zabrinuta

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gazela3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2010 9:29 pm

zabrinuta

Post od gazela3 »

Postovani,

U levom uhu nasli su mi bakteriju pseudomonas a.,pomocu antibiograma su mi odredili tperapiju pa me interesuje da mi objasnite kakva je to bakterija,da li posle antibiotika moze ponovo da se pojavi u uhu,ili nakon terapije ce nestati.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: zabrinuta

Post od milanche_srb »

Pseudomonas aeruginosa je gram negativna bakterija i sto se tice uva najcesci je uzrok nastanka oboljenja koja se zovu Otitis externa diffusa, odnosno difuzna upala spoljasnjeg slusnog kanala i Otitis externa maligna, koje ne verujem da je u pitanju kod vas jer je to vec veoma ozbiljno stanje.
Terapija je kao sto ste i dobili, znaci antibiotici po antibiogramu, a moze se raditi i ispiranje antisepticnim rastvorom, najcesce 3% bornom kiselinom zagrejanom na 37 stepeni jer neadekvatno zagrejan antisepticki rastvor moze dovesti do kaloricnog podrazaja labirinta i osecaj vrtoglavice, muke i povracanja.
Vi naravno postupajte kako vam je receno i bolest ce nestati, bez brige.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori