnom sistemu,promera do 11mm,ali bez znakova za dilataciju casica ili zastojne promene.Levi bubreg je uredne ehoprezentacije.Mokracna besika je glatkih kontura,anehogenog lumena.
Da li bi neko mogao da mi protumaci ovaj nalaz?
Hvala unapred!!!
P.S. Posto dr.na uz.nije video zasto imam bolove na desnoj strani ,u predelu jajnika, predlozio je intravensku urografiju.Stvarno vise neznam sta da radim!Koji pregled da trazim?!Lekari su rekli da su bolovi od kamena i peska ali sad je ispalo da kamena u desnom mokracnom kanalu(koji je izazivao bol)vise nema.Sta bi moglo da izaziva tu bol?Ginekoloski je bilo sve u redu (pre 5 meseci kad su bolovi poceli)
Da napomenem samo da imam urodeno prosirenje debelog creva(do sada nisam imala nikakve probleme zbog toga)Ima li to neke veze sa ovim bolovima?
Hvala !!
Desni bubreg je jasne kapsule,ocuvanih promera.U gornjem polu se zapaza nekoliko hioperehogenih senki u sabirnom sistemu,promera do 11mm,ali bez znakova za dilataciju casica ili zastojne promene.Levi bubreg je uredne ehoprezentacije.Mokracna besika je glatkih kontura,anehogenog lumena.
Da li bi neko mogao da mi protumaci ovaj nalaz?
Hvala unapred!!!
P.S. Posto dr.na uz.nije video zasto imam bolove na desnoj strani ,u predelu jajnika, predlozio je intravensku urografiju.Stvarno vise neznam sta da radim!Koji pregled da trazim?!Lekari su rekli da su bolovi od kamena i peska ali sad je ispalo da kamena u desnom mokracnom kanalu(koji je izazivao bol)vise nema.Sta bi moglo da izaziva tu bol?Ginekoloski je bilo sve u redu (pre 5 meseci kad su bolovi poceli)
Da napomenem samo da imam urodeno prosirenje debelog creva(do sada nisam imala nikakve probleme zbog toga)Ima li to neke veze sa ovim bolovima?
Hvala !!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
U gornjem delu desnog bubrega imas nekoliko kamencica velicine do 11 mm.Levi bubreg ti je uredan.
Intravenska urografija je uobicajeni postupak nakon takvog EHO nalaza.
Sto se tice bolova,kamen si mozda izmokrila pa ga sad nema.
Kako to mislis urodjeno prosirenje debelog creva...koja je dijagnoza,opisi malo bolje .Koliko imas godina?
Intravenska urografija je uobicajeni postupak nakon takvog EHO nalaza.
Sto se tice bolova,kamen si mozda izmokrila pa ga sad nema.
Kako to mislis urodjeno prosirenje debelog creva...koja je dijagnoza,opisi malo bolje .Koliko imas godina?
Nisam sigurna da sada mogu detaljno da odgovirim, jer cu za tacnu dijagnozu morati da pitam svoju majku.Imam 29 godina i do sada nisam imala nikakvih zdravstvenih problema(bas nikakvih)pa nisam sa majkom razgovarala o problemima koje sam kao vrlo mala imala sa debelim crevom.Sada kad sam pocela da osecam bolove nesto smo pricale o tome.Njoj su doktori rekli (pre 26 godina )da cu mozda nekada u zivotu imati probleme zbog toga.(ali stvarno neznam nista vise-to bih kontrolisala da nisam juce otisla kod ginekologa )Juce sam posle nekoliko meseci ustanovila sta je uzrok mojim bolovima.Imam upalu desnog jajnika.
Ranije sam u postovima,pisala da sam pre pet meseci bila kod ginekologa(kad su bolovi poceli)i da je tada sve bilo u redu sem otecenog jajovoda( za sta mi je OBGYN na ovom forumu odgovorila da takva dijagnoza ne postoji).Sada znam da je doktor verovatno mislio(sigurna sam da sam dobro cula da je jajovod u pitanju)na jajnik,ali tada nisam dobila nikakvu terapiju.Sada je po recima drugog lekara upala presla u hronicnu.Pijem Hemomicin i Chymoral-400 forte od juce ujutru i stomak me danas skoro i ne boli(da li je moguce da lekovi tako brzo deluju?)Znam da je upala jajnika opasna ali da li sem steriliteta(imam 2 deteta -nemam nameru da ponovo radam) moze da izazove jos nesto.
U meduvremenu sam otkrila da imam i kamen u bubregu( desnom-znaci ista strana tela).Tako je ,kamen u bubregu, po misljenju lekara, izazivao ovu bol i vise nismo obracali paznju na moguce ginekoloske probleme dok nisam juce opet otisla na pregled.
Izvinite ako sam bila preopsirna i dosadna .Hvala na brizi i savetima!!
P.S.Da li bi ,sobzirom na to da je ustanovljena ,sada nadam se ,ispravna dijagnoza,ipak trebala da odem na intravensku urografiju?Stvarno sam umorna od poseta lekarima,ali ako treba ici cu.
Hvala!!!
Ranije sam u postovima,pisala da sam pre pet meseci bila kod ginekologa(kad su bolovi poceli)i da je tada sve bilo u redu sem otecenog jajovoda( za sta mi je OBGYN na ovom forumu odgovorila da takva dijagnoza ne postoji).Sada znam da je doktor verovatno mislio(sigurna sam da sam dobro cula da je jajovod u pitanju)na jajnik,ali tada nisam dobila nikakvu terapiju.Sada je po recima drugog lekara upala presla u hronicnu.Pijem Hemomicin i Chymoral-400 forte od juce ujutru i stomak me danas skoro i ne boli(da li je moguce da lekovi tako brzo deluju?)Znam da je upala jajnika opasna ali da li sem steriliteta(imam 2 deteta -nemam nameru da ponovo radam) moze da izazove jos nesto.
U meduvremenu sam otkrila da imam i kamen u bubregu( desnom-znaci ista strana tela).Tako je ,kamen u bubregu, po misljenju lekara, izazivao ovu bol i vise nismo obracali paznju na moguce ginekoloske probleme dok nisam juce opet otisla na pregled.
Izvinite ako sam bila preopsirna i dosadna .Hvala na brizi i savetima!!
P.S.Da li bi ,sobzirom na to da je ustanovljena ,sada nadam se ,ispravna dijagnoza,ipak trebala da odem na intravensku urografiju?Stvarno sam umorna od poseta lekarima,ali ako treba ici cu.
Hvala!!!
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
Nisi dosadna.ovde smo da pomognemo.
Potrebno je da se uradi IVU jer ti nemas mogucnost spontanog izmokravanja kamenova jer su preveliki.Retki su slucajevi izmokravanja kamenja vecih od 8 mm.
Mozda nije lose da jos jednom ponovis EHO urotrakta cisto da vidis sigurno da li su to stvano kamenovi velicine 11 mm ili ne.
Sto se tice jajnike,Hemomicin je uzasno jak antbiotik tako da DA on je vec poceo da deluje.
Sto se tice hronicne upale jajjnika ona moze da stvori priraslice oko jajnika pa da povremeno osecas bolove sa te strane.Tu nema leka.Zato su ti dali da pijes Chymoral forte.
Potrebno je da se uradi IVU jer ti nemas mogucnost spontanog izmokravanja kamenova jer su preveliki.Retki su slucajevi izmokravanja kamenja vecih od 8 mm.
Mozda nije lose da jos jednom ponovis EHO urotrakta cisto da vidis sigurno da li su to stvano kamenovi velicine 11 mm ili ne.
Sto se tice jajnike,Hemomicin je uzasno jak antbiotik tako da DA on je vec poceo da deluje.
Sto se tice hronicne upale jajjnika ona moze da stvori priraslice oko jajnika pa da povremeno osecas bolove sa te strane.Tu nema leka.Zato su ti dali da pijes Chymoral forte.