Razradjivanje zglobova posle gipsa??

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Milivoje991
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 19, 2011 1:33 pm

Razradjivanje zglobova posle gipsa??

Post od Milivoje991 »

Pozdrav!!
Zanima me kako naljbolje da razradim zglobove posle gipsa, gips sam nosio 3 meseca, pa su mi zglobovi dobro ,,zapekli'', imam uzasne bolove kad ih razradjujem... Da li vi imate neki savet kako to najlakse da odradim u pitanju je prelom pete metakarpalne kosti, ali mi je cela saka blokirana...
U napred hvala...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Razradjivanje zglobova posle gipsa??

Post od tamaraft »

Savladavanje kontrakture treba da radi fizioterapeut sa kojim morate da radite sledecih 3 meseca najmanje!

Na otpusnoj listi verovatno pishe na kraju lekarskog nalaza da se javite na fizikalnu terapiju u pripadajuci dom zdravlja!

Pohcnite sa terapijama shto pre jer kod kuce sami, bez fizikalne i kineziterapije nece jako dugo povratiti normalnu pokretljivost!

Pozz
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Nazalost tamaraft,gresite mnogo jer mnogi lekari ne napisu da treba da se pacijenti jave fizijatru ili terapeutu.Slican problem je imao moj poznanik(prelom pete metakarpalne kosti) i posle dva "namestanja" i ponovnog stavljanja gipsa,nije preporucena terapija nego je onako sa nepotpuno sraslim prelomom covek poslat kuci da sam sto vise vezba i da se javi za dve edelje.Kada je proslo dve nedelje,na kontroli mu nije uradjen ni snimak da bi se videlo u kakvom je stanju sada to mesto preloma i tek na insistiranje je dr napisao to sto Vi kazete,da se javi fizijatru radi ukljucivanja u rehabilitaciju.Mnogo je takvih slucajeva.
Milivoje991,po uput kod izabranog lekara i na terapiju
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Upravo zbog takvih nemarnih lekara se mi mladi terapeuti i trudimo da promenimo nesto!

Svaka povreda lokomotornog sistema, neuroloske, internistichke patologije, uz medikamentoznu i ponekad i psiho terapiju se mogu lechiti i fizikalnom terapijom, a sad sto je nas narod navikao da ga tako neko samo posalje kuci i da cuti to da se promeni bome cemo sacekati josh jedno 20tak godina...a mozda sam josh uvek optimista i po pitanju toga!

Sushtina je da je fizikalna medicina zapostavljena masovnom i sve masovnijom upotrebom lekova, a u taj ceo rat za farmaceutskim kucama i fabrikama necu ni da zalazim!

Nekada su nashe banje po Srbiji bile pune, ljudi su poznavali blagodeti banjskog lechenja i fizikalnih tretmana, poboljsavali svoj zivot naizgled malim stvarima, bazenom, saunom, nekom od elektroterapija ili magnetoterapijom, masazama...danas nema vishe te kulture. Ljudi su se bacili na prezivljavanje, ubrzano srastanje i zarastanje, ogranicheni vremenom i novcem, pa fizikalne procedure ne budu iskoriscene kako treba.

U svakom sluchaju domovi zdravlja imaju sve aparate za osnovne fizikalne procedure, ko zeli sebi da ubrza oporavak treba da zna kako sistem funkcionise i da terapija mora da se zakaze chim dodje do povrede, i pre skidanaj gipsa jer se poprilichno ceka na terapije. Morate znati shta Vam pripada po zakonu o socijalnom i zdravstvenom osiguranju i pre svega mora svako od nas da vodi rachuna o sebi, zivimo u chudnom periodu za ljude i ne mozete se bash uvek osloniti samo na jedno misljenje lekara.

Ja cu se potruditi da odvojim vremena i da napishem jednom ukratko sve osnovne fizikalne procedure, sve indikacije i kontraindikacije, sva dejstva pa se nadam da ce sve to biti ovde na jednom mestu da ljudi mogu da se informisu i da nauche nesto vishe o osnovnim fizikalnim procedurama!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
gundersenOVI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 9:29 pm

Post od gundersenOVI »

veliki pozdrav za sve...slazem s epotpuno sa tobom tamaraft... ja imam sekundarnu artrozu i upravo sam je dobila zbog nemara prema rehabilitaciji, i to je kazna koju cu imati celog zivota.. dobra rehabilitacija je blagotvorni spas ali nije svemoguca, vazno je poceti na vreme, sto ja nisam ucinila.
zato sam u roku od 2 god imala 5 operacija, jednu artroskopiju ovde na banjici ostale u svedskoj..
zglob mi je propao kao da imam 80 god a imam 29... inace radila sam sve moguce, mada kasno pa efekat nije bio potpun....magnet, struju, laser, led...
pre 5 meseci mi je radjena operacija ukocenja skocnog desnog zgloba.jedino moguce resenje. uz pomoc metalnih klinova. jos uvek sma u gipsu.nadam se da cu ga skinuti za max mesec dana.
ovaj put sam shvatila, nema vise zezancije, odmah posle gipsa pravac srbija i sigurno banja koviljaca pa vrujci... dobar izbor sta mislite vi...
znam da ne mogu puno da uradim za zglob koji je vec mrtav, ukocen ali rehabilitovati s emoram na pravi nacin... pisite mi molim vas..da li je kasno.. da li da odustanem... napreduje li artroplastika ili donosi smao probleme sa infekcijama... pozdrav i hvala
gundersenOVI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 9:29 pm

Post od gundersenOVI »

da ..a banju dobiti preko socijalnog osiguranja je nemoguce na posten nacin... zna s ekoga salju tamo.. tako da i mladi ljudi kod kojih postoji sansa za oporavak sve placaju sami... :evil:
nema veze zivot ide dalje
Odgovori