Promenjivi rezultati

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Rasa Bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 08, 2006 6:20 pm

Promenjivi rezultati

Post od Rasa Bg »

Unapred zahvalan svima koji mi pomognu :D

Imam 27 godina i 83 kg, fizicki sam jako aktivan, vodim racuna o ishrani, ne pusim, ne pijem, ali ipak imam problem. Analizom krvi od 15.11.2010 godine nadjen je rezultat:

Holesterol : 5.82mmol/L
Trigliceridi : 3.47mmol/L
Hdl : 1.61mmol/L
ldl :2.64mmol/L

TPO At : 26.1 IU/ml
Sedimentacija :6SI

Rezim ishrane indentican do danas 25.03.2011 kada vadim krv ubedjen da sam regulisao i trigliceride jer jedem pored svega i ovsene pahuljice, pijem riblje ulje u tecnom stanju i povecao sam intezitet fizicke aktivnosti.

Rezultati sledeci:
Holesterol : 8.19mmol/L
Trigliceridi : 1.19mmol/L
Hdl : 1.56mmol/L
ldl : 6.09mmol/L

TPO At : 11.0 IU/ml
Sedimentacija 31SI

Trigliceridima je opala vrednost ali parametri masnoca i sedimentacije porasli...
Sta bih moglo da uzrokuje ovakvo stanje? Da li postoje neke detaljnije analize kojim bih mogao leciti uzrok a ne posledicu?

Jos jednom hvala svima na savetima i pomoci :)
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Promenjivi rezultati

Post od cboris »

pozdrav,
da se uhavtimo sedimentacije, sama po sebi bez krvne slike i mozda nekih drugih faktora upale, tesko da se moze interpretirati, najcesce oslikava upalni proces, ali ovako se ne moze interpretirati; mene malo cudi tako veliki skok holesterola, iz razloga sto se on prvenstveno sitetise u jetri, jedan dio se unosi hranom, ne znam sta bi vas bio uzrok takvog porasta; sa druge strane trigliceridi se regulisu ishranom, i to ste vi pokazali; naravno, opet dijeta za hiperholesterolemiju, a ako to ne pomogne postoji terapija statinima, ali mi se cini da ste vi za nju premladi; probajte se malo vise baviti fizickom aktivnoscu, smanjiti unos rafinisanih ugljenih hidrata, prije svega, ponovite testove kroz koji mjesec pa vidite kako stvari tada izgledaju!
Borislav
Rasa Bg
Novi član
Novi član

Post od Rasa Bg »

Borislave,
veliko hvala na odgovoru...

Sto se tice ishrane vec od subote sam na strogoj dijeti a fizicka aktivnost mi je vec na maksimumu. U ovom rezimu ishrane i jos par prirodnih medikamenata koji uticu na pad lipida valjda ce biti rezultata za mesec dana, ukoliko ponovo budem imao slicne rezultate moracu koristit statine jer se bojim posledica posto mi je tata skoro imao infarkt pa znam kakve su to muke...
Znam da internet nije zamena za lekara i planiram da odem na detaljnu pretragu svega ali ako nije problem da mi napisete sta bih trebalo od rezultata da izvadim sto bih moglo biti korisno za utvrdivanje povisene sedimentacije.

Pozdrav,

Radomir.
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Post od cboris »

pozdrav radomire,
svakako nije mjesto za ordiniranje i to se nikada ne radi, ali evo nekoliko ideja:
trebalo bi utvrditi da li je infekcija u pitanju ili ste mozda anemicni u sta sumnjam, tako da predlazem paralelno sedimentaciju, kks, fibrinogen i crp, da bi se podaci komparirali i donio nekakav zakljucak, ukoliko nemate nekakvu vidljivu upalu.
Borislav
Rasa Bg
Novi član
Novi član

Post od Rasa Bg »

Borislave,

Puno Vam hvala, uradicu ove testove i otici cu kod doktora da vidimo gde je problem i da ga resimo...

Veliki pozdrav,

Radomir.
Odgovori