Spermogram

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
neznanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 05, 2011 7:11 pm

Spermogram

Post od neznanka »

Molim za komentar spermograma:

Zapremina: 2.3 ml
PH: 8.0
Likvefakcija <30 min

Broj spermatozoida: 41.5
Broj spermatozoida u ukupnom ejakulatu: 95.45
Progresivno brzo pokretnih:19
Progresivno slabo pokretnih:30
Neprogresivno pokretni:12
Nepokretni:39

Leukociti:6
Epitelne celije:4

Normalne forme:0.26
Patoloske forme:0.74

Fruktoza: u granicama ref. vrednosti

Da li je moguca trudnoca prirodnim putem?
(Inace prvi put je rađen spermogram,pa mi je potrebna vasa pomoc.. )

Spermokultura:
Iskultivisana je normalna uretralna flora.
neznanka
Novi član
Novi član

Re: Spermogram

Post od neznanka »

Molim Vas za pomoc..
neznanka
Novi član
Novi član

Post od neznanka »

neznanka napisao:Molim Vas za pomoc..

Ne mogu da verujem da nema ni jedna osoba koja je spremna da potrosi 2 min. na odgovor... :(
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

teoretski jeste moguca, nema drasticnih odstupanja...nesto je manje progresivno brzo pokretnih, i ima vise leukocita, uz za nijansu visi pH, sto bi moglo da ukaze na neku infekciju...treba uraditi uroloski pregled i ponoviti analize posto je rec o prvom nalazu...
neznanka
Novi član
Novi član

Post od neznanka »

Hvala na odgovoru...
Međutim receno nam je da svaki sledeci test ce biti drugaciji ,da spermatozoidi variraju,i da uglavno na to utice pusenje,retko upraznjavanje sexa (a ja sam tamam dobila tako da dve nedelje sigurno nije bilo sexa),da li je to tacno?
I kao ukoliko su povecani leukociti da je upitanju prostata?!
neznanka
Novi član
Novi član

Post od neznanka »

Dr011 napisao:teoretski jeste moguca, nema drasticnih odstupanja...nesto je manje progresivno brzo pokretnih, i ima vise leukocita, uz za nijansu visi pH, sto bi moglo da ukaze na neku infekciju...treba uraditi uroloski pregled i ponoviti analize posto je rec o prvom nalazu...

Hvala na odgovoru...
Međutim receno nam je da svaki sledeci test ce biti drugaciji ,da spermatozoidi variraju,i da uglavno na to utice pusenje,retko upraznjavanje sexa (a ja sam tamam dobila tako da dve nedelje sigurno nije bilo sexa),da li je to tacno?
I kao ukoliko su povecani leukociti da je upitanju prostata?!
Dr011
Stalni član
Stalni član

Post od Dr011 »

ne moze nalaz da bude nikad isti, ali ako vrednosti variraju u okviru normalnih vrednosti to onda nije bitno...pusenje svakako lose utice na spermogram (kao i na celokupni organizam svakog coveka)...sto se tice apstinencije pre davanja uzorka trebalo bi da bude oko 5 dana, ne valjda da bude manje od 3 niti vise od 7 dana...i kada nema odnosa praznjenje moze i na drugi nacin da se postigne, bilo sa partnerom bilo masturbacijom...moze da bude i upala prostate, ali u principu se posmatra kao genitalna infekcija generalno posto su svi ti putevi povezani...znaci treba obaviti pregled prostate i genitalija, kao i ponoviti nalaze...
neznanka
Novi član
Novi član

Post od neznanka »

Dr011 napisao:ne moze nalaz da bude nikad isti, ali ako vrednosti variraju u okviru normalnih vrednosti to onda nije bitno...pusenje svakako lose utice na spermogram (kao i na celokupni organizam svakog coveka)...sto se tice apstinencije pre davanja uzorka trebalo bi da bude oko 5 dana, ne valjda da bude manje od 3 niti vise od 7 dana...i kada nema odnosa praznjenje moze i na drugi nacin da se postigne, bilo sa partnerom bilo masturbacijom...moze da bude i upala prostate, ali u principu se posmatra kao genitalna infekcija generalno posto su svi ti putevi povezani...znaci treba obaviti pregled prostate i genitalija, kao i ponoviti nalaze...

Hvala puno...
jecans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2011 8:41 pm

Pomoć

Post od jecans »

Zamolila bih vas da mi prokomentarišete rezultate spermograma mog supruga:

zapremina: 3,5 ml
pH: 8,0
viskoznost: normalna
likvefakcija: 30 min

spermatozoidi/ml : 5 ml
spermatozoidi/V : 18 cel./ej.
leukociti : 0,2 ml
ostale ćelije : 0,2 ml
aglutinacije : negativno

brzo progresivnih spermatozoida : 20%
sporo ------ !!!!! ------------ : 20%
neprogresivnih -----!!!!------- : 10%
nepokretnih ------- !!!!! ----- : 50%

normalnih formi : 50%
patoloških formi : 50%
glave : 23%
vrata : 6%
repa : 21%

inicijalna fruktoza : 23,0 mmol/l
Dr011
Stalni član
Stalni član

Re: Pomoć

Post od Dr011 »

jecans napisao:spermatozoidi/ml : 5 ml
pretpostavljam da je ovo zapravo 5 miliona po ml...
po ovim analizama radi se o smanjenom broju spermatozoida - ologospermiji...ako je to prvi nalaz, potrebno je ponoviti ga (sa adekvatnom apstinencijom pre davanja uzorka - 5 dana), pa ukoliko ponovo bude odstupanja poceti urolosko ispitivanje...neophodno je najpre obaviti uroloski pregled , videti postoji li recimo varikocela, uraditi hormonske analize (FSH, testosteron), spermokulturu i dalje vec u zavisnosti od svega toga...
pusenje i alkohol lose uticu na spermogram, pa ukoliko se konzumiraju potrebno je prekinuti sa tim...
znaci savet je ponoviti spermogram i obavezno uraditi uroloski pregled...
Natasa 75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 8:00 pm

Post od Natasa 75 »

Pregledala sam bas mnogo tema vezanih za tumacenje nalaza spermograma, pa odlucih da i ja nesto proverim. Naime, moj suprug je radio spermogram za koji mu je urolog rekao da je sve u najboljem redu i da slobodno moze da napravi "ceo Njujork" ako zeli (bila sam sa suprugom u ordinaciji pa sam i ja to mogla da cujem, dakle nije "lovacka prica") . Medjutim, kad sam se malo detaljnije pozabavila tim nalazima, referentnim vrednostima itd, meni se bas tako i ne cini.

Nalaz je sledeci:
Opis Nalaz Referentni nalaz
izgled belicast belicast
volumen 2,5 2.0 - 5.0 mL
Ph : 7.7 7.0 - 8.0
broj spermatozoida 79.0 29 - 250 x 10*9/L
Pokretni spermatoz. 42% >50%
slabo pokretni spermatoz: 20% -
nepokretni spermatoz. 38% < 30%
normalne forme: 61% > 55<%
patoloske forme: 39%
likvefakcija: normalna < 30 minuta
leukociti : retki ne
eritrociti : nema ne
epitelne celije: nema ne
fruktoza: 1.0 1.0
aglutinacija spermatoz. - -

apstinencija : 4 dana

Ono sto mene buni je broj pokretnih spermatozoida koji su ispod 50% i broj nepokretnih koji su preko 30%, dok za ove patoloske forme i nema nekog detaljnijeg izvestaja (glava, rep ...). Dakle, ne bih nikako protumacila ove nalaze za "pravljenje Njujorka", kao rece njegov urolog.. Mozda tek nekog manjeg mesta u Srbiji :-?
Da li biste mi mogli razresiti dilemu?
Napominjem da je suprug nepusac i ne pije. Napravili smo spermogram jer planiramo 2.dete (imamo sina od 2,5 godine). Oboje imamo po 36 godina.
Unapred hvala.
JECA14
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 9:16 pm

Post od JECA14 »

Suprug i ja smo dvije godine u braku bez dijece, problem je sledeći: prvi spermogram je bio sa 2 miliona, drugi 7 miliona, treći 25 miliona i četvrti tj. Poslednji od prije dvadeset dana je rezultat je sledeći: -broj spermatozoida: 14 mil -progresivno pokretnih: a (0, 26) b (0, 13) c (0, 18) -nepokretnih: 0, 43 -leukociti: 3, 00 -vitalnost: 0, 60 -normalne forme: 0, 37 -abnormalne: 0, 63 vidi se da su leukociti uvećani. Testovi uk, spermokultura, test na hlamidiju, mikroplazma i ureaplazma su negativni. Dijagnoza: infertilititas, oligozoospermia, necrospermia, leucocytospermia urolog predlaže terapiju: tamoxifen 2x20mg/3mjeseca i visiren 2x200mg/10 dana poslije prvog i drugog spermograma bilo je bakterija koje su riješene antibioticima i u tom periodu smo koristili prirodnu bazu liječenja kao što su med, sjemenke, čajevi. . .

Nadam se da sam vam uspjela objasniti naše nalaze i zato vas molim za vaše mišljenje, prije svega da li je ko koristio tamoxifen u ovoj količini dnevno i neprekidno tri mjeseca?
Natasa 75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 8:00 pm

Post od Natasa 75 »

Kad sam otkucala tekst, videh da je nekako ispalo zbrkano i da se ne vidi bas najbolje da su u izvestaju 3 kolone: opis, nalaz i referentni nalaz, pa pisem ponovo da bi bilo jasnije:

opis: volumen; nalaz: 2,5 ; referentni nalaz: 2.0 - 5.0 mL
opis: Ph ; nalaz: 7.7 ; referentni nalaz: 7.0 - 8.0
opis: broj spermatozoida ; nalaz: 79.0 ; referentni nalaz: 29 - 250x10*9/L
opis: pokretni spermatozoidi ; nalaz: 42% ; referentni nalaz: > 50%
opis: slabo pokretni spermatozoidi: nalaz: 20% ; referentni n: -
opis: nepokretni spermatozoidi ; nalaz: 38% ; referentni n: < 30%
opis: normalne forme; nalaz: 61% ; referentni n: > 55%
opis: patoloske forme; nalaz: 39% ; referentni n: -
opis
: likvefakcija ; nalaz: normalna ; referentni n: < 30 minuta
opis: leukociti ; nalaz : retki; referentni n: ne
opis: eritrociti ; nalaz: nema; referentni n: ne
opis: epitelne celije; nalaz: nema; referentni n: ne
opis: fruktoza; nalaz: 1.0 ; referentni n: 1.0
opis: aglutinacija spermatozoida ; nalaz: - ; referentni n: -

apstinencija: 4 dana

Nadam se da je sada sve jasno. Zaboravila sam da napomenem da je suprug tih dana bio malo prehladjen, cureo mu je nos, kasljao je, ali nije imao povisenu temperaturu niti je pio neke lekove.
Hvala unapred ako neko pogleda.
Odgovori