razlika u broju reznjeva

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
dejancho
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2005 11:21 pm

razlika u broju reznjeva

Post od dejancho »

Nadam se da odgovarate i na ovakva pitanja...
Ocu mi je skoro uklonjen gornji rezanj levog plucnog krila zbog malignog tumora. Na njegove izjave da levo krilo ima dva reznja nisam reagovao, ubedjen u to da je to samo pogresna interpretacija reci njegovog hirurga da mu je skinuo "pola" plucnog krila. Danas sam kod druga razgledao programski paket Human Body i zabezeknuo se kad sam ustanovio da je on zapravo govorio istinu! E, sad, mene interesuje koje je objasnjenje toga, posto nikako ne mogu sam da zakljucim.
Dr Mita
Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 8:16 pm

Razlika u broju reznjeva - odgovor

Post od Dr Mita »

Levo plucno krilo ima 3 reznja (gornji, srednji i donji), a desno 2 (gornji i donji). Reznjevi se dalje sastoje od pojedinih plucnih segmenata. Pri hirurskim intervencijama odstranjenja delova plucnog tkiva, zavisno od indikacije (zahvacenosti plucnog tkiva), mogu se otloniti celi reznjevi ili pojedini segmenti. Zato i ne znci da ukoliko je otklonjen gornji rezanj levog plucnog krila, da nije otklonjen i neki segment srednjeg reznja ili Vam je hirurg 'uprostio' odgovor i rekao da je 'priblizno' polovina levog plucnog krila uklonjena.
Dr Branislav
Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Broj reznjeva - odgovor-2

Post od Dr Branislav »

Hvala kolegi (dr Miti) na preciznom odgovoru u vezi sa hirurgijom reznjeva i segmenata.
dejancho
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 10, 2005 11:21 pm

Post od dejancho »

Hvala na odgovoru, mislim da nisam dobro objasnio sta me interesuje:
Elem, nebitno je sta je gospodin doktor skinuo (jasno mi je rekao da je uklonio samo gornji rezanj), vec koje je objasnjenje razlicitosti levog i desnog krila? Mislim, zasto jedno ima tri a drugo dva reznja? Fizicki mi izgledaju identicno, pa neznam zasto bi se razlikovala...
Ne bih da budem dosadan, ali u medjuvremenu sam shvatio i da nemam pojma sta se tacno nalazi u prostoru izmedju grudnog kosa i pluca t.j da li se direktno naslanjaju na rebra i kicmu, ili postoji neki sloj izmedju. jos jednom hvala :)
rodja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 7:36 pm

Re: razlika u broju reznjeva

Post od rodja »

Znam da se o ovome na ovom delu foruma pisalo odavno. Ali zarad istine, i da ne bude zabune moram da reagujem i ispravim Dr Mitu koji je tada napisao da levo plućno krilo ima tri režnja , a desno dva.
Pluća su parenhimatozni organ u kome se venska krv pretvara u arterijsku. Sastoje se iz vazdušnih puteva, alveolarnog dela i intersticijuma. Zauzimaju bočne delove grudne duplje, ili maramično-plućne predele, koji se nalaze i sa jedne i sa druge strane sredogrudja (medijastinuma), tako da su podeljenja na 2 plućna krila.
Deno plućno krilo ima tri režnja (lobusa): gornji, srednji i donji režanj. Levo plućno krilo ima 2 režnja (lobusa): gornji i donji. Lobusi su podeljeni na segmente. Ukupna težina pluća je 1200-1300 gr, od čega na desno plućno krilo otpada veći deo , oko 650-700gr. Levo plućno krilo je manje od desnog jer je potisnuto srcem. Svakom plućnom krilu je pridodata po jedna serozna opna -plućna maramica- PLEURA, koja omogućava njegovo klizanje prilikom disanja, bez trenja.
Inače u grudnoj duplji se nalaze:
1. grudni deo traheje
2.dušnice (bronhije)
3.pluća obavijena pleurom
4.srce obavijeno perikardom
5.veliki krvni sudovi koji polaze od srca ili se u njemu završavaju
6.ostali krvni sudovi, limfatici, nervi
7.grudni deo jednjaka
8.grudna žlezda (timus)
Grudna duplja je ograničena:
napred: sternum (grudna kost) sa rebarnim hrskavicama
pozadi: kičmeni stub sa mišićima
bočno:rebra
odozdo: dijafragma
Pozdrav. Nadam se da će ovo nekom biti makar od neke koristi, a ako i ne bude nisam mogla da prećutim. :roll:
Odgovori