koji je najbolji način savladavanja kontrakture lakta? prelom je bio prije 3 mjeseca i dobro je zarastao,problem je u tome sto je kontraktura velika lakat se moze saviti oko 110-115 stepeni
a u pitanju je djecak od 6 godina koji odbija vjezbe pasivno savijanje ruke??????
kontraktura lakta
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: kontraktura lakta
Ovo je pre pitanje za fizijatra ili fizioterapeuta. Nadam se da ce neko od njih procitati Vas post i odgovoriti.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Odbijanje vezbanja koje jedino moze pomoci u sluchaju koji ste pomenuli je samo pogreshan pristup terapeuta detetu.
Promenite terapeuta ili vi promenite taktiku, ne napadajte ga sa vezbama, ne pravite od vezbi i istezanja bauka i neshto sto se MORA, iako se stvanro mora raditi, ali ako je dete vec u fazi odbijanja saradnje onda ste pogresno od samog starta tome pristupili. A ako terapeut koji sa detetom radi nije najbolji izbor promenite terapeuta, poshto nisu svi specijalizovani i rodjeni da rade sa decom posebno kada su kontrakture u pitanju, a savladavanje kontrakture je uvek bolno u pochetku, zato je bitno da se komunikacija i poverenje stekne do te mere da dete ne oseti strah ni u jednom trenutku dok radi sa terapeutom.
A sto se tice samih metoda u savladavanju kontraktura, procedura je ista kod svakog pacijenta, kombinacija fizikalnih terapija (ultrazvuk ne moze jer nema pre 12 godina, ali moze bioptron, parafin, rucna masaza u cilju zagrevanja tkiva pre vezbi) posle kojih sledi serija pasivnih vezbi, potpomognutih i na kraju aktivnih. Bez cimajucih pokreta, bez istezanja tkiva preko granice koju je za sada odredila kontraktura. Ovo je proces koji traje, a koliko dugo zavisice samo od saradnje.
Ali niste napisali sta je uzrok kontrakture, kada je nastala trauma, sta je konkretno bilo polomljeno, da li je u pitanju bila samo gipsana imobilizacija ili mozda ilizarov, koliko dugo je trajala imobilizacija, koje su sve strukture u kontrakturi...koliki je aktivan obim pokreta na zdravoj strani, u kakvom su stanju misici povredjene ruke...i gde se leci dete!
Promenite terapeuta ili vi promenite taktiku, ne napadajte ga sa vezbama, ne pravite od vezbi i istezanja bauka i neshto sto se MORA, iako se stvanro mora raditi, ali ako je dete vec u fazi odbijanja saradnje onda ste pogresno od samog starta tome pristupili. A ako terapeut koji sa detetom radi nije najbolji izbor promenite terapeuta, poshto nisu svi specijalizovani i rodjeni da rade sa decom posebno kada su kontrakture u pitanju, a savladavanje kontrakture je uvek bolno u pochetku, zato je bitno da se komunikacija i poverenje stekne do te mere da dete ne oseti strah ni u jednom trenutku dok radi sa terapeutom.
A sto se tice samih metoda u savladavanju kontraktura, procedura je ista kod svakog pacijenta, kombinacija fizikalnih terapija (ultrazvuk ne moze jer nema pre 12 godina, ali moze bioptron, parafin, rucna masaza u cilju zagrevanja tkiva pre vezbi) posle kojih sledi serija pasivnih vezbi, potpomognutih i na kraju aktivnih. Bez cimajucih pokreta, bez istezanja tkiva preko granice koju je za sada odredila kontraktura. Ovo je proces koji traje, a koliko dugo zavisice samo od saradnje.
Ali niste napisali sta je uzrok kontrakture, kada je nastala trauma, sta je konkretno bilo polomljeno, da li je u pitanju bila samo gipsana imobilizacija ili mozda ilizarov, koliko dugo je trajala imobilizacija, koje su sve strukture u kontrakturi...koliki je aktivan obim pokreta na zdravoj strani, u kakvom su stanju misici povredjene ruke...i gde se leci dete!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
E hvala Bogu da nađoh nekog sa istim ili sličnim problemom. Moja je kćerka slomila lakat još u maju, operativno namještena kost, umetnuti fiksatori i nosila gips 7.5 nedelja. Nakon toga izvađene one tzv kiršnerove igle i na fizikalnom tretmanu bila 3,5 mjeseca. Ostalo tih 10 " u ispružanju i 15" u savijanju. Pasivno dohvati rame, ali sama-aktivno to ne može. Fizijatar smatra da se uradilo sve što se moglo uraditi, ali ja nisam zadovoljna. Interesuju me kontakti i savjeti sa stručnim i sa nestručnim ljudima tj ljudima sa nekim iskustvom šta dalje. Postoji li bilo gdje u regionu specijalista za dječiju ortopediju ili fizijatriju. Zahvalna sam na bilo kakvoj poruci i onoj o konkretnom kontaktu i onoj moralnoj jer ovo sve predugo traje, ja gubim i fizičku i psihičku snagu. Mama Mladenka Tuzla
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Sto se tice Beograda, decijih ortopeda ima na Decijoj klinici, Institutu za majku i dete i na Banjici. U Nisu na Decijoj klinici takodje postoji ekipa koja se bavi decijom ortopedijom. Za ostale centre nisam siguran.
Hvala Vam na odgovoru, ali pošto sam ja iz Tuzle, BiH, puno bi mi značilo kada bih imala i neki kontakt mail ili slično. Mogu naći na netu možda mail bolnice, mislite li da će mi odgovoriti ako ih zamolim za pojašnjenje. HVALA još jednom!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 7:19 pm
Imam i ja kontrakturu desnog lakta nemogu skroz da ispruzim mogu 130 stepeni a savijane je u redu,bio sam na raznim terapijama i radio redovno vezbe,istezao