Tumor markeri u redu a metastaza na drugom organu

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
BAKS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 30, 2011 7:33 pm

Tumor markeri u redu a metastaza na drugom organu

Post od BAKS »

Molim vas da mi neko odgovori ko je bio u slicnoj situaciji kao ja.Moj tata je u nazad pola godine iskasljavao krv.Radio je u 12 mjesecu prosle godine rengen pluca i na snimku nije nista otkriveno, isao je kod otorinca i sa njegove strane je bilo sve u redu.Ali kasalj nije prolazio.Otisao je na ct pluca u Kamenicu na institut i tamo su otkrivena 2 cvorica od 2.5cm i 1 cm u donjem desnom reznju pluca.Tamo su ga zadrzali na ispitivanju.Uradio je bronhoskopiju i otkriven je tumor na plucima.On je prije 3 god.operisao tumor na debelom crijevu i od tada nije imao problema.Prilikom operacije su mu ostranjene linfne zlijezde oko tumora u njima nisu nadjene celije tumora.Doktor mi je poslije operacije rekao da ne treba hemo terapiju posto se tumor nije prosirio,tad je radio prije operacije i ct cijelog organizma i nalaz je bio u redu.Tumor markeri su bili cijelo vrijeme u redu kad god je isao na kontrole a isao je redovno.Cak su tumor markeri bili u redu i u 3 mjesecu ove godine.Doktorica u Kamenici je rekla da je tumor otkriven bronhoskopijom na plucima istog sastava kao sto je bio i tumor na crijevima sto znaci da je metastazirao prije nego sto je operisan na crijevima.Meni to nije jasno kako je mogao biti na plucima 3 god, a da se nikad nije vidio na rengenu,kako su tumor markeri bili uvijek u redu i kako je za 3 god narastao samo 2.5 cm i 1 cm?Jos da kazem da nikad nije pusio i da ima 59 god.U cetvrtak ima zakazanu operaciju.Doktorica nas hrabri da je to tumor sto sporo raste i da bi ishod mogao biti dobar.
Odgovori