Gnojava angina a izvadjeni krajnici?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 9:54 am

Gnojava angina a izvadjeni krajnici?

Post od majma »

Temperatura 39.6, bolovi u grlu, suvi kasalj, ne mogu nista da progutam cak ni vodu, groznica uz cvokotanje, odem kod lekara, ona me pregleda i kaze gnojava angina i prepise mi penicilin. Pocnem da primam, posle dve inekcije mi je znatno bolje, temperatura mi je spala, grlo me jos uvek boli jedva gutam, ukucam gnojava angina i vidim da to dobijaju oni sa krajnicima, a ja sam moje izvadila jos kao mala sa 4-5 godina. Uzmem ogledalo, zinem i vidim dve ogromne izrasline sa svake strane pored resice pune belih tackica(pritom nemam predstavu kako izgledaju krajnici). Pogledam slike gnojave angine na netu i to mi izgleda isto kao ovo moje. Da li je moguce da je gnojava angina ili sta drugo moze da bude? Hvala unapred na odgovoru.
galja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 5:50 pm

Re: Gnojava angina a izvadjeni krajnici?

Post od galja »

kad se izvade krajnici, limfno tkivo na zadnjem zidu zdrela preuzme ulogu krajnika ,to tkivo se zove lateralne strije i opet mozes da dobijes infekciju kao i na bilo kom drugom tkivu i organu
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

Nisam lekar ali na zalost imam iskustva sa gnojnom anginom.Krajnici su mi izvadjeni u drugoj godini do 22 nikad nisam imala problema sa grlom tad dobijam gnojnu anginu koja traje preko 2 nedelje jer obican penicilin ne deluje pa primama tada eksperimentalni lek azaran koji sredjuje stvar za dva dana.O tada pa do pre tri godinsnje imala sam 1-2 upale koje smo sanirali penicilinom.Kada sam ostala u drugom stanju u zimskom periodu sam imala 4 angine koje smo lecili samo prirodno, kada mi je dete krenulo u jaslice bio je bolestan u proseku svake d-3 nedelje i ja za njim.Penicilin je prestao da pomaze a i doktorica je rekla da nadjem neko prirodno resenje jer je vec postala opasna kolicina inekcija i lekova po moje zdravlje.I nasla sam naj obicnije propolis kapi, onog momenta kada pocinjem da osecam grlo ujutru i uvece ukapam direktno u grlo oko 4 kapi 3-4 dana ovu zimu sam pregurala bez i jedne upale.
majma
Novi član
Novi član

Post od majma »

I mene cesto zaboli grlo, cim popijem nesto hladno i gazirano, i to od pre godinu ipo dana. Do tada sam mogla u sred zime da jedem led nista mi nije falilo. Dobra ti je ideja sa propolisom uzimacu ga i ja preventivno, ne bih volela da ponovo dobijem anginu bila mi je uzasno iskustvo.
majma
Novi član
Novi član

Post od majma »

Evo mene ponovo. Bila sam danas kod lekara i imam zapaljenje oba uha, i ORL mi je rekao da mi nisu lepo izvadili krajnike kad sam bila mala, da je ostao deo krajnika koji se sada ponasa kao pravi krajnik i zato sam imala gnojavu anginu i stalno imam probleme sa grlom a sada i sa usima. Verovali ili ne ja sam bila u soku, posto sam krajnike vadila pre nekih 35 godina i do pre godinu ipo dana nisam imala nikakve probleme. Onda je grlo pocelo da me boli svaki cas, kad popijem nesto hladno (Leti) tako da vise ne pijem hladno, kad popijem gazirano i to sam izbacila, kad jedem semenke ili kokice i sl. Rakao mi je da kad ozdravim, odem na konsultaciju u neku bolnicu kod ORL-a i da mi izvade te ostatke krajnika da mi ne prave probleme. Da li neko ima slicno iskustvo? I zanima me kako bi to izgledalo da mi vade te ostatke, jel se radi ambulantno ili bi morala da lezim u bolnici.
melita keller
Aktivan član
Aktivan član

Post od melita keller »

Mene isto interesuje kako ide procedura za vadjenje ponovo izraslih krajnika ili lose izvadjenih ovo zavisi od ORL a do ORL a jedan je i meni rekao da su lose izvanjdjeni a drugi mi je rekao da se i oni ne retko regenerisu kao i treci.Kod vadjenja krajnika operacija se radi u lokalnoj anesteziji i ide se kuci nakon par sati.Dever mi je nedavno operisao krajnike kaze da nista ne boli ali da je grozno iskustvo zbog mirisa, osecaja i zvukova i sto sve vidite dok lekar radi :(
pravnicabl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 17, 2009 10:08 am

Post od pravnicabl »

meni vec 20tak dana u lijevom krajniku ima neka bijela "bubuljica". prvo sam popila kutiju amoksiciklina, pa kutiju ospena 1500 a sada primam injekcije penicilina, tri sam primila sutra zadnja pa kontrola, a ta " bubuljica i dalje stoji na mjestu. nemam ni temp ni bolove u grlu. moja doktorica me blijedo gleda i pita sta cemo sad?! ima li neko prijedlog sta dalje?
melita keller
Aktivan član
Aktivan član

Post od melita keller »

Pa jeste vadili bris grla ili je lekove dala napamet?Uglavnom se kod angina forsiraju penicilinski preparati al to nikako ne znaci da oni i odgovaraju izazivacu upale, zato se radi bris i anti biagram da bi tancno znali koja bubica je kriva i sta deluje protiv nje.Al sve u svemu blago tebi sa jedne strane sto te to ne boli i sto nemas temp a opet sa druge strane gnojna angina i tek kako boli pa svakako uradi bris da se vidi dali je to uopste to.Dali te bele naslage ili ti kako ti opisujes bubuljica imas jos negde na jeziku ili drugde jer ako te ne boli mozda je samo kandida i na nju penicilin nikako ne utice.
pravnicabl
Novi član
Novi član

Post od pravnicabl »

Sve je dala napamet, samo pogleda i to je to. danas sam bila na kontroli i kaze mi da to nije strasno, a jos uvijek je bijela bubuljica i samo jedna na istom mjestu stalno. dala mi je sprej tantum verde pa ako se ne povuce da idem kod orl. mozda da ja uradim bris grla na svoju ruku?
pravnicabl
Novi član
Novi član

Post od pravnicabl »

Uradila sam bris krajnika, nalaz je uredan, nema nista a " bubuljica" i dalje stoji ????????
melita keller
Aktivan član
Aktivan član

Post od melita keller »

E stvarno mi je zao nemam vise ideja nadam se da ce ti se javiti jos neko.
pravnicabl
Novi član
Novi član

Post od pravnicabl »

danas sam bila kod orl. pogledao mi je krajnike i nalaze i rekao da treba da uradim reuma faktore i ako budu pozitivni da treba da vadim krajnike :evil: a ako ne da cemo ih posmatrati. mene je jako strah vadjenja krajnika :oops: za onu " bubuljicu " kaze da je posljedica upale
Odgovori