Lekar sa Klinickog centra me je posle nekoliko bezuspesnih terapija uputio da uradim senzitivnost, tj. antibiogram za hlamidiju, i to bas u laboratoriji 'Paster' na Vracaru....(a vucem to cudo vec godinu dana i promenio sam bar 5 urologa)
Medjutim, ja pozovem i ljudi mi kazu da se ne radi antibiogram za hlamidiju, vec eventualno na ureaplazmu i slicno, iako mi je tip koji se javio delovao prilicno zbunjeno, kao da prvi put cuje za to.
Zato bih voleo da mi neko kaze da li je radio ili je mozda cuo da je neko radio antibiogram za hlamidiju i konkretno u kojoj laboratoriji.
Antibiogram za hlamidiju?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Maj 09, 2006 10:19 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hlamidije se razmnožavaju samo u živoj ćeliji. To znači da za ispitivanje njene ostljivosti na antibiotike bakterija treba da raste na ćelijskim podlogama, a to je zamlatan posao koji traži jako organizovanu laboratoriju sa dobrim stručnjacima. To je istovremeno i skupa stvar i ne bi se mnogo radila pa je pitanje koliko bi to moglo da se isplati nekoj laboratoriji jer bi morala stalno da proizvodi ćelijske podloge koje je pitanje da li bi mogla da iskoristi.
Iz tog razloga ja ne verujem da neko to u Srbiji radi, iako je moguće ispitivati osetljivost Hlamidije na antibiotike; u inostranstvu se ti testovi primenjuju, ali i tamo retko.
Ja znam da Institut za mikrobiologiju u KCS radi sa ćelijskim linijama, ali uglavnom za potrebe virusologije, tako da možete i tamo da pitate, a ako oni ne rade antibiograme za hlamidiju, možda znaju ko radi.
Iz tog razloga ja ne verujem da neko to u Srbiji radi, iako je moguće ispitivati osetljivost Hlamidije na antibiotike; u inostranstvu se ti testovi primenjuju, ali i tamo retko.
Ja znam da Institut za mikrobiologiju u KCS radi sa ćelijskim linijama, ali uglavnom za potrebe virusologije, tako da možete i tamo da pitate, a ako oni ne rade antibiograme za hlamidiju, možda znaju ko radi.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!