HIV test!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
HIV test!
Zanima me da li osoba prenosi HIV virus od trenutka kada dodje u kontakt sa virusom (i zarazi se), ili tek posle perioda inkubacije...
Negde sam procitao da period inkubacije HIV virusa traje 6 meseci... Ako je to istina (?) da li to znaci da test uradjen npr. 2 nedelje nakon rizicnog odnosa ne mora da bude pozitivan, a da se nakon 3 ili 6 meseci ispostavi da je osoba ipak zarazena, i da li ta osoba sve to vreme moze da zarazi druge...
Takodje, interesuje me kakve mogu biti posledice po muskarca ako oralno zadovoljava devojku koja je zarazena HIV virusom ili ima neku polnu bolest (on to ne zna), kao i obrnut slucaj - posledice oralnog sexa po devojku ako je muskarac zarezen HIV virusom ili ima neku polnu bolest...
Negde sam procitao da period inkubacije HIV virusa traje 6 meseci... Ako je to istina (?) da li to znaci da test uradjen npr. 2 nedelje nakon rizicnog odnosa ne mora da bude pozitivan, a da se nakon 3 ili 6 meseci ispostavi da je osoba ipak zarazena, i da li ta osoba sve to vreme moze da zarazi druge...
Takodje, interesuje me kakve mogu biti posledice po muskarca ako oralno zadovoljava devojku koja je zarazena HIV virusom ili ima neku polnu bolest (on to ne zna), kao i obrnut slucaj - posledice oralnog sexa po devojku ako je muskarac zarezen HIV virusom ili ima neku polnu bolest...
Upražnjavanje oralnog seksa sa inficiranim partnerom nosi određenu dozu rizika. Ako osoba sisa penis inficiranog muškarca, na primer, infektivna tečnost može ući u usta. Virus zatim može dospeti u krvotok ako su desni osetljivi i krvare ili ako postoje druge povrede bilo gde u ustima ili grlu.
Isto važi i u obrntuom slučaju kada infektivna tečnost iz vagine zaražene žene dospe u usta njenog partnera.
Infekcije HIV-om putem oralnog seksa se događaju ali ipak, dosta retko, a postoje stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili. Upotrebom kondoma (za muškarca) i zubarske gume (za ženu) zaštitićete se od inficiranja.
A sto se tice perioda inkubacije ili prozora, to se odnosi samo na testiranje.
Naravno, izuzetno je bitna koncetracija hiv-a u krvi sa kojom moze da se prenese.
Kod heteroseksualaca rizik je dosta najmanji, ali ipak postoji!
Isto važi i u obrntuom slučaju kada infektivna tečnost iz vagine zaražene žene dospe u usta njenog partnera.
Infekcije HIV-om putem oralnog seksa se događaju ali ipak, dosta retko, a postoje stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili. Upotrebom kondoma (za muškarca) i zubarske gume (za ženu) zaštitićete se od inficiranja.
A sto se tice perioda inkubacije ili prozora, to se odnosi samo na testiranje.
Naravno, izuzetno je bitna koncetracija hiv-a u krvi sa kojom moze da se prenese.
Kod heteroseksualaca rizik je dosta najmanji, ali ipak postoji!
Re: HIV test!
preza1984 napisao:Zanima me da li osoba prenosi HIV virus od trenutka kada dodje u kontakt sa virusom (i zarazi se), ili tek posle perioda inkubacije...
period kada nemoze da se detektuje virus svakako postoji, trajanje tog tzv perioda prozora je od 6 nedelja do 6 meseci. Test otkriva antitela na virus a ne direktno virus u krvi tako da je potrebno da prodje jedno odredjeno vreme kako bi uspeo..sadasnji novi kombinovani testovi u Gradskom zavodu za zastitu zdravlja skracuju taj period na 28 dana..
od trenutka rizicnog kontakta osoba postaje nosioc virusa..
Sto se tice cinjenice da je osoba heteroseksualne opredeljenosti najmanje ugrozena to je jedna velika zabluda jer statistike kazu da upravo ova grupa ljudi pripada najrizicnijoj grupi treneutno kod nas po broju novoinficiranih...
Za sve ostale informacije poyovi Omladinu JAZAS-a na AIDS info fon 3248235 svakoga dana od 17-21...Pozdrav
I mene zanima nesto po pitanju HIV-a.Ako se ima oralni seks sa zdravom osobom(muskarcem),ali nemam nikakve rane po ustima i grlu.Ako ta zdrava osoba .... penis da li ima mogucnosti da se zarazi hivom onaj koji ,,trpi radnju,, odnosno zdrava osoba .... njegov penis.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Verovatnoca je mala ali ipak pri bilo kakvom seksu sa osobom koja ima HIV treba koristiti kondom!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ali ja mislim na zdravu osobu seks(oralni) sa zdravom osobom.
A ne sa zarazenom od HIV-a.
- tamaraft
- Stalni član
Dogovorite se sa sobom sta zelite da pitate i pitajte konkretno pitanje!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hteo sam pitati da li postoji mogucnost da se zarazi sa HIV-om posle oralnog seksa sa zdravom osobom(muskarcem).
- tamaraft
- Stalni član
Ako u seksualnom odnosu uchestvuju dve osobe od kojih nijedna nije zarazena virusom ond ane razumem sto ste zbunjeni?
HIV se prenosi sa bolesne ili zarazene osobe na druge osobe, seksualnim odnosom, bilo koje vrste, krvlju, limfom itd!
Ako ste imali odnos sa zdravom osobom a i vi ste zdravi onda nemate nishta ni da prenesete, zar ne?
Prochitajte nesto o nachinima prenosenja HIV!
HIV se prenosi sa bolesne ili zarazene osobe na druge osobe, seksualnim odnosom, bilo koje vrste, krvlju, limfom itd!
Ako ste imali odnos sa zdravom osobom a i vi ste zdravi onda nemate nishta ni da prenesete, zar ne?

Prochitajte nesto o nachinima prenosenja HIV!
Zahvaljujem.