Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Imam 26 god, 'cervikalni sindrom' (sada nemam bolove ali su mi vratni i rameni deo "roviti") i uopšteno slabe mišiće leđa a čeka me užasno mnogo sedenja narednih meseci. Nažalost nemam mogućnosti da idem na korektivno plivanje, mogu jedino da se rekreativno brčkam ili da se upišem u školu tehnika plivanja. Zanima me šta je preporučljivije od ovo dvoje. Da li vožnja bicikla (onog običnog, bez brzina) ima neki značajniji efekat na mišiće leđa?
Još nešto: posle masaže ne bi smela da boli glava, zar ne?
Bicikl sigurno ne može doprineit jačanju mišića ledja. Ja takodje imam problem sa slabim mišićima ledja, zbog toga mi slegaju pršljenovi i pritiskaju živce i to izaziva bol u ledjima. Takodje mi je preporučeno plivanje, ali ja sam to evo već 2-3 godine zanemarila. Medjutim, zbog ignorisanja toga i zbog sedenja nad knjigom stanje se pogorsalo, ledja su mi zaribala pa ću morati da idem na plivanje. Inače, doktor mi je tada preporučio kineziterapiju, a odeljenje za to se nalazi u sklopu Doma zdravlja. To su uglavnom vežbe sa motkom, radila sam ih oko 10 dana i odmah mi je bilo bolje jer su vežbe baš intenzivne, ali sam posle toga prestala. Planiran da se vratim na sve to.
Najefektnije je plivanje "ženski" i ledjno.
A da li neko zna da li postoji neko mesto (u Beogradu) gde se uci plivanje. Htela bih da naucim bas dobro da plivam, npr. neznam muski itd. I to za odrasle preko 30 god. Na Tasmajdanu nema za odrasle npr.