Osip na grudima, ledjima i temenu

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
NekaTamo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 18, 2010 4:10 pm

Osip na grudima, ledjima i temenu

Post od NekaTamo »

Cao,
Imam problem i treba mi pomoc, savet..
U pitanju je jako cudan osip na grudima (dekolteu), na ledjima, izmedju lopatica, kao i na temenu.
Prvo se pojave sitni plikcici oko dlake, koji se kasnije napune zuckastom tecnoscu, porastu i postanu jako bolni. Koliko sam uspela da ispratim, uglavnom se pojavljuju posle tusiranja.
Teme je masno sa sitnom, tvrdom, okruglastom peruti (znaci ne ljuspicastom) i uzasno svrbi.
Ovo mi se prvi put pojavilo pre dve godine, u daleko laksoj formi i vrlo brzo je bilo sanirano obicnim samponom protiv peruti, svaki put kada bi se pojavilo.
Sada je proslo vise od cetiri meseca i nista ne pomaze. Napominjem da sam se preselila u Australiju i da se to pojavilo oko 5 meseci kasnije.
Naravno, bila sam kod doktora - opste prakse, koji mi je dao nekoliko kortikosteroidnih krema, koje su samo na kratko pomogle. Radjeni su mi samo testovi na alergije i bili su negativni. Kod dermatologa nisam bila, posto ne mogu da dobijem uput, tako da ne znam sta vise mogu da uradim, nego da se ovde iskukam. :roll:
Hvala unapred i stvarno se nadam da ce mi neko odgovoriti :(
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Osip na grudima, ledjima i temenu

Post od tamaraft »

Zasto ne mozete da dobijete uput za dermatologa, to mi nije jasno?

Uput Vam ne treba ako ste iz Bgd, samo otidjite u Zacod za kozne i venericne bosleti sa vazevom knjizicom i trazite pregled lekara!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
NekaTamo
Novi član
Novi član

Post od NekaTamo »

Zato sto sam u Australiji i ovde doktori opste prakse sve rade, cak i ginekoloske preglede!
Da bih dobila uput stanje bi moralo biti daleko gore od sadasnjeg, a posto imaju uzasan deficit specijalista, i da dobijem uput, vrlo je moguce da bih cekala nekoliko meseci.
hartrock001
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 06, 2009 8:04 am

Post od hartrock001 »

pAZI SE TE TVRDE,TVRDOKORNE PERUTI.Moguće da se radi o seborejičnom dermatitisu sudeći po zonama koje si opisala.Ta tvrdokorna perut,ja bih rekao ,slična je zrncima pjeska,soli i može se opipat pod prstima i može dosta naštetit kosi kao što je to kod mene primjer(SMANJEN OBUJAM I DEBLJINA DLAKE).S o vim se borim već 2-3 godine ,treba bit ustrajan.Svakako pođi dermatologu da on da mišljenje jer se s nekim stvarima nije igrat.
hartrock001
Stalni član
Stalni  član

Post od hartrock001 »

Nisi napisal u kakvom ti je stanju kosa,vlasište..da li ispada i gubi na kvaliteti.Imaš li u obrvama tu tvrdokornu prhut,koko nosa ,iza ušiju..to su bolne zone!
NekaTamo
Novi član
Novi član

Post od NekaTamo »

Da, peruta se oko nosa, ali ne i iza usiju i na obrvama. Imace mi je koza na nosu, bradi i zahvacenim delovim postala jako masna, ali nekako dehidrirana i krta, dok mi je ranije uvek bila vrlo suva (imam 30 godina, ne menja mi se koza zbog puberteta).

Kosa mi je uvek bila slabijeg kvaliteta, tanka ravna dlaka, tako da je tesko primetiti da li se dodatno stanjila, medjutim, ono sto primecujem je da dlaka pojacano ispada. I koza glave mi je postala jako masna (perem je svaki drugi dan), dok sam je ranije morala prati svakih 4-5 dana.

