Kriterijumi za utvrdjivanje reume
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Kriterijumi za utvrdjivanje reume
Interesuje me da li postoji odredjeni protokol, odnosno da li su definisani neki kriterijumi kako bi se tvrdilo da li reuma postoji ili ne. Bila sam kod reumatologa zato sto mi oticu zglobovi desne ruke, zateze se koza (kao da mi je tesna) i crveni. Nakon izlaska zimi napolju bez rukavica, nakon pranja ruku hladnom vodom, guljenja krompira...deluje kao neko zapaljenje posto je sve tako zategnuto i crveno i izuzetno je bolno posto ne mogu uopste da savijem prste, sto je najgore taj bol pocinje da mi se prenosi i na vece zglobove te ruke, lakat, pa cak i rame. Analize krvi su SE-10, CRP-2.6 (0-3), Fibrinogen-3.66 (2-4) i doktor je rekao da idem kod neurologa posto su ove analize dovoljne i to sto je u pitanju samo jedna ruka da se kaze da nemam reumu. Cinjenica je da ja nisam nesto posebno ni obracala paznju na to, vec me je mama koja ima reumatoidni artritis naterala da odem, jer kaze tako je i njoj pocelo pa su joj se sad svi prsti iskrivili. Sad, ko je u pravu mama ili doktor, mozete li mi preporuciti jos neke analize pa da odem u privatnu laboratoriju da resim tu nedoumicu, ili stvarno nije nista strasno? Unapred hvala na odgovoru.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Kriterijumi za utvrdjivanje reume
Reumatski procesi u organizmu se bas tako i dijagnostikuju, analizama krvi, proveravanjem vrednosti sedimentaciej krvi, CRp i kolicine fibrinogena u organizmu, sva tri podatka u sluchaju postojanja zapaljenskog reumatizma su povisena.
Nalazi koje ste do sada radili ne ukazuju na bilo kakav zapaljenski proces, zato vas lekar shalje kod drugog specijaliste!
Bolovi i tegobe koje imate nisu reumatsk eprirode, vec neuroloske ili vaskularne!
Obratite se neurologu pa cete dalje vec dobiti savet od njega!
Nalazi koje ste do sada radili ne ukazuju na bilo kakav zapaljenski proces, zato vas lekar shalje kod drugog specijaliste!
Bolovi i tegobe koje imate nisu reumatsk eprirode, vec neuroloske ili vaskularne!
Obratite se neurologu pa cete dalje vec dobiti savet od njega!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.