Dg. Bechterew susp.

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
mamasaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 6:03 pm

Dg. Bechterew susp.

Post od mamasaki »

Posle dugogodišnjeg šećkanja od lekara do lekara,zbog povišene sedimentacije, povišenog holesterola i triglicerida, hipotireoze,bolova u stomaku....gastroenterolog me poslao na snimanje kičme. Već radiolog je posumnjao na Bechterewljevu bolest. Juče sam bila kod reumatologa, koji je postavio dijagnozu : M . Bechterew susp.. Dobila sam uput da uradim HLA B 27 tipizaciju. Sutra vadim krv ali se na rezultate čeka oko mesec dana. Posle pregleda doktor nije baš bio rečit,objasniće mi kad stigne taj rezultat.Evo šta piše ;
Rtg snimak TH i LS kičme; promene u prednje gornjim uglovima L prš. od 1 -5 sa početnim stvaranjem sidezmofita susp.na početni stadijum ankilozirajućeg spondilitisa.
anamnestički daje podatke o višegodišnjim ubrzanim vrednostima SE
Objektivno hod održane šeme ,prsti peta b.o. , smanjena L., napeta PVM LS dela,limitirana Rfl LS dela,dok Afl izvodi iz kukova,u celini pokreti rigidniji,slabost ,prednjeg trbušnog zida,laka protruzija istog.Bez deficita senzibiliteta i motorike na DE ,kolena i kukovi održani pokreta,obostrano skraćeniji mm. zadnje lože nadkolenica,simetričnih TR,sasvim lak kifotičan stav.
Zabrinuta sam jako,ne znam šta dalje. Kaže doktorka opšte prakse da je to imunološka bolest i da je sve povezano sa Se, holesterolom,hipotireozom.
Ja od simptoma imam te bolove u donjem stomaku,rezultati gastroenterologa su uredni. Bolove imam u srednjem delu kičme,nekad slabost u nogama. Bolove predelu bubrega, cesto u karličnoj kosti. Primetila sam da mi je lakše penjati se uz stepenice ,nego silaziti ,nekad mi se koče prsti na rukama.
Jako malo toga sam našla o toj bolesti. Šta mi savetujete?. Imam 40 godina.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Dg. Bechterew susp.

Post od tamaraft »

Da li je neko u porodici imao mr bechterew, ili ankilozirajuci spondilitis? Ovo oboljenje ima nasledan karakter.

Poshto u dijagnozi josh uvek pishe susp. tj josh se sumnja a nije potvrdjeno, dok en zavrshite sve analize i ne dobijete definitivnu dijagnozu ne treba da preduzimate nishta sto se tiche lechenja, lekova itd.

Ako je u pitanju zaista Mr. Bechterew onda se morate jako dobro upoznati sa ovim oboljenjem i sa vashim reumatologom i terapeutima kojima cete biti prepushteni kako bi vas obuchili nekim osnovnim aktivnostima kojima cete olakshati aktivnosti svakodnevnog zivota, nauchiti vezbe kopej cete raditi do kraja zivota u cilju zaustavljanja procesa napredovanja ovog oboljnja poshto je u pitanju progresivno degenerativno oboljenje kichmenog stuba. Samo vezbama, kretanjem, pozitivnim stavom se mozete boriti sa ovim oboljenjem, i drzati ga na nivotu koji ce biti takav da vas nece ometati u zivotu.

Sa svim naalzima naravno cete ici i kod svog lekara opshte prakse, kako bi dobili savete o lekovima koje eventualno unosite u organizam, o ishrani prichajte sa nutricionistom, poshto morate voditi rachuna da se telesna masa ne povecava u vecoj meri jer ce to samo otezati vezbanje i samo stanje promena na kichmenom stubu! Kod fizijatra trazite fizikalni tretman, kombinaciju ce vec lekar da odabere na osnovu nalaza i vashih tegoba!

Samo pozitivno mislite, nema predaje i vezbanje vezbanje i samo vezbanje :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mamasaki
Stalni član
Stalni  član

Post od mamasaki »

Hvala na odgovoru. Znam da jos nije potvrdjena dijagnoza,al se bas brinem. Nadam se da sam u dobrim rukama. Volela bih da se javi neko sa tom bolescu.
U porodici niko nema tu dijagnozu. Mozda i postoji bolest ,ali se ne zna nju.
mamasaki
Stalni član
Stalni  član

Post od mamasaki »

Javljam se ponovo....
Analiza za HLA b 27 negativan
Nalaz reumatologa : Th caps. Diklofenak duo BMS 1x1
Fizikalni tretman - po potrebi
Javila sam se ortopedu, jer imam stalne bolove izmedju lopatica. Ona je trazila i snimak cervikalne kicme iz dva pravca. Evo rezultata.
Ispravljena fizioloska lordoza i funkcionalna nestabilnost segmenta VC3- VC5 vratne kicme.
Unkartroticne promene na VC6 .
Pocetne osteohondroticne promene u vidu utisnutih donjih pokrovnih povrsina vratnih prsljenova. Na gornjoj aperturi toraksa ne vide se patoloske promene.
To je to.
6 dana idem na terapije, Pola sata parafina na deo ispod vrata, posle elektroterapija ( ono bockanje) i vezbe, al samo za vratni deo.
Posto mi Diklofenak bas ne pomaze Dobila sam Brufen 400 2 X 1 i Midocalm 3x 1
Nikako da mi bude dobro.
Od cega je moja kicma u ovakvom stanju? Da li bolovi izmedju lopatica opravdavaju ove nalaze? Koji je deo kicme najvise ostecen? Posto nema Bechterewa , jel moguce da je samo ova terapija dovoljna? Ne znam ,mene boli. Tesko mi je da obavim i obicne kucne poslova. Ne mogu sedeti skupljenih nogu, tesko mi i da cucnem da dohvatim nesto. Ali boli samo izmedju lopatica.
Sta dalje?
Odgovori