Gde se mogu uraditi analize na gljivice?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Gde se mogu uraditi analize na gljivice?

Post od Boki »

Postovani, zanima me gde mogu da uradim laboratorijsku analizu na gljivice svih sojeva iz kanale uretre na penisu, posto su svi uobicajni testovi su samo na Candidu. Da li je to moguce uraditi analizu svih gljivica i sojeva plesni na klinikama ili samo privatno i gde?
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Nije tačno da su svi testovi samo za kandidu. Za uzgoj gljivica koristi se tzv. Saborova podloga (piše se Saboraud). Na njoj rastu i druge gljivice, a ne samo kandida. Testovi na sve gljivice mogu se izvesti u svakoj laboratoriji koja može da identifikuje i kandidu. Podloga se zaseje, gljivice porastu, a onda mikrobiolog pregleda to šro je poraslo i identifikuje koja je vrsta u pitanju. Uglavnom se govori o kandidi jer je ona daleko najčešća, sve drugo je izuzetno retko, osim naravno, gljivičnih infekcija kože i noktiju, ali to tebe ne zanima. Postoje i neki dodatni postupci, ali ko zna da radi sa kandidom, zna i sa svim ostalim.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Boki »

Hvala ti puno Filipe, pozdrav :wink:
Odgovori