Nejasni nalazi KKS + povišen šećer

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Violinska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2011 7:54 pm

Nejasni nalazi KKS + povišen šećer

Post od Violinska »

neki dan sam radila KKS i nisu mi jasne neke stvari na koje ambulantna doktorica očigledno nije obratila pažnju. Evo ispis nalaza koji mi nisu jasni:

HGB: 10.2 g/dL
RBC: 3.50 (4.00 - 5.50)
HCT: 30.7 (36.0 - 50.0)
MCV: 87.9 fl (83.0 - 97.2)
MCH: 29.1 pg (29.0 - 34.0)
MCHC: 33.2 g/dL (32.0 - 36.0)

Željezo: 11.9
Šuk: 6.8

Doktorica mi samo reče da sam anemična i prepisala mi Fersan forte, ali meni nisu jasni ovi odnosi: željezo u normali, RBC niski, HCT nizak, HGB nizak a MVC normalan, jel to znači da imam normocitnu anemiju?? nemam nikakve hronične bolesti, ali imala sam vaginalne gljivice dok sam radila nalaz, a prije toga pila amoxicilin zbog upaljenih desni. šećer mi je povišen a majka dijabetičar. Da li je to zabrinjvajuće? Napominjem da sam napeta u posljednje vrijeme i zabrinuta. Molim stručni odgovor, hvala unaprijed. Ostale vrijednosti su ok.
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Nejasni nalazi KKS + povišen šećer

Post od cboris »

pozdrav,
anemicni ste, iako stanje nije alarmantno. Terapiju gvozdjem mozete uzimati, a onda, kad budete ponavljali nalaze, uradite i retikulocite, Fe, TIBC, UIBC, pa da vidite kako stvari onda stoje. Nivo gvozdja dnevno varira, tako da je moguce da ukpliko ponovite vadjenje, ono bude ispod donje granice. Naravno, bilirubini bi dobro dosli kao dopuna. Za secer ponovite kroz mjesec dva ponovo, pa opet ponovo, ako i dalje bude granican ili povisen postoje testovi tipa OGTT koji mozete uradite, eventualno HBA1C, ali to sve u dogovoru sa lekarom i ako bude potrebe!
Violinska
Novi član
Novi član

Post od Violinska »

Hvala na odgovoru, malo ste me smirili. Imam 26 godina i često sam anemična, pa se bojim da se to ne otme kontroli a i šećer me je zabrinuo. Naravno uzimat ću Fersan, takođe uzimam Royal Jelly za imunitet i za 2 mjeseca idem ponovo na kontrolu. Nisam prije nikad imala HCT tako nizak koliko se sjećam pa me to malo zabrinulo. Hvala još jednom.
Violinska
Novi član
Novi član

Post od Violinska »

Pozdrav, evo ja se javljam opet sa ponovljenim nalazima. Nakon 2 mjeseca terapije željezom Fersan Forte, kod mene se ono smanjilo, sad je 7.5, što znači da ste bili u pravu. Faktor TIBC je 30.5 a normalno je 45-75?? UIBC je u granicama. Šuk koji je bio upitan se smanjio, sad je 4.0, to je dobro ne??
Sumnjam da sam imala bakterijsku upalu grla (iako je nalaz leukocita je u granicama, tj-7.0), jer sam pila netom prije nalaza amoxicilin 500, jer 7 dana nije prolazilo samo od sebe, pa sam posjetila ljekara zbog tog problema. Međutim, nakon 2-3 dana mene ponovo počelo boljeti grlo + sinus na lijevoj strani, iznad obrve. U tom stanju sam otišla radit nalaz KKS i on, pored niskog željeza izgleda ovako (samo izvangranične i sumnjive navodim):

RBC: 3.80 (što je malo bolje u odnosu na prošli put)
Hgb: 10.6
HCT: 34.0
MCV: 89.7
MCH: 27.8 (29.0 - 34.0) ??
MCHC: 31.1 (32 - 36) ??

Sad su mi dakle MCH I MCHC malo niži, a HCT malo bolji iako je ispod granice. Iskreno nemam pojma šta to znači, i prilično sam zabrinuta zbog ove anemije, a tek u srijedu sam naručena kod doktorice, a guglanje po internetu mi samo šteti jer obično dobijem napad panike kad to radim. Pa ako možete da mi pomognete. Moram napomenuti da mi je nedavno dijagnosticiran i poremećaj anksioznosti, te da ne uzimam AD-e.
Odgovori