Prosirena vena
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Prosirena vena
bio sam kod urologa zato sto mi su mi na sistemackom itvrdili da imam neku proslirenu venu ali bio sam 2 godine za redom i oni mi samo kazu da dodjem ponovo sledece godine ,malo mi je glupo i neznam sta da radim.Kazu da to nije nista strasno ali mi nisu objasnili sta je to i kakve su posledice toga .Pomoc!!!
australopitekus95
Re: Prosirena vena
radi se o prosirenim venama koje idu iz testisa i nalaze se iza njega i duz peteljke na kojoj testis visi...i to se zove varikocela...dosta muskaraca ima varikocelu malog stepena i to nije opasno...moze da bude problem onda kada je varikocela veceg stepena, ona tada zagreva testis vise nego sto to treba da bude, a to nepovoljno utice na stvaranje spermatozoida, moze da dodje do smanjenja testisa itd...i ako je veceg stepena treba da se uradi jedna intervencija kako bi se sprecile te posledice...zato je bitno da se povremeno to kontrolise da se vidi da li mozda varikocela raste i da li u tom slucaju treba nesto raditi...sve dok je malog stepena nema potrebe da brines, eto samo idi povremeno na te kontrole da se prati kako stoje stvari...znaci bez brige, uzivaj! 

Hvala...imam osecaj da mi je levi testis malo manji o desnog da li to ima neke veze sa tom venom ?
australopitekus95
testisi ne moraju da budu bas 100% jednake velicine, ali ono sto je bitno je da ta razlika ne bude velika, pogotovo ako jedan testis znacajno zaostaje u rastu...ako je razlika beznacajna onda je ok...varikocela moze da utice na to ako je velikog stepena, i tada je treba resavati...ali ako su ti pregledom ustanovili da je sve uredu onda i da je prosirenje vene malog stepena, onda je verovatno tako i ne treba brinuti, bar bez pregleda ne mogu ti zaista nista vise reci...bitno je da se samo kontrolises vremenom, pa kad odes pitaj ih sve sto te zanima, samo pregledom moze da se vidi kako stvari stoje...