Pozdrav svima,
Imam 30 godina i skoro 10-tak godina problem sa kolenima, ali najvise sa levim kolenom. Sada imam 93kg i to najvecim delom zbog bolesnih kolena, jer sam skoro potpuno onemogucen da se bavim sportom, pa sam po prestanku dodao nekih 15kg (dakle bio sam normalne tezine kad je bol poceo da se javlja). Problem je toliko specifican, da mi prosto nije jasno kako nekoliko lekara kod kojih sam bio nemaju ni pretpostavku sta je u pitanju i veoma odgovorno tvrde da sam zdrav. Mozda je problem sto nikad nisu ni pokusali da saslusaju narednu pricu, vec su me odmah hvatali u specijalne zahvate pokusavajuci da nesto odgonetnu.
Nekada sam se bavio sportom i to uglavnom odbojkom i kosarkom gde se dosta skace. Medjutim, nikada nisam imao los doskok da osetim bol u kolenu (iako je bilo izvrtanja skocnog zgloba). Kako je vreme prolazilo, mene je svaki put sve vise bolelo, dakle, ne odjednom kao da je nastala momentalna povreda.
Opis problema:
Mozda je glavni problem lekarima bio u tome sto ja nisam reagovao ni na jedan pokret kojim su pokusavali da utvrde da li je meniskus, ligamenti... sta vec. Uradio sam rentgenski snimak, kao i magnetnu rezonancu koju je procitao jedan od najboljih strucnjaka u zemlji i potvrdio da u kolenu ne postoji nikakav problem. Mene koleno ne boli na pokrete "u prazno", boli me iskljucivo pod opterecenjem i to prilikom cucnja. Ukoliko pokusam da se par dana posvetim sportu i opteretim ga dovoljno, bolece toliko da cu i pri hodu imati manje probleme, a sa stolice necu moci da ustanem bez pomoci ruku. Mislim da tada malo i natekne, jer imam problem da ga savijem do kraja. Takodje, stepenice postaju nepremostiva prepreka. Bol je ostar i jak, ali ne i usko lokalizovan - mene boli celo koleno, pa mozda malo i susedni misici. Ipak, mislim da na najostriji "unutra" u samom zglobu. Prosto mi se cini kao da fali jedan deo koji drzi to sve na okupu i da ce mi se noga u kolenu razdojiti na pola. Hladno vreme pogorsava stvari. E sad, ono sto je mozda zanimljivo je to da ukoliko napravim pauzu skoro svih aktivnosti sem pesacenja nekih 3-4 meseca, kolena postaju skoro kao zdrava! Sve to traje ponovo samo par dana i opet isto. Moram da kazem i to da su mi svi misici na nogama izuzetno razvijeni. Sportovi poput plivanja i bicikla su u sustini ok i prave mi dosta manje probleme, ali prosto nervira da u 30 godina ja ne mogu da potrcim za autobusom, a da ne osetim bol i da mi u isto vreme neko tvrdi da sam zdrav.
Hvala i pozdrav
Problem sa kolenom
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato