Potrebna pomoc oko rezultata

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Glorija90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2011 6:52 pm

Potrebna pomoc oko rezultata

Post od Glorija90 »

Radila sam analizu krvi i sama mogu zakljuciti odstupanje od normalnih vrednosti
medjutim treba neko da mi objasni sta su te skracenice, odnosno, sta to nije u redu.

ANA mi je 73 u/ml a normalno je do55
Anti - CCP mi je 44 u/ml a normalno je do 25

Unapred zahvalna.
borislav 78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 24, 2011 10:31 pm

Re: Potrebna pomoc oko rezultata

Post od borislav 78 »

antitijena na cirkulišući citrulirani peptid radi sa kao noviji test za dokazivanje reumaitodnog artrita, pored reumafaktora, crp, latex testa i ostalih faktora inflamacije(anti CCP)
ANA anti nuklearna antiitijela- i ona se rade kod autoimunik bolesti, tipa sistemskog lupusa, isto reumatoidnog artrita i slicno
Pitanje je samo u koju svrhu si ti radila te testove? Sumnja na reumatoidni artritis ili zasto?
Glorija90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2011 6:52 pm

Post od Glorija90 »

Da, sumnja na neko od reumatskih oboljenja
jejajelena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 10:17 am

Post od jejajelena »

Pozdrav,
moze li mi neko reci koje su normalne vrijednosti htc u krvi kod muskaraca?
naime,zbunjena sam,jer kod mog supruga na nalazu krvne slike stoji da je htc snizen,a iznosi 0.410,a kao normalna vrijednost se navodi 0.415-0.530.laborant mu je rekao da treba uraditi dalje analize kako bi se ustanovio razlog smanjenja.
medjutim,citajuci na googl-u naidjoh na to da je u stvari normalan htc od 0.410-0.530,tako da mi sada nista nije jasno... :roll:
napominjem da su svi ostali krvni parametri uredni,a analiza je radjena zato sto pije tegretol,te povremeno mora raditi analizu krvi.

p.s.jos je laborant rekao da je stanje prilicno alarmantno... :roll:
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Post od cboris »

cuj,
nikakvo alarmantno stanje to nije, htc ili hematokrit je odnos krvnih elementa prema kolicini plezme, tako da je moguce da suprug ima nesto nize vrijednosti eritrocita, pa samim tim i hematokrit na donjoj granici; smanjen hematokrit hoce kod pacijenata koji su puni vode, samim tim imaju vise plazme nego elemenata, mada su u nasoj laboratoriji jedinstvene referentne od 0,350 do 0,540, tako da bi se on uklopio u parametre. Mislim da nista nije alarmantno, ali je jako nezahvalno nesto tako samostalno tumaciti bez uvida u niz drugih parametara.
Nadam se da sam pomogao
Borislav
jejajelena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 10:17 am

Post od jejajelena »

Hvala na brzom odgovoru.Naravno da ste mnogo pomogli.

Pozdrav
Odgovori