Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
Ne slazem se stobom po mnogo cemu jeste ishrana utice ali ne toliko da bude odlucujuca( Mada po tvojoj recepturi ne sumnjam da si manekenski gradjena:-)), ja sam se bavio sportom (sada vise ne zbog nazalost obaveza)znaci ne alkohol, ne cigare, ne gazirano, ne lose mesne preradjevine (tipa mesni narezak, salame) slatikisi manje vise, a i taj visak energije trosim veoma brzo...a imao sam na putu sam da ih resim velike probleme sa aknama, sta sve nisam koristio ne mogu ti nabrojati, od prirodnih do hemijskih preparata i sada koristim Roaccutan, i vezano za njega cini mi se da si rekla da je otrov TO JE CISTA ZABLUDA, ja zahvaljujuci njemu na putu sam da resim problem, a to da je otrov to sam i ja cuo na pocetku ali kada sam shvatio sustinu sta on sadrzi i svako dejstvo tih supstanci znam sta je Roaccutan i sta on sadrzi, ukratko glavni sastojak je Vitamin a koji spada u grupu retinoida a naucno dokazano je da dnevno 10000 i.j leci akne, dakle roaccutan koristi vitamin a ali kao sinteticki retinoid ali to je to da ti sada ne objasnjavam i na kraju zasto otrov- zato sto vitamin a u velikim velikim kolicinama konzumiranja postaje toksican ali to se kontrolise evo u najkracim crtama mislim da sam ti rekao dosta...pozzzzzzzzzhellena92 napisao:Ovako, nisam doktor, imam 18 godina, i nakon dosta pretrazivanja po netu, shvatila sam da uzrok akni jeste NEPRAVILNA, NEZDRAVA I NEPRIRODNA ISHRANA!
Dakle, hrana sa visokim glikemijskim indeksom (GI), prvenstveno slatkisi i testenina, hleb, zatim mleko i mlecni proizvodi, masna i przena hrana, kao i prejedanje, zato sto sve to opterecuje metabolizam secera i insulin!
Via Natura
Glukoza i insulin - Preveliki unos hrane u organizam, narocito ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom (rafinisani proizvodi od žitarica, krompir, šećer), brzo podiže nivo glukoze (šećera) u krvi. Kao odgovor na poviseni nivo glukoze u krvi pankreas luci hormon insulin ciji je zadatak da potpomogne prenos glukoze iz krvi u druga tkiva, tj. u celije. U celijama se glukoza koristi kao izvor energije. Kada su trenutne potrebe za glukozom u celijama zadovoljene, višak se skladisti u jetri i mišićima u formi glikogena. Popune li se i zalihe u jetri i mišićima, a glukoza je još uvijek prisutna u krvi, insulin pomaže da se suvišna glukoza uskladišti kao mast.
Sindrom insulinske rezistencije - Ako je nivo šećera u krvi dugotrajno visok (kada cesto jedemo rafinisane ugljene hidrate), i nivo insulina u krvi će biti dugotrajno visok, zbog toga će insulin stalno stimulisati receptore celija. Celije ce vremenom pokusati da se “brane” od visoke kolicine insulina time sto ce ili smanjiti broj insulinskih receprora ili ce receptori postajati slabije osetljivi na dejstvo insulina. Ovo dovodi do tzv. insulinske rezistencije. Po definiciji insulinska rezistencija (IR) je nemogucnost insulina da ostvari uobicajen bioloski efekat u koncentracijama koje su efikasne kod zdravih osoba. Direktna posledica ovakvog stanja je to da je telo prinudjeno da luči još više insulina, jer je za organizam nedopustivo da dozvoli previsok nivo šećera u krvi, pa se tako stvara zacarani krug. Višak insulina u krvi se naziva hiperinsulinemia. Insulinska rezistencija i hiperinsulinemia imaju znacajnu ulogu u nastanku niza oboljenja, narocito secerne bolesti (dijabetis tip 2 ili insulin-nezavisni dijabetis melitus), policisticnih jajnika kod zena, poremecaja rada stitne zlezde, oboljenja srca i krvnih sudova, masne jetre, raznih zapaljenskih procesa u organizmu, Alchajmerove bolesti, smanjenog imuniteta, pa cak i kancera.
Jako je bitno da se insulinska rezistencija leci na vreme. Lekovi za snizenje holesterola I povisenog krvnog pritiska (koji se mogu javiti kao posledica insulinske rezistencije) samo tretiraju simptom a ne otklanjaju uzrok. Jedini nacin da se otkloni uzrok su promena zivotnog stila i pravilna ishrana.
Redovno vežbanje od 30 minuta dnevno, 3 do 5 puta nedeljno pomaže u regulisanju metabolizma i poboljsanog odgovora celija na stimulaciju insulinom. Smanjenje stresa a samim tim i smanjenje stimlacije adrenalnih žlezda takodje pomaže poboljsanju opšteg zdravstvenog stanja i održavanju stabilnog nivoa insulina. Prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola i redovan san obnavlju hemijski balans u telu. Odrzavanje telesne tezine u granicama normale je veoma vazan factor u sprecavanju i lecenju insulinske rezistencije.
Sto se ishrane tice mediteranska dijeta se pokazala najdelotvornijom kod insulinske rezistencije. Unos prostih secera (procitati clanak o glikemijskom indeksu) svesti na minimum ( najpozeljnije je potpuno ih izbaciti iz ishrane). Mleko, mlecne proizvode, mesne preradjevine, crveno meso, margarin, puter, rafinisana biljna ulja, przenu hranu, rostilj i kuhinjsku so i kofein takodje svesti na minimum. U ishrani treba da preovladjuju povrce, narocito zeleno lisnato, integralne zitarice, mahunarke, orasasti plodovi i semenje, zacinsko bilje, maslinovo ulje, masne ribe (skusa, sardine, losos, tuna), i voce u umerenim kolicinsama. Hrana treba da je minimalno termicki obradjena. Pozeljno je imati 5 manjih obroka dnevno da bi se odrzao stabilan nivo secera u krvi.
Meni su pocele da izlaze bubuljice od 11-te godine, i sve vreme one sluze kao indikator mog zdravstvenog stanja, ali, naravno, ja to nisam znala, jer su svi govorili to ima samo veze sa genima, moja mama ih je imala, i nakon sto je izasla iz puberteta; tako da sam dugo vremena mislila kako ja tu nista ne mogu da ucinim, i kako cu verovatno celog zivota morati da ih gledam, svako jutro po dve-tri nove.
E, onda mi je, isto kao i tebi verovatno, prekipelo, i odlucila sam da pronadjem uzrok akni!
Dakle, stanje se zove INSULINSKA REZISTENCIJA, uzrokovana je DIREKTNO NEPRIRODNOM ISHRANOM, SA VISOKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM, I PRETERANIM UNOSOM HRANE U ORGANIZAM, koja opterecuje jetru, i celokupan metabolizam secera.
Moja nacin ishrane:
DORUCAK:
- 9:00, 10:00, 11:00 h = po jedna banana sa cimetom (ukus izvanredan, moze i neko drugo voce, ali ovo najbolje zasiti);
RUCAK:
- 13:00 ili 14:00 h = povrce sa niskim GI (pasulj, prokelj, kelj, spanac, brokoli, boranija, grasak, socivo, tikvice, kupus i razne salate od paradajza, maslina, krastavaca i sveg povrca koje moze sveze da se jede); a od mesa ponekad riba (haringa, skusa, oslic, bakalar itd.) sa maslinovim uljem, pecurkama i maslinama (mmmmm);
UZINA:
16:00 h - komad neke vocke (opet ili banana, ili jabuka, parce ananasa, pomorandza, kruska itd.), i to ako sam bas gladna;
VECERA:
17:00 uglavnom, a ponekad u 18:00 h = isto ono sto jedem i za rucak, dakle povrce ili riba.Ponekad ubacim negde i malo kikirija, oraha, badema i te sitnice, ali samo pomalo, jer imaju puno kalorija, a za insulinsku rezistenciju nije povoljno gojiti se i stvarati masne naslage, tako da, 30g je dosta;
VEOMA BITNA JE UMERENOST
= dakle, kao i Japanci, jedem samo onoliko koliko je dovoljno da me zasiti; NIKAKO SE NE SME PREZDERAVATI, jer je svaki visak hrane opterecenje za metabolizam, koji je uzdrman nepravilnom ishranom i izbacen iz ravnoteze;
Kreme, losioni i ne daj boze ACCUTAN, su cisti OTROVI, koji nikako ne resavaju problem, samo ga zamaskiraju, tj. guse sve znake za uzbunu koje ti telo daje - tj. akne.
Osim kod dermatologa, gde nas obicno upucuju lekari opste prakse, trebalo bi da nas upucuju i kod endokrinologa, da se provere hormoni, jer su akne upravo indikator hormona, koji su poremeceni, a poremeceni su jer je poremecen insulin, koji takodje spada u hormone, a insulin je poremecen zbog PREVISE hrane, zbog, NEZDRAVE I NEPRIRODNE HRANE (jer sve ono sto je ispalo iz bilo kakve vrste masine ili iz bilo kakve fabrike - pod tim podrazumevamo keksove, cipseve, cokoladice, sladolede, cak i hleb, jer on ne raste na drvetu, nego prvo masine ubiju boga u psenici da bismo mi dobili brasno, tako da sa spiska hrane hleb odmah moze da se izbrise).
Naravno, ako predjes na zdravu ishranu, smrsaces, telo ce ti biti savrseno mnogo pre nego sto ti se lice procisti, vec za dva tri meseca, i kada ti se ocisti lice, to ce znaciti da si zdrav i iznutra, mozes slobodno i da izvadis krv, rezultati ce ti sve sami recija sam imala manjak loseg holesterola
Sto se tice mesa, ne znam sta jedes, ali, ako ne mozes samo ribu, onda uzmi i piletinu, curetinu, ali prasetinu ne bi trebalo, ipak nije zdravo, a i ko zna sta stavljaju u njih, kakve hormone i cime ih hrane.
Od povrca ne jedem KUKURUZ, PIRINAC, BUNDEVE, KROMPIR (mnogo mi je tesko palo da ga se odreknem, ali ima visok GI);
evo ti tablica sa spiskom glikemijskih indeksa namirnica:
http://activelife.awardspace.com/Nutrit ... blica.html
Ne znam da li si ovo sve do sada mozda i sam vec otkrio, ali eto, ja sam ti napisala, volela bih da je meni neko to rekao ranije, vec bih imala cisto lice, sada su mi ostale flekice i stari oziljci, gledam kako njih da se resim, valjda ce vremenom da nestanu
Nadam se da ce ti ovo pomoci, tacno znam kako ti je, i meni je bilo tako pre sest meseci, i bila sam besna sto ne postoji doktor koji ce da me izleci, ali niko ne moze da te izleci od nezdrave ishrane, osim ti sam! SRECNO!!!