Veštačko koleno

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
luta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 12:03 am

Veštačko koleno

Post od luta »

Poštovani,

Moj otac ima 77 godina i 1,5 godinu čeka na operaciju ugradnje veštačkog kolena jer mu je hrskavica skroz propala. Jesanas sam čula o magnetima koji u određenom broju slučajeva obnavljaju hrskavicu, ali za prve rezultate je potrebno bar 6 meseci da se nose. Kako smo na listi čekanja videli da je operacija predviđena tek za avgust 2011 pokušali smo sa tim magnetima i evo sada je 3 mesec i njemu se stanje malo popravilo, lakše hoda i ima manje bolove. Danas je stigao i poziv za operaciju za kraj marta i sad ne znamo šta da radimo. Najveći problem su mi godine koje moj otac ima, zajedno sa kardio-vaskularnim oboljenjima, ali je bitan i sam oporavak nakon operacije. Operacija treba da se obavi na Ortopedskoj klinici "Banjica".

Da li neko može da mi da malo više informacija o ovoj operaciji. Jedinu informaciju koju sam na net-u našla jeste da se od 2006 primanjuje neki novi metod sa "navigacijom" u Nišu, ali da li se to radi i na Banjici? Kakva je ta operacije, kog je tipa anestezija i kakav nas oporavak očekuje. Da li neko ima informaciju da li je moguće odložiti operaciju. Ako bi ovi magneti delovali, to bi bilo fenomenalno. Ja sam lično stava da treba sve uraditi pre nego što se ide "pod nož".

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Veštačko koleno

Post od tamaraft »

Lekari siguno ne bi predlozili i zakazali operaciju pacijentu koji ne moze da izdrzi anaesteziju i oporavak od operacije!

Zamena zgloba je postala rutinska operacija i nece vam puno pomoci da se opisuje ceo proces i tok operacije!

Velika prednost je to sto pacijent posle operacije nije vezan za postelju vec je odmah indikovana aktivnost, hodanje, stajanje itd., a o tome ce brinuti terapeutski tim na Banjici.

Magneti su aktivni i pomazu samo u sluchaju da su u pitanju magneti koji svoje dejstvo ispoljavaju pomocu elektricne struje, tj elektromagnetni talasi, svaki drugi vid 'magneto terapije' je gubljenje vremena i novca.

Pacijentu se stanje pre operacije skoro uvek u ovakvim sluchajevima poboljsa, zato shto pacijent vodi rachuna o ostecenom segmentu, vodi rachuna o hodanju, aktivnostima, vezbanju ako ga sprovodi, prebacuje opterecenje na zdravi segment, regulise telesnu masu...sve to moze dovesti do privremenog poboljshanja stanja ali ne i do izlechenja s obzirom da je degenerativni proces propadanja tkiva hrskavice ireverzibilan tj hrskavica se ne moze obnoviti. Proces propadanja se moze samo usporiti, aktivnim vezbama, regulacijom telesne mase itd...vise o artrozama mozete naci u temama o kostima u ovom podforumu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori