Tvrda stolica ili zadrzavanje stolice

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Tvrda stolica ili zadrzavanje stolice

Post od D.J. »

Zdravo svima,

ja sam vec duze vreme na ovom forumu , a i redovno ga pratim..Postojale su slicne teme, ali nasa je malko drugacija..da ne kazem malko drugaciji problem. Kada smo skinuli pelene (ima jedno 4 meseca) i to bez presije, na njegovo insistiranje da nece vise da kaki i piski u pelenu, mi smo je skinuli. Piskenje ide odlicno, a u pocetku je redovno i kakio na solju..piski stojeci i sve ok...do pre jedno mesec dana kada je imao stomacni grip, poceo je da se plasi kakenja...i sad zadrzava stolicu po tri dana, i kada mu se kaki treci dan to je muka ziva...tvrda stolica, velika kolicina...i veliki plac..pocela sam da mu dajem za stolicu lekic da mu omeksa, inace on jede sve i najvise jede supe i corbe, pravim mu i kompot i njega voli da pije...jednostavno kad krene da mu se kaki, on trpi, ali kad dodje do treceg dana , tako mu krene da se sav preznoji, cak ima i graske znoja..mene prosto boli kad ga vidim kako se muci kad krene da se napinje...

moje pitanje je, da li je neko imao takav ''psihicki''problem i kako ga je prevazisao?

Inace ja sam bila takva kao mala, samo veca...moji su imali muke samnom..ja nisam volela igru da prekidam i tako sam odlagala ,i onda mi je samo od sebe proslo...ne znam , da li da i njemu samo od sebe prodje...ili...
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Tvrda stolica ili zadrzavanje stolice

Post od Vanjina mama »

Ćao draga,
Dugo se nismo našle na forumu.

Ne znam iz ličnog iskustva kako da rešiš problem, ali moja prijateljica ima ćerku koja je imala istu priču: zadržavala je stolicu preko celog dana u vrtuću i kakila tek kad dođe kući, uz veeelike muke i napore.
Doduše, ona nije jela, jer je znala da će to da je protera.
E sad, nekad se dešavalo da po ceo dan (kada je vikend u pitanju) pokušava da kaki, i onda joj mama stavi mikro klizmu.
Ni to nije trajno rešenje, ali da ne bi došlo do inverzije debelog creva, fisure ili hemoroida, jednostavno je morala.
Problem se rešio sam od sebe, ali kuku majko dok je trajalo!!!!

Možeš da probaš sa lanenim uljem ili nekim sličnim lubrikantom, da vidiš da li ide.

Pa javi kako je, stanje ili sranje :lol:

Pozdrav!
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

Cao draga,

da nismo se nasle dugo vremena...

Huh, ma i ja sam mu stavljala mikro klizmu...tako mu krene brze...a da ti ne kazem da ja vadim prstima...jer ne mogu da ga gledam kako se znoji i crveni i place...ma...evo juce mi je malo laknulo, trazio je pelenu i sam je kakio...i to iz dva puta...promenili smo mu pelenu i onda je opet...ali je g...bilo mekse...kad je krenulo, ja mu kazem ajmo brzo na solju, a on kaze ne mogu plasim se...bolje mi daj pelenu, bolje mi je stojeci...i ja stacu stavim mu pelenu i srecom meko i samo je islo...

Ma muke zive...kako je sam skinuo pelenu, nisam ni mislila da cemo imate ovakve muke...ali krv nije voda, kad je mama mogla, isto moze i on :D :o
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

D.J. napisao:a da ti ne kazem da ja vadim prstima...
:o :o
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Mi smo jedno kratko vreme imali taj problem. Ispostavilo se da je na anusu bilo malo naprsnuce (ja ga nisam videla nego dr.mnogo dublje nego sto sam ja gledala ) i da je to bio razlog sto je zadrzvala stolicu jer je to bolelo.
Dobili smo od lekara laktulozu koja omeksava stolicu, a dr. nam je rekao da to mora malo duze vremenski da se koristi. Cim je stolica bila meksa nije bilo problema ni sa odlaskom na wc. Tako da je moguce da i vas mali zbog toga, a ne zbog onoga sto vi mislite zadrzava stolicu. U svakom slucaju cim bude bila meksa i ne bude bolelo proci ce i strah od wc solje.
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

I on pije laktulozu jedno nedelju dana...pa cemo videti...stolica mu je meksa,ali ne dovoljno...

hvala na savetu
D.J.
Aktivan član
Aktivan član

Post od D.J. »

Jos nesto, koliko dugo sme da pije laktulozu?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Najbolje je pitati lekara koji je prepisao laktulozu koliko dugo treba da se koristi. Mislim da moze i duzi vremenski period.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Imam kolitis-kolageni i uzimam salazopirin vec 5 meseci a pored toga bromazepam i famotidin-ne bas svaki dan i pre par dana poceo uzimati po trecinu TRITTIKO---danas sam imao jako tvrdu stolicu (neobicno-sastavljena od grumencica-kao kod ovce)---a to mi se nije desavalo u zadnjih pola godine od kad sam poceo piti sve te lekove-napominjem da mi se i ranijih godina to desavalo i niko mi nije znao odgovoriti zbog cega je moguce--cak se vise krecem nego ranije-jedem blagu hranu zbog problema sa kolitisom i helikobakterijom-
Stalno imam gasove koje tesko izbacujem i oni mi najvise problema prave po stomaku pa cak i pod rebrima me zaboli i kad izbacim vazduh lakse mi je-nikad nemam retku stolicu kao sto vecina pise da ima ko ima kolitis--
Cesto osecam malaksalost iz stomaka-dan-dva pa par dana ne pa opet tako naizmenicno-
2 puta sam uzimao terapiju prosle godine za helikobakteriju i posle toga su poceli ti problemi sa malaksaloscu i pa sad i depresivni periodi zbog cega mi doktorka uvela antidepresiv--a gastroenterolog kod koga sam otisao posle terapije za helikobakteriju nije nista reagovao na to sto sam imao helikobakteriju 8 puta vise od dozvoljenog vec mi radio kolonoskopiju i utvrdio manji kolagen-kolitis na 20 cm od kraja debelog creva.
napominjem da imam i iridociklitis i prostatitis
pitanje:
OD CEGA MI JE SAD STOLICA TAKO TVRDA_BRABONJKASTA?
JEL KOD KOLITISA VECINOM MEKA STOLICA_PROLIV ILI MOZE BITI I OVAKO TVRDA?
JEL HELIKOBAKTERIJA MOZE DA UZROKUJE SVE OVE TEGOBE?
JEL MOGUCE DA JE SVE NA NERVNOJ BAZI ILI JE TA NERVOZA POSLEDIC SVEGA STO MI SE DESAVA?
HVALA ZA BILO KAKAV ODGOVOR
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Vaso bolje da si temu postavio na gastroenterologiji tamo je vise ljudi koji se ovime bave ili od istog pate.
Kakav je unos tecnosti? Probaj prvo to da povecas (a i pitanje je sad da li je to samo jedan dan tako ili sad stalno imas takve stolice?) Procitaj na lekovima da nije to medju pojavama koje mogu da izazovu.
Odgovori