Anemija-analize,potrebna pomoc ! (Feritin)

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
uros91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 11:53 pm

Anemija-analize,potrebna pomoc ! (Feritin)

Post od uros91 »

Puno bi mi znacilo kada bi neko mogao da me posavetuje oko Gvozdja,naime oko Feritina !
U decembru 2010(pre 4 meseca) naglo sam se razboleo (grip),temperatura 40,tri dana za redom,pritom nateceno grlo toliko da nisam mogao da govorim,bolovi nemoguci...kada sam otisao u dom zdravlja nBG,odmah su mi prepisali 20penicilina,nakon primljene terapije,radio sam krvnu sliku,da ne pisem ceo nalaz izdvojicu dve najvaznije stvari:
S-GLUKOZA 6.5 (3.6-6.1)
S-GVOZDJE 9.2 (10.0-30.0)

Da napomenem da sam sportista,treniram fudbal 7 godina (imam 20) i nisam seceras.
------------------------
Doktorka je zakljucila da je povisen secer,dobio sam uput da opet vadim krv(ovaj put samo gvozhdje i glukozu),posle 7 dana rezultat se promenio dosta:
S-GLUKOZA 5.0(3.6-6.1)
S-GVOZDJE 5.1(10.0-30.0)
------------------------
Doktorka je zakljucila da sam anemican pa mi je prepisala ferrum u vidu tableta za zvakanje,ali na 2 meseca samo(a terapija bi trebalo da traje 4 meseca),zakazana mi je kontrola u februaru,zbog obaveza prema fakultetu nisam mogao da idem pa sam otisao 1.3.2011,zbog mog nemara i pauze od mesec dana ne uzimanja gvozdja,doktorka mi je prepisala gvozhdje za josh 3 meseca,podigao sam lekove,sutradan(tj pre nedelju dana) sam izvadio krv i rezultat je bio:
S-GVOZDJE 31.2 (10.0-30.0)

Da vas ne davim sa pricom,nije mi samo bilo jasno zasto sam dobio jos 3 meseca gvozdja da pijem kada doktorka nije ni videla nalaze,no nebitno,odneo sam ,zakljucila je da nesto ne valja,i poslala me je da idem u privatnu kliniku i trazila je rezultate Gvozhdja,TIBC-a,Feritina,danas izvadih krv u Dr Ristic i rezultat je bio:

Gvozdje 19.9 umol/L 10.6-28.3
TIBC 55.1 umol/L 46.4-69.5
Feritin 71.4 ng/mL 30-400

Po mom misljenju,ovo je ok rezultat,ali glavobolje tokom anemije su bile ceste,ali zadnjih 10 dana su konstatne uz malu malaksalost,malo je cudno,zato sto imam 20 godina...Da li je to do feritina,do cega ja ne znam,dobio sam uput za: Migrena centar,da radim krv u stolici!?,i da proverim zeludac...

Da li bi neko mogao da me posavetuje,sta da radim,gde da se raspitam oko svega toga,posto mi je totalno neozbiljno ovo preko doma zdravlja,ljudi me salju sa jednog mesta na drugog,sve vreme pricajuci da ne znaju o cemu se radi.

Hvala vam sto tracite vreme i citate ovo,nadam se da cu da dobijem odgovor :) !
Pozz svima !
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Anemija-analize,potrebna pomoc ! (Feritin)

Post od cboris »

ajde ukratko,
po posljednjim nalazima sve je ok, i nivo gvozdja i nivo transferina, indirektno izrazen preko TIBC, a i nivo depoa gvozdja izrazen preko feritina; upucen si na analiyu stolice na krv, da se vidi da moyda ne gubis krv putem stolice pa je to dovelo do smanjenja nivoa gvoydja, iako ja ne bih rekao da je tu problem, a i pregled sluyokoye yeludca, takoyvana gastroskopija ti je preporucena da se vidi da li je sluyokoya ostecena, a a njom i da imas manjak faktora koji ista luci, a aodgovoran je za apsorpciju vitamina b 12, koji je neophodan za sintezu gvozdja; naravno, mene bi jako interesovala tvoja krvna slika, odnosno broj eritrocita, nivo hemoglobina i sto je najvaznije MCV, da se vidi da li je mikro ili makrocitna anemija, ako je anemija uopste u pitanju. Ajde to posalji pa cemo diskutovati dalje.
Borislav
uros91
Novi član
Novi član

Post od uros91 »

evo,ovako da se ne bih mucio sa kucanjem,skenirao sam,pa protumacite znacilo bi mi puno...

Na svakom nalazu pise datum da bi videli razvoj anemije,icicu od najstarijeg nalaza pa do najsvezijeg (pre dva dana)
NAPOMENA,DA BI ZUMIRALI SLIKE,KLIKNITE NA NJU I VIDECETE U VECEM FORMATU
Nalaz 1:
http://img543.imageshack.us/f/slika1a.png/

Nalaz 2:
http://img832.imageshack.us/f/slika2v.png/

Nalaz 3:
http://img200.imageshack.us/f/slika3.png/

Nalaz 4:
http://img853.imageshack.us/f/slika4.png/
cboris
Stalni član
Stalni  član

Post od cboris »

Urose,
stvari stoje ovako;
na prvom nalayu nemas parametre mcv, mchc, ali prvenstveno mcv, mada po vrijednostima hemoglobina i eritrocita, a i prema vrijednostima bilirubina ja ne bih rekao da se radi o anemiji uopste, a sta je uzrokovalo pad nivoa gvozdja, osim nekakvog krvarenja, nemam ideju; ono sto je vazno je da si dobro odreagovao na terapiju gvozdjem, da su ti parametri eritrocitne loze uredni, da imas normalan nivo gvozdja, kao i nivo TIBC, sto ti indirektno pokazuje da imas dovoljno proteina koji transportuju gvozdje, kao i da ti je nivo feritina uredan, odnosno da imas dovoljno deponovanog ili rezervnog gvozdja; nemoj se pretjerano znemiravati oko nalaza, ponovi na par mjeseci krvnu sliku i novo gvozdja, a u medjuvremenu, eventualno iz predostroznosti uradi stolicu na okultno krvarenje, iako ja mislim da ce i taj nalaz biti urdan; sto se tice gastroskopij, takodje mislim da nema potrebe istu raditi, ako nemas neke druge smetnje sa zeludcem ili jednjakom, ali ti se konsultuj sa gastroenterologm ili hematologom, ako si stvarno zabrinut.
Nadam se da sam bar malo pomogao
Borislav
uros91
Novi član
Novi član

Post od uros91 »

hvala puno. Svaki savet mi znaci. Ovih dana cu otici da uradim analizu stolice i gastroskopiju.
cboris
Stalni član
Stalni  član

Post od cboris »

ej majstore,
stolicu svakako, imunohemijski, ne moras drzati dijetu, a o gastroskopiji oybiljno razmisli i konsultuj se sa gastrologom, nikako na svoju ruku, mora postojati adekvatna indikacija za istu,a uz to ni malo prijatna nije, dobro razmisli!
Odgovori