Proscar, DHT, Saw Palmetto i Alopecia Androgenetica uopsteno

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Zaključana tema
IT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 09, 2006 1:34 am

Proscar, DHT, Saw Palmetto i Alopecia Androgenetica uopsteno

Post od IT »

Ukoliko je moguce zeleo bih da cujem prvenstveno misljenje lekara specijaliste dermatologije, ali su i svi drugi komentari dobrodosli. Sta mislite o terapiji Finasteridom? U Americi je izuzetno popularan uprkos velikom riziku. Dalje, zanima me sta mislite o plodu testeraste palme kao njegovoj prirodnoj alternativi? U lecenju benignog uvecanja prostate pokazao se kao izuzetno uspesan, da li mislite da moze biti podjednako dobar i u sprecavanju opadanja kose? Ukoliko sam dobro razumeo sinteticki hormoni finasterid i dutasterid deluju tako sto blokiraju konverziju testosterona u dihidrotestosteron unistavajuci pritom enzim 5-alfa reduktazu dok plod testeraste palme sprecava vezivanje dihidrotestosterona za androgene receptore u samom folikulu dlake. Da li neko moze ovo da mi potvrdi?

Hvala unapred na svakom odgovoru.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Finasterid ne uništava taj enzim (5-alfa reduktazu) već mu onemogućava delovanje tako što se veže za njega. Prvi efekti se mogu zapaziti posle oko 3 meseca, dok je maksimum dejstva dostignut posle oko godinu dana. Neželjeni efekti kod muškaraca mogu biti gubitak seksualne želje, smanjenje volumena sperme i impotencija. Doza za androgenu alopeciju je 1 mg na dan. Kada se prestane sa upotrebom leka kosa opada postepeno i za jednu godinu se stanje vrati na ono koje je bilo i pre uzimanja leka.
Ovo za saw palmetto je jedan od predloženih mehanizama dejstva. Pošto se ne zna da li je to taj mehanizam, onda se i ne zna kakav efekat bi imalo na kosu. Mada teoretski bi moglo da deluje, ali praktično kako to izgleda ja ne znam. Ne preporučuje se kombinovanje sa finasteridom jer može da mu pojača dejstvo i olakša nastanak neželjenih efekata.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Zaključana tema