Bol u vratu.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
mala_maja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 10, 2010 12:03 am

Bol u vratu.

Post od mala_maja »

Zdravo,
vec duzi period osjecam blagi bol u vratu, vise je iritirajuci nego nepodnosljiv. Bol se nekad prenese i na dio ispod vrata ka plecki. Skoro sam isla na masazu, gdje su mi rekli da su mi iskocila 2-3 vratna prsljenja, i gdje su to ``vratili` na mjesto. Ali bol se i dalje nastavio. Skoro sam kupila Doklofenak gel koji se maze na bolno mjesto, i ima efekta, medjutim bol se vraca. Ali danas sam se sasvim slucajno naslonila na radijator i tako ostala par minuta jer mi je prijao osjecaj. Nakon toga bol je upotpunosti nestao. Skoro veceras me je ponovo zabolilo rame i donji dio vrata i ja sam ponovo sjela kraj radijatora, cisto zbog prijatnog osjecala, ali je bol opet nestao. Da li je moguce da ima neki oblik reume, posto cesto kada dodje zima bole me zglobovi, medjutim ove zime imam problema sa vratom, ustvari vise kao nekog zgrcenog osjecaja u tom predjelu. Bol mi se nekad odrazi kao da me neko ``stipa`` u tim djelovima.. I koja je preporuka, sem šala? :)
Hvala unaprijed.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Bol u vratu.

Post od tamaraft »

Ochigledno je u pitanju cervikalni sindrom!

Obratite se fizijatru!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mala_maja
Novi član
Novi član

Post od mala_maja »

Hvala na odgovoru,
Citala sam nesto o ovom sindromu na netu. Da li bi neko mogao da mi kaze sta su to ustvari mikrotraume? I da li je malo rano za ovu vrstu sindroma s obzirom da imam 27?
Hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Mikrotraume mogu biti u tkivu mishica, ligamenata, tetiva, prshljenskih delova...vecina slichnih sindroma i nastaju upravo zbog raznih trauma mishica koje se nakupljaju godinama!

Mozda vam je lakshe da to pokushate ovako da shvatite: svako tkivo ljudskog organizma kada se vishe puta tokom zivota povredjuje, isteze, kida, biva pod zapaljenskim procesima, nepravilnim pozicijama, deformitetima, ili u predelu gde je zbog vaskularnih problema ogranichena kolichina krvi koja stize do tog dela tkiva, svako takvo tkivo pati i naravno logichno ej zakljuchiti da ce biti podloznije povredama koje su zapravo te mikrotraume! E sad, koliko imate godina ponekad nema nikakve veze, ako imate genetske predizpozicije, genetski losh, tj slabiji kvalitet kostiju i ligamenata i misica, posto se svo tkivo koje imamo u organizmu nasledjuje i ne moze se u velikoj meri poboljshati u odnosu na ono shto dobijemo samim rodjenjem tj oplodnjom jajne celije! Geni odluchiju kakav ce kvalitet nashih kostiju, misica i ligamenata biti, kao i ostalih tkiva, tako da mozete imati i 15 ili manje godina i opet oboleti od neke vrste reumatizma npr.

Razlozi zbog kog imate probleme sada su bitni u toj meri da ih otklonite ako su u pitanju realni i konkretni razlozi, tipa nachina sedenja dok radite ako ste vezani za kompjuter ili posao koji zahteva sedenje u duzem vremenskom periodu, polozaja spavanja, jachine mishica vrata...

Ono shto svakako treba da uradite je da pronadjete dobitku kombinaciju za svoje tegobe! To je obichno kombinacija vishe stvari - u bolnim fazama su to lekovi koji ce omoguciti da se bol eliminise i spazam bolne muskulature smanji, naravno o tome cete prichati sa svojim lekarom ome s ebudete obratili! Onda je tu OBAVEZNO kineziterapija, tj da se obuchite vezbama za cervikalni sindrom, tj za njegovu sanaciju, tome ce vas obuchiti terapeuti! Onda je tu kao uvodna terapija za vezbe uvek kombinacija fizikalnih agenasa koju isto tako dobijate kao terapiju od lekara specijaliste fizikalne medicine kome se budete obratili!

Onda je ti u korigovanje polozaja spavanja, sedenja, vezbe rekalsacije, po potrebi regulisanej seme hoda, nosenej korektivnih ulozaka za stopala, ako postoji problem u statici i dinamici stopala, spavanje u zashtitnim polozajima kojima vas opet obuchava terapeut u okviru kineziterapije.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mala_maja
Novi član
Novi član

Post od mala_maja »

Hvala. Puno ste mi pomogli. :)
Nisam jos otisla fizijatru, prestali su me boli. Ali svakako cu se javiti doktoru.
Odgovori