Neizlečiva povreda kolena u 21. godini? Očajan sam

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Glory89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 01, 2010 9:38 pm

Neizlečiva povreda kolena u 21. godini? Očajan sam

Post od Glory89 »

Poštovani, molim Vas da me posavetujete šta da radim.
Ukratko, koleno sam prvi put povredio pre 4 godine i od tada mi se povreda vraćala 5-6 puta.
Uglavnom na treningu osetim kako mi koleno "propadne" u jednom trenutku i u sledećem se nađem na zemlji uz bol koji ubrzo prođe (i mogu da nastavim da hodam), ali se vremenom javi otok i smanjena mobilnost kolena kako vreme prolazi.
Promenio sam brojne ortopede, radio i ultrazvuk i magnetnu, pokušao da ojačam kvadriceps vežbanjem ali ništa nije pomoglo iako su prognoze ortopeda bile optimistične.
Moj problem leži u tome što sam 2. godina na DIF-u i profesionalno se bavim sportom (Kik boks).
Nažalost (?) čitav svoj život podredio sam sportu a sada se nalazim u takvoj situaciji gde mi je rečeno da ću izgleda morati da batalim sve i potpuno promenim način života što će značiti da moram da napustim i fakultet i sport koji treniram godinama.
Uglavnom posle poslednje povrede rešio sam da konačno stavim tačku na ovu priču i operišem koleno.
Odlazim u Novi Sad pre mesec dana na preporuku jer sam čuo da su tamo jako dobri ortopedi za sportske povrede kolena - Doktor koji me je pregledao i ispipao koleno rekao je da je 99% artroskopija u pitanju i da će sve biti u redu i zakazao mi pregled za mesec dana kada ponovim magnetnu rezonancu. Uglavnom, dolazim danas i dobijam obrazloženje kako treba da zaboravim na sport, kako ću u 40im već da imam velikih problema sa kolenom i hodanjem i kako operacija ovde ne pomaže i ničemu ne bi doprinela?!
Vrlo sam neprijatno iznenađen, ne znam kako sam kući vratio od šoka.
Ono što me je posebno iziritiralo jeste neprofesionalnost jer nisam dobio nijedan konkretan odgovor na moje pitanje (Postoji li neko drugo rešenje ili Postoji li išta što bih mogao da uradim da nastavim da se bavim sportom).
Uglavnom doktor nije ni pregledao snimke sa magnetne već pročitao rekao bih čak I PREKO REDA ono što piše u nalazu i za 2 minuta me bukvalno "isprašio" iz ordinacije.
Ja razumem i gužvu i prezauzetost doktora, ali ljudi moji, ja imam 21. godinu od 6. godine se bavim sportom i ne želim da poverujem u to da ću sve ove godine ispravnog života, tolikih odricanja pasti u vodu jer ne postoji rešenje za moj problem?
Uglavnom ja ću sada prekucati nalaz magnetne rezonance pa Vas molim da mi neko stručniji odgovori je li baš sve tako crno i da li je ovo definitivno kraj?
Nalaz MR pregleda

MR PREGLED LEVOG KOLENA:
T1, T2/PD i PD SPIR sagitalni, T2 SPIR i PD koronalni, T2 i PD SPIR transverzalni tomogrami. Kvalitet transverzalnih tomograma je degradiran usled pokreta u toku skeniranja (nevoljni pokreti?) što limitira evaluaciju.

Nema signifikantne IA efuzije niti sinovijalne proliferacije; blaža sinovijalna reakcija u suprapatelarnom recesusu i anteriornoj interkondilarnoj zoni. Prateće manje reaktivne promene u Hoffinom jastučetu, moguće diskretne sekvele folkalnog traumatskog nagnječenja.
LCA intaktan
LCP intaktan
LCM je lako zabedljan i delimično fibrozno izmenjen, bez značajne elongacije i bez diskontinuiteta, morfologija odgovara LCL intaktan.
Nema meniskalnih lezija.
Evidentne su hronificirane sekvele inveterirane laterlane patelarne luksacije:
Sekvela marginalne kontuzione lezije na infero-medijalnom rubu medijalnog faseta patele, sa manjim kortikalnim iregularnostima, bez formiranog osteohondralnog defekta. Aktuelno nema laterlanog patelarnog tilta niti subluksacije patele.
Izrazitije sekvele "kissing" kontuziono-impakcionih lezija na karakterističnoj lokaciji na antero-laterlanom aspektu lateralnog femoralnog kondila, sa konturnim iregularnostima korteksa i marginalnom osteohondralnom lezijom na rubu noseće površine femoralnog kondila u zoni antero-lateralnog ugla uz perzistentne diskretne tragove edema kosne srži (promene u arealu promera do oko 3cm).
Inveterirana fokalna oseohondralna lezija na anteriornom aspektu medijalnog femoralnog kondila uz sam rub medijalnog trohlearnog grebena, promera oko 8mm, bez pratećeg edema kosne srži.
Manje fibrotičke promene na medijalnog patelarnom retinakulumu odgovaraju hroničnim sekvelama parcijalne lezije, uključujući leziju patelo-fermoralnog ligamenta na femoralnom epikondilu; nema značajne elongacije retinakuluma.
Diskretna netenziona tečna akumulacija u gastroknemijus-semimebranozus burzi (i u medijalnom i u lateralnom rogu).

ZAKLjUČAK: HRONIFICIRANE SEKVELE LATERLANE PATELARNE LUKSACIJE:
1. SEKVELE MARGINALNE KONTUZIONE LEZIJE NA MEDIJALNOM FASETU PATELE, BEZ OSTEOHONDRALNE FRAGMENTACIJE; GRADUS II I DELOM DISKRETNA GRADUS III HONDROMALACIJA NA INTERFASETNOM GREBENU I DELU LATERALNOG FASETA.
2. IZRAZITIJE SEKVELE "KISSING" OSTEOHONDRALNE IMPAKCIJE NA KARAKTERISTIČNOJ LOKACIJI NA ANTERO-LATERALNOM ASPEKTU LATERALNOG FEMORALNOG KONDILA (OKO 3cm).
3. OŽILJNE SEKVELE SANIRANE PARCIJALNE LEZIJE MEDIJALNOG KOLATERLANOG KOMPLEKSA.
4. INVETERIRANA FOKALNA OSTEOHONDRALNA LEZIJA NA ANTERIORNOM ASPEKTU MEDIJALNOG FEMORALNOG KONDILA, NA RUBU TROHLEARNOG GREBENA (8mm).
5. NEMA MENISKALNIH LEZIJA
6. DISKRETNA SINOVIJALNA REAKCIJA, VEROVATNE SEKVELE HEMARTROSA
Glory89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 01, 2010 9:38 pm

Re: Neizlečiva povreda kolena u 21. godini? Očajan sam

Post od Glory89 »

Niko da pretpostavi i malo detaljnije pojasni dijagnozu? Imam zakazano kod drugog ortopeda za 2 nedelje ali do tada bih voleo da makar malo budem upućen šta mi je sa nogom :cry:
Odgovori