HOBP

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
piki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 20, 2007 7:33 am

HOBP

Post od piki »

Zanima me da li i kolko dugo osoba sa HOBP moze da zivi? da li je moguce da normalnim zivotom zivi jos 40 godina ili osobe sa HOBP nemaju duze od par godina zivota preostalih.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Dragi Piki,
tvoje pitanje je "ćoškasto" pa će odgovor biti ovakav:
1. od stepena težine HOBP-a ( spirometrijski)
2. od pridruženih bolesti ( koje mogu ali i ne moraju biti vezane za respiratorni trakt)
3. od godina starosti pacijenta u momentu postavljanja dijagnoze
4. od načina lečenja( da li se doktor pridržava smernica za lečenje iste- nacionalnog vodiča)
5. od spremnosti i disciplinovanosti pacijenta da tu istu terapiju pravilno i redovno koristi

Pozz
angely
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 9:39 pm

Post od angely »

ja imam 24 godine i imam HOBP i ne verujem da cu ziveti jos samo koju godinu ,ako onaj ko to ima slusa savete lekara moze sasvim kvalitetno da zivi cak i duze nego neko ko je sasvim zdrav i ubiju ga kola na pesackom prelazu.
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

@ angely
ja imam 24 godine i imam HOBP i ne verujem da cu ziveti jos samo koju godinu ,ako onaj ko to ima slusa savete lekara moze sasvim kvalitetno da zivi cak i duze nego neko ko je sasvim zdrav i ubiju ