Oziljci od akni - folikularna makularna atrofija

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Oziljci od akni - folikularna makularna atrofija

Post od smasher »

Posle puno godina i tretmana Roakutanom akne skoro vise i da nemam, ali mi je ostao bezbroj sitnih, belih, blago izdignutih promena po kozi grudi, ledja i ramena koji se ne povlace vec nekoliko godina! Mislim da je u pitanju tzv. folikularna makularna atrofija, tip oziljaka koji se javlja na telu, ima dosta informacija na internetu ali nigde nema nista o mogucoj terapiji! Da li je moguce da se sa ovim ne moze nista uciniti? Pomoc! :)
Student medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu, 6. godina
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Re: Oziljci od akni - folikularna makularna atrofija

Post od Shomy »

To verovatno i jeste folikularna makularna atrofija.
Ne bi bilo lose da se konsultujes sa dr Lidijom Kandolf Sekulovic ili dr Slavicom Djurisic(mozda cak i obe) one se doste bave oziljcima i dobro to rade,za razliku od vecine nasih dermatologa koji tome ne posvecuju veliku paznju.Kod nas,jos uvek,terapijia oziljaka je daleko od onoga sto se radi u svetu,ali ove dve doktorke su nas sigurno tome priblizile.Imaju svoje forume pa je to prilika da cujes i njihovo misljenje.
Od nekih lokalnih krema meni se svidja scar estetique koja objedinjuje sastav contratubexa i dermatrix-a + jos neke antioksidanse i ekstrakte lekovitog bilja.
Postoji jos jedna krema na bazi centele asiatice,koja se godinama unazad koristi u terapiji prevashodno atroficnih oziljaka,a u pilot studiji je zabelezen odredjeni efekat.
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

puno hvala! a kako da kontaktiram pomenute doktorke?
Student medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu, 6. godina
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Poslao sam pp.
anitad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2011 7:21 pm

Post od anitad »

smasher napisao:Posle puno godina i tretmana Roakutanom akne skoro vise i da nemam, ali mi je ostao bezbroj sitnih, belih, blago izdignutih promena po kozi grudi, ledja i ramena koji se ne povlace vec nekoliko godina! Mislim da je u pitanju tzv. folikularna makularna atrofija, tip oziljaka koji se javlja na telu, ima dosta informacija na internetu ali nigde nema nista o mogucoj terapiji! Da li je moguce da se sa ovim ne moze nista uciniti? Pomoc! :)
Probaj Brdjanski melem, ali od firme Bio Balkan, www.brdjanskimelem.com. To je melem za ostecenu kozu koji pomaze kod oziljaka. Ja sam imala puno tih oziljaka na ledjima, ali posle 3 meseca mazanja sa ovim melemo, svi su mi prosli. Inace imaju i meleme za hemoroide koji odlicno pomazu.
Odgovori