I da napomenem da sam pre dva meseca izbacila sve moguce hemikalije iz upotrebe... Koristim samo obican sapun od prirodnih ulja, organik sampone i bebi ulja za kozu. Naravno, ni to nije puno pomoglo...
hartrock001
Stalni član
Stalni  član

Post od hartrock001 »

Ne bih ti volio postavljati dijagnoze ,pošto nisan doktor,ali na osnovu svog iskustva i vlastitog stanja mogu ti reći da to meni lići na seborejični dermatitis.Inače,ne zna se uzrok,autoimunog je porijekla,a ja ti mogu reć svoje iskustvo.
Ja san tu dosadu zaradio još prije 3 godine,kada sam proživljava jedne vrlo stresne emosionalne trenutke+ima san jednu operaciju.Mnogo ljudi misli da je stres okidač i ja bih se tu složio.Postoje još neke mnoge teorije ,ali zapravo pravi uzrok se ne zna.SD zahvaća takozvanu t-zonu ,to su prsa,nos,brada,obrve,i naravno vlasište.
Meni je lice večinom crveno i kako si ti rekla krto,suho i već nakon običnog pranja vide se bijele ljuskice ,a ispod njih nekakvo crvenilo i to varira ovisno o stresu i td...
Recimo ja kao muškarac san ima kosu bolju,jaču i kvalitetniju od večine žena i kada sam zaradio SD obujam se dobrim djelom smanjio,znači debljina dlake i sve do dana današnjeg stanje je tako.Bogu mogu zahvalit šta san ima takvu kosu pa se sadašnje stanje može voditi pod normalno,iman dužu kosu i nitko to i ne primjećuje,stanje je možemo reć normalno.No,prije 3 godine san ima kosu ala Nikolina Pišek...Pitan se šta bi bilo da je moja prirodna kosa bila tanka i ravna,a ne kovrčava i jaka.

To ti ej moje iskustvo,možeš ga pročitat i moj ti je savjet da možeš još ako hoćeš u tijelo unositi pojačane doze b-vitamina ,najbolje biotina i c-vitamina jer se njiam ne možeš predozirat tek tako.Vitamini su ok stvar za ove stvari i pokušaj izbacit stres koliko možeš,tj.ubaci malo više fizičke aktivnosti i provaj šta manje mislit na ovo i šta manje se nervirat.
Ja se s ovim zamaran već dosta dug period i puna mi je kapa i šampona i svega i uskoro idem jednom travaru,bioenergetičaru i doktoru da vidin njegovo mišljenje jer on liječi prirodnim pripravcima ,pa ću ga pitat za SD može li pomoć.To je moja zadnja stanica ,a onda ću sve ovo poslat kvragu i neću se više nervirat.

Moj konačni savjet je da ako ikako možete odete dermatologu i vidite šta će on reć,dobro je katkad i saznat dijagnozu i ne mojte se previše neravirat.
Dermatolozi su kad su ove stvari nemočni,samo pripisuju kreme ,šampone...ali ja bih svejedno otišao.
Pozdrav!
NekaTamo
Novi član
Novi član

Post od NekaTamo »

Slika

Evo kako to ustvari izgleda.

Tebi hartrock001 hvala na odgovorima. Svakako cu jos probati da dobijem uput za dermatologa, mada nisam ubedjena da cu uspeti. Lekar ustvari sada misli da je to alergija na vodu :o, koja naravno nije dokazana (da podsetim i test na kozi i test krvi su bili negativni).
Naravno ja ne mogu da eliminisem vodu iz upotrebe na dovoljno dug period kako bih dokazala da li je u pravu, pa bi mi ustvari jako pomoglo kada bi mi neko mogao reci koje testove da zahtevam od lekara, kako bih ga navela da mi postavi dijagnozu (budite kreativni, sve placa australijska drzava, a ne ja).
U medjuvremenu pocela sam da koristim aloe vera gel (posto smiruje iritiranu kozu) i tea tree ulje, koje je prirodni antimikotik, antibiotik, a deluje i na viruse, sugu, vasi (za svaki slucaj ako nije alergija).
Da ignotisem problem, ne mogu, a cak i ako bih mogla da predjem preko njegovog izgleda, preko svraba i bola ne bih.

*Izvinjavam se zbog velicine fotografije
hartrock001
Stalni član
Stalni  član

Post od hartrock001 »

nE TRIBAŠ ZAHVALJIVAT,NADAM SE DA ĆEŠ RIJEŠIT SVOJ PROBLEM.Moguće da je i možda alergija,ali kvalitetan dermatolog bi trebao znat o čemu je riječ,da bar znaš ispravnu dijagnozu.POzdrav
Odgovori