Čudne izbočine posle operacije tetive

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
miloske85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 30, 2008 1:34 pm

Čudne izbočine posle operacije tetive

Post od miloske85 »

U novembru prošle godine sam presekao Extensor Policis Longus tetivu, to su mi zašili, nosio sam gips skoro tri nedelje i išao na fizikalne terapije više od mesec dana. Posle skidanja gipsa zglob palca - onaj do šake, mi je bio prilično ukočen, na terapijama se to dosta popravilo i sada imam skoro puni obim pokreta (otprilike 80% u odnosu na stanje pre povrede) i punu snagu i kod stiskanja šake i kod podizanja palca.

Tokom terapija, tj. vežbi uglavnom sam se fokusirao na savijanje palca jer posle skidanja gipsa jedva da sam mogao da spojim vrh palca i kažiprsta, ovaj zglob do šake mi je bio skroz ukočen, i to sam uspešno razradio, ali samo u jednom smeru. Sada još uvek ne mogu da savijem taj zglob u kontra smeru i kada recimo otvaram zategnutu teglu taj zglob me pomalo boli. Pre povrede desni palac mi je bio fleksibilan skoro kao i levi.

SlikaSlika

Negde od februara su mi se pojavile neke izbočine na zglobu, prvo ovo odozdo, a nešto kasnije i ova sa strane. U to vreme sam baš intenzivno vežbao stiskanje. Te izbočine se ne vide, osećam ih samo kad pritisnem taj zglob o neku tvrdu površinu. Tvrde su na dodir i pomalo bolne kada ih pritisnem jako.

SlikaSlikaOva druga (sa strane) je malo manja nego što je krug na slici.

Ni jedna od ove dve stvari mi ne smeta previše, ali me ove izbočine pomalo zabrinjavaju. Mislio sam da će vremenom da se povuku, ali i dalje su tu. Da li to liči na nešto ozbiljno?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Čudne izbočine posle operacije tetive

Post od tamaraft »

s obzirom da je postignut maksimum i normalna pokretljivost nemate razloga za brigu sto se tiche funkcije, a estetski su hirurzi verovatno hteli da postignu 100% ali to nikada nije moguce na ovako malim zglobovima!

Iako se na druge dve slike ne vidi nishta, sa prve dve zakljuchujem da je u pitanju jednostavno formiranje oziljka unutar dela gde je operacija i vrshena i da je to to za fazu u kojoj se nalazite. Proshlo je samo 2, 3 meseca kako ste na terapijama i tkivo koliko vidim na samoj tetivi je josh crvenkasto sto znachi da oziljak niej potpuno sazreo i da cete pravo stanje imati tek za 6 meseci do godinu dana od ooperacije i terapija!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
miloske85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 30, 2008 1:34 pm

Re: Čudne izbočine posle operacije tetive

Post od miloske85 »

Nisam bio dovoljno precizan u prvom postu - operacija mi nije rađena na tom zglobu, već kod onog do šake. Posle skidanja zavoja ožiljak mi je bio jako krut i mislim da mi je koža bila zalepljena za tetivu, to se sada polako vraća u normalu i to nije problem. Estetika mi uopšte nije bitna.

Na zglobu na kraju palca mi ništa nije rađeno i ove izbočine su se javile tek kad sam završio sve terapije. Tada još uvek nisam imao dovoljnu pokretljivost i snagu, mogao sam recimo da savijem ruku u pesnicu, ali nisam mogao da radim sklekove na pesnicama jer nisam mogao dovoljno jako da stisnem palcem ostale prste. Zbog toga sam vežbao stiskanje i razvlačio palac i po nekoliko sati dnevno bez mnogo milosti i onda su mi izašli ti čvorovi.
Koliko se meni čini na tim mestima se vezuju tetive (Flexori valjda beše?) za vrh palca, da li sam ih ja preopteretio ili o čemu se radi?

Slika

^ slikano oko 10 dana posle operacije.
Odgovori