Staphylococcus epidermidis u 8 mesecu trudnoce

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Ena1506
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 04, 2009 11:39 pm

Staphylococcus epidermidis u 8 mesecu trudnoce

Post od Ena1506 »

U nalazu urino kulture se izolovala bakterija Staphylococcus epidermidis (70.000cfu/ml).Uradjen je antibiogram i to - Amoksicilin + inhib. b laktoze (???) ili Cefaleksin.
Interesuje me koliko ovo moze da ugrozi bebu i da li su ovi antbiotici bas ok u trudnoci.
Hvala!
Ena1506
Novi član
Novi član

Re: Staphylococcus epidermidis u 8 mesecu trudnoce

Post od Ena1506 »

Da, i jos nesto, alergicna sam na penicilin pa me interesuje da li uopste smem da pijem predlozene antibiotike?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Obrati se svom ginekologu sa ovim nalazima.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ena1506
Novi član
Novi član

Post od Ena1506 »

Pa naravno da sam se obratila svom ginekologu...ali mi isto tako treba i second opinion. Doktorka mi je predlozil da pijem alfacet 3x500 mg dnevno...ali ja nisam najsrecnija sa cinjenicom da treba da pijem antibiotike u trudnoci, iako me ona uverava da to nece skoditi bebi.S druge strane kada sam pitala farmaceuta rekao mi je da pijem ako bas moram...i ja pretpostavljam da cete mi reci da poslusam svog lekara...ali ja nisam zato ovde vec da cujem predlog za neki drugi nacin lecenja ...nesto prirodnije, ako iko zna.
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

Moja sestra je pila antibiotike, upravo Cefalexin, u trudnoći zbog urinarne infekcije. Rodila se zdrava beba.

Imam iskustva kada su u pitanju urinarne infekcije i dobro znam da nikakvi čajevi, niti sok od brusnice, ni sam plod i sve drugo što preporučuju ne mogu da izleče. Sve to je ok kao preventiva. Pomažu upravo samo antibiotici. Takođe imam alergiju na Penicilin, a gore pomenuti lek se svaki put pokazao kao najbolje rešenje. Naravno, antibiotik se uzima prema antibiogramu.

Srećno! :)
zocki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 25, 2008 10:29 am

Post od zocki »

Molim za savet. Nalaz urinokulture glasi:

Staphylococcus koagulaza negativan 100.000 cfu/ml
Antibiogram: Ampicillin R
Cephalexin S
Trimethoprim/Sulfamethoxazole S
Norfloxacin S
Nitrofurantoin S

Moguce je da se radi o kontaminaciji.

Da napomenem da sam trudnica u 14 nedelji. Moj ginekolog u DZ mi je prepisala Palitrex 2*2 na 12h iako sam joj naglasila da sam alergicna na Penicilin.?! Rekla mi je da nema nista drugo za moj problem da mi prepise. Nisam se usudila da ga pijem, vec sam kupila caj za trudnice protiv bakterija Josif Pancic. Molim za savet strucnog lica, zbog cega sam i pisala na ovom forumu Doctor.rs. Ne znam da li pravilno postupam.?

Hvala.
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

Palitrex (cefaleksin) je dat po antibiogramu sto bi bio odgovarajuci izbor...nije penicilinski antibiotik vec cefalosporinski, mada postoji mogucnost za unakrsnu alergiju (u oko 10% alergicnih na penicilin) te svakako treba biti oprezan...jeste li nekad uzimali cefalosporinske antibiotike ranije, sta ste obicno koristili od antibiotika?
zocki
Novi član
Novi član

Post od zocki »

Od antibiotika sam jedino uzimala eritromicin. I ni jedan drugi.
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

jeste da ta unakrsna alergija nije cesta ali s obzirom na vase stanje ne bi mozda bilo pametno eksperimentisati...razgovarajte ponovo sa svojim ginekologom pa da vam promeni terapiju nekim od ovih drugih lekova na koje je bakterija senzitivna a koji je najbezbednije koristiti u trudnoci...
s obzirom na mogucu kontaminaciju mozete da ponovite nalaz urinokulture! a generalno za svaki izbor leka - to samo uzivo sa lekarom koji prati trudnocu i koji je odgovoran za svaku odluku, da ne bude bas odredjivanje lekova preko foruma...
zocki
Novi član
Novi član

Post od zocki »

hvala
Odgovori