Dobar dan, evo ukratko da opisem sta se desavalo, pa da me savetujete sta dalje.
Imam 85kg 183cm, povredio sam levo koleno sa 16 godina, iskocilo je i vratilo se, punktirao sam odliv i dosta dugo lecio. Posle dve godine ponovo mi se isto desilo i potpuno isti oporavak je bio. Zatim jos jednom ali malo slabije posle sa 19 godina.
Od tada sam mnogo pazio na koleno, isao dosta na plivanje (5-6 godina vec), nosio steznik na fudbalu, kosarci. Poslednjih godinu vezbao u teretani, solidno ojacao noge, trcao, igrao fubdal. I sada sa 26 godina, taman kada sam skoro i zaboravio na to, ono ponovo iskocilo na fudbalu, a bio u solidnoj formi i kondiciji. Nezgodna promena polozaja na levo nogu na grbavom terenu i malo ispalo i vratilo se, kao i ranije. Unutrasnji deo kolena cini mi se. Osecam bol na unutrasnjem delu na dodir.
Posle konsultovanja sa doktorom na moju sam inicijativu otisao na magnetnu rezonancu. Uradio sam snimak danas(10 dana posle povrede). Evo izvestaja, pa da me savetujute da li operisati ili samo leciti kao i ranije. Nameravam da se i dalje rekreativno bavim sportom, pa da uradim sto je najbolje da se ova povreda ne ponovi.
Evidentan je veci IA izliv, predominantni suprapatelarno lateralno.
Prednji rog lateralnog meniskusa sa horizontalnom rupturom.
Posteriorni rog lateralnog meniskusa imponuje intaktan.
U prednjem rogu medijalnog meniskusa suspektni znaci nagnjecenja - nema aktuelnih znakova rupture.
Posteriorni rog medijalnog meniskusa deluje intaktan.
LCA imponuje celom duzinom viseg IS delom istanjenih vlakana uz diskretan hipersignal u srednjoj trecini znaci istegnuca LCoIM i LCoIL intaktni
Nema ekspanzivnih lezija na kostanim strukturama, kao ni u periartikulatnim mekim tkivima.
Nema znacajnog istanjena hrskavice u FT kompartmentu.
Nema detektabilnih osteo-hondralnih lezija.
ZAKLJUCAK: MR nalaz ukacuje na znake
1)Rupture prednjeg roga lateralnog meniskusa
2)Suspektni znaci nagnjecenja prednjeg roga medijalnog meniskusa
3)Znake istegnuca LCA i LCP
4)IA izliv
Unapred hvala, Nenad
MR, koleno, savet sta dalje
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: MR, koleno, savet sta dalje
Nenade,
imam ozbilljniju povredu od tvoje - pokidana veza prednjih uksteh ligamenata, pokidani meniskusi, srpski receno, da se ne podsecam dijagnoze.
2 puta sam operisala koleno, laparaskopski oba puta. I pored ozbiljne povrede, nisu mi radili ozbiljniju rekonstrukciju, jer sam..zensko. Zadnja operacija je bila pre 3 godine. Bilo je potrebno 'strugati' hrskavicu kolena, jer usled nedostatka ligamenata, kost naleze direktno na kost.
Inace obe operacije uradjene na VMA, kod vrhunskih strucnjaka. Radila sam i hialuronske inekcije...
Nemoj se smejati, ali ima jedan 'narodni' lekar koji mi je sanirao povredu, ne kolena vec stopala. Podjednako ozbiljnu, ali je on resio za sekund. Ostojic... Gojko cini mi se, nalazi se u Ovci, svi tamo znaju za njega. Ako zelis da pokusas, a nemas sta da izgubis, ponesi sve sto imas od snimaka i idi kod njega. Ako i dalje budes imao tegoba, operacija je uvek tu kao opcija. Inace Ostojic radi cele nedelje, sem subotom.
Od operacije kolena se oporavlja, u zavisnosti od toga sta se radi, od 6 meseci do 3 godine. Rehabiitacija je jako bitna, jer se bez nje rizikuje gubitak potpune mobilnosti zgloba. Muskulatura se lako gubi, a tesko vraca.
Ako ti nesto znaci iskustvo koje imam, a znam kako ti je... na kraju i vrhunski fudbaleri rade potpuno istu stvar, ako se secas skoro se o tome pisalo... Pokusaj sve, ovaj covek nije sarlatan. Cak mi je i namestio koleno kako nije stajalo.... pa od povrede, i rekao mi 'da si dosla odmah kod mene, ne bi imala nikakvih problema'.
Zelja mi je bila da pomognem, nadam se da ces to tako shvatiti.
Pozz, S
imam ozbilljniju povredu od tvoje - pokidana veza prednjih uksteh ligamenata, pokidani meniskusi, srpski receno, da se ne podsecam dijagnoze.
2 puta sam operisala koleno, laparaskopski oba puta. I pored ozbiljne povrede, nisu mi radili ozbiljniju rekonstrukciju, jer sam..zensko. Zadnja operacija je bila pre 3 godine. Bilo je potrebno 'strugati' hrskavicu kolena, jer usled nedostatka ligamenata, kost naleze direktno na kost.
Inace obe operacije uradjene na VMA, kod vrhunskih strucnjaka. Radila sam i hialuronske inekcije...
Nemoj se smejati, ali ima jedan 'narodni' lekar koji mi je sanirao povredu, ne kolena vec stopala. Podjednako ozbiljnu, ali je on resio za sekund. Ostojic... Gojko cini mi se, nalazi se u Ovci, svi tamo znaju za njega. Ako zelis da pokusas, a nemas sta da izgubis, ponesi sve sto imas od snimaka i idi kod njega. Ako i dalje budes imao tegoba, operacija je uvek tu kao opcija. Inace Ostojic radi cele nedelje, sem subotom.
Od operacije kolena se oporavlja, u zavisnosti od toga sta se radi, od 6 meseci do 3 godine. Rehabiitacija je jako bitna, jer se bez nje rizikuje gubitak potpune mobilnosti zgloba. Muskulatura se lako gubi, a tesko vraca.
Ako ti nesto znaci iskustvo koje imam, a znam kako ti je... na kraju i vrhunski fudbaleri rade potpuno istu stvar, ako se secas skoro se o tome pisalo... Pokusaj sve, ovaj covek nije sarlatan. Cak mi je i namestio koleno kako nije stajalo.... pa od povrede, i rekao mi 'da si dosla odmah kod mene, ne bi imala nikakvih problema'.
Zelja mi je bila da pomognem, nadam se da ces to tako shvatiti.
Pozz, S
Hvala na savetu i dobroj nameri ali ne verujem u ovakve stvari. Ovo me u velikoj meri podseca na Astrologiju i slicne kvazi nauke. Ne razumem se u medicinu i to sta bi ovaj covek uradio ali ne bih da eksperimentisem.
Idem uskoro na pregled kod dr Milankovica ali sam mislio da mi neko jos pojasni ove analize snimka.
Idem uskoro na pregled kod dr Milankovica ali sam mislio da mi neko jos pojasni ove analize snimka.
Ima li neko na forumu da mi pojasni analizu ili sam dzabe pisao?