izlovana bakterija u urinu Stenotrophomonas maltophilia
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 7:17 pm
izlovana bakterija u urinu Stenotrophomonas maltophilia
molim vas za bilo kakvu informaciju o ovoj bakteriji i kako se leci
Re: izlovana bakterija u urinu Stenotrophomonas maltophilia
to je bakterija koja nije bas tako uobicajena u urinu, obicno je povezana sa bolnickim infekcijama, nekom uroloskom procedurom, nosenjem katetera, posebno kod pada imuniteta...zavisi imate li nekih tegoba...sama izolacija bakterije ne mora da znaci da se radi o infekciji, mozete ponoviti nalaz da se proveri da li je mozda bila samo kontaminacija...sto se tice lecenja bira se antibiotik prema antibiogramu...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 7:17 pm
hvala puno na bilo kakvoj informaciji,mnogo mi znaci,cula sam da je moguce da je imam i u plucima,pa zelim znati kako to da proverim? MOja doktorka opste prakse nije nikad ni cula za tu bakteriju,ali posto je uradjen antibiogram dala mi je ciprocinala da pijem 10 dana pa da ponovo uradim urino-kulturu.
ona se moze naci i u plucima kod onih koji su imali neku endoskopsku proceduru, nosili tubus itd...na osnovu cega su vam rekli da mozda imate i u plucima? inace prisustvo bakterije moglo bi se ustanoviti analizom ispljuvka iz pluca...ako je ima u mokraci ne mora da znaci da je ima u plucima, a kao sto spomenuh moze da se radi npr. samo o kontaminaciji mokrace (zagadjenju prilikom sakupljanja ili obrade uzorka) i da u sustini njena izolacija ne mora uvek da ima znacaj...nakon terapije ponovite urinokulturu pa ce se videti kako stoje stvari...