BEBIN TESTIS HITNO

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
cokolino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 09, 2006 1:25 pm

BEBIN TESTIS HITNO

Post od cokolino »

imam pitanje za vas i nadam se da sam na dobrom dijelu foruma...imam sina ima devet mjeseci i jedan testis mu nije se spustio od rodjenja...cula sam da moram da cekam dvije godine da bih ga vodila kod specijaliste...dali netko zna ako se testis ne spusti kod bebe kada ga treba odvesti specijalisti, sta trebam da uradim i dali mu mobu pomoci masiranjem ili ne....
unaprijed hvala
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Stanje kada se testis ne nalazi u skrotalnoj kesi (mošnicama) zove se kriptorhizam. Pri tome testis može da se palpira (u preponskom kanalu, ili malo iznad skrotuma) a može i da se ne pipa (jer je u abdomenu ili ga nema). Postoji više varijacija ovog stanja što bi ovu poruku učinilo nepotrebno obimnom.
Na rođenju 3% muške novorođenčadi ima kriptorhizam, a u toku prve godine 1%.(To su približni podaci, varira među različitim istraživanjima).
Ne treba ništa da čekate, već da odete kod pedijatra koji će da konstatuje stanje i da Vas uputi na dečijeg urologa. Sprovešće se ispitivanja koja će pokušati da utvrde gde je testis zapeo pa će shodno tome i da se isplanira tretman. Lečenje je operativno i može da se izvede laparoskopski (bez velikih rezova). Operaciju treba uraditi u što mlađem uzrastu jer će jedino tako biti osigurano da taj testis profunkcioniše u pubertetu. Što se operacija kasnije uradi, to su posledice po plodnost veće. To se operiše uglavnom u uzrastu od 1 do 2 godine, mada su neki slučajevi i kasnije otkrivani i lečeni, ali ko što rekoh tad je plodnost ozbiljno ugrožena. Vi trenutno uopšte ne kasnite, ali bilo bi poželjno da bebu odvedete kod lekara najkasnije kad napuni 1 god. (jer dotad je moguće i spontano spuštanje testisa).
Ništa što može da se uradi u kućnim uslovima (masaže i sl.) ovde nema efekat.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
cokolino
Novi član
Novi član

Post od cokolino »

hvala sto ste mi odgovorili na pitanje....ustvari ja sam naravno vodila dijete kod pedijatra medjutim pedijatar (nasa ljekarka s obzirom da zivim u americi) mi je rekla da nema potrebe da mi daje uputnicu specijalisti i nije mi jos dala uputnicu jer kako ona kaze ako se dijetetu ne spusti testis tek poslije dvije godine rade operacioni zahvat...inace mom sinu je ona opipala i nasla testis a on se nalazi izmedju prepone i pise. doktorica je rekla da je on tu i da ona smatra da ce se spustiti...ali sada ne znam dali moram da vodim dijete specijalisti ili jos da cekam jer kao sto sam rekla nalazim se u americi a i ne razumijem se mnogo oko toga jer mi je to prvo dijete a i nikome se to nije desilo od poznanika tako da nitko ne moze da mi pomogne....ako procitate poruku mozete me samo uputiti dali se mora dijete odvesti specijalisti jer ako mora onda cu promijenuti pedijatra...
unaprijed hvala...
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

Interesantno, ja sam baš u američkim knjigama pročitao da se te operacije rade posle prve godine, što pre, ali nema razloga za brigu ,jer se te preporuke razlikuju od lekara do lekara, od zemlje do zemlje, ali se svi slažu da ni dve godine nije kasno, samo neki žure više, neki manje.

Testis je prilično spušten, pa zato postoji mogućnost da se sam spusti do kraja, tako da je razumno sačekati neko vreme da se vidi da li će to i da se desi.
cokolino
Novi član
Novi član

pitanje za Filipa

Post od cokolino »

hvala na odgovoru ponovnom ...evo ovako danas mi je sin bio kod pedijatra i pitala sam ustvari trazila uputnicu urologu da bih opet odvela dijete da vidim o cemu se radi...doktorica je rekla da nema potrebe da se dijete vodi urologu do godine dana jer nema svrhe (doktorica je nasa s tim sto je ovdje dugi niz godina u usa mislim)...pregledala mi je sina i rekla da je podignut testis ali ga je ona opipala...i sada ne znam sta da uradim dali da cekam do godine dana pa da vodim dijete urologu ili da mijenjam doktora jer ovo je treci put kako trazim uputnicu zbog toga i ona mi neda uputnicu urologu....molila bih vas ako mi mozete dati bar savijet...
unaprijed zahvalna
zabrinuta mama
Filip
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filip »

U Americi je takav standard, deca se ne operišu zbog nespuštenog testisa do prve godine. Nema ni potrebe, treba sačekati da dete bude malo starije, jer se operacija radi u opštoj anesteziji, tako da što je dete starije lakše podnosi operativni zahvat.
Nekoliko meseci u vezi sa ovim stanjem ne pravi nikakvu razliku u konačnom ishodu.
Kad dete napuni godinu dana onda se posavetujte sa pedijatrom šta dalje, sigurno će Vas tad poslati kod urologa.
cokolino
Novi član
Novi član

za filipa

Post od cokolino »

hvala na odgovorima sto se tice testisa moje bebe i tog pitanja.
bila sam kod pedijatra vodila bebu na godisnji fizicki pregled i vakcine koje je trebao primiti i rekla za testis. doktorica je pregledala mi sina ali nikako nije mogla da opipa nigdje gdje je testis, dala mi je uputnicu za urologa i rekla da on najbolje ce znati sta da radi ako ga opipa ili ne opipa. nisam je stigla ni pitati jer ovdje u americi doktori samo na brzinu kazu i odose. a ja sada cekam da mi produze osiguranje djetetu pa da najdem urologa kod kog mogu da idem. ne znam sta je s tim mislila ako ga opipa ili ne opipa, koja je to razlika i dali jos postoji mogucnost da se testis sam spusti kod djeteta od godinu dana ili ce morati da ide na operaciju.....
mnogo sam zabrinuta zbog toga jer ne znam kakav je vid te operacije niti znam ista o tome.
unaprijed hvala
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Draga cokolino,
ne brini,testis se nije sigurno mogao pomeriti na gore,nego samo na dole.
Sama operacija je kratkotrajna,radi se u opstoj anesteziji pa je i bezbolna.Znaci spada u lake operacije.
Kao sto je rekla doktorica opste prakse,nema potrebe za zurbom...nekada lekari ne primete nespusten testis pa se on hirurski spusta i u 10-oj ili vise godina.
pegava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 9:36 pm

Post od pegava »

Ja kolko znam, jos na prvom pregledu lekar ispipa bebi testise, bar ovde tako rade. I ako nisu spusteni, oba ili jedan, preporucuje se operacija. Posto je tkivo iznad penisa, tj. pubis tako bogato masnim slojevima, ne znam kako doktorica uopste moze da napipa testis, posto je kod bebe jako mali. ajte vi lepo urologu, pa ce on da proveri. Moja deviza je sto pre to bolje.
Odgovori