Vezbe za kapacitet pluca
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
Vezbe za kapacitet pluca
Zelim da prosirim svoj kapacitet do maximuma i zanimaju me najbolji nacini, tj vezbe za to, i da li to moze da se postigne vezbama a ne samo trcanjem, plivanjem itd... Bavim se sviranjem duvackog instrumenta pa je to i razlog mog pitanja. Takodje me zanima koliko tezina i visina uticu na kapacitet pluca? Ja sam veoma mrsav a visok (182cm/55kg). Koliko to ima uticaja na moj kapacitet, i da li moze nekako da se meri kapacitet a da nije spirometrija u pitanju? (mislim na neke kucne varijante) pozdrav
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Vezbe za kapacitet pluca
Kapacitet pluca naravno da yavisi od konstitucije, genetike itd.
Obratite se lekaru opshte prakse da vas uputi kod ortopeda i terapeuta na Banjicu da se urade merenja, torakalni index pluca, kapacitet naravno tek spirometrijom, ali ako ste mladi a predpostavljam da jeste, onda nemojte previshe brinuti, plucno tkivo se rayvija kao i svako drugo tkivu u organiymu, shodno tome koliko ga opterecujete a ako ste vec neko ko ce se profesionalno baviti sviranjem jednog duvachkog instrumenta ond ace sve to doci samo po sebi!
Obratite se lekaru opshte prakse da vas uputi kod ortopeda i terapeuta na Banjicu da se urade merenja, torakalni index pluca, kapacitet naravno tek spirometrijom, ali ako ste mladi a predpostavljam da jeste, onda nemojte previshe brinuti, plucno tkivo se rayvija kao i svako drugo tkivu u organiymu, shodno tome koliko ga opterecujete a ako ste vec neko ko ce se profesionalno baviti sviranjem jednog duvachkog instrumenta ond ace sve to doci samo po sebi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ja se bavim profesionalno sviranjem vec 6 godina od kada sam upisao srednju skolu, a sviram instrument 11 godina. Sada zavrsavam drugu godinu akademije i jos uvek osecam i primecujem medju kolegama da oni mnogo bolje raspolazu vazduhom od mene. Naravno napomenucu i to da su svi fizicki tezi od mene, neki i po dosta kilograma, zato sam i pitao da li to ima uticaja. A ja bih bez obzira na moju tezinu prosirio svoj kapacitet do maximuma. U svakom slucaju, sto vise vazduha, to je i sviranje lakse u mom slucaju. 

Zaboravih i da pitam, da li mogu dobiti odgovor za pitanje - Da li postoji neki nacin da sam proveravam kapacitet pluca i da ga merim. Neka kucna varijanta ili tako nesto... naravno ne ocekujem da to bude ne znam kako precizno ali da mogu da pratim pomak ako ga bude bilo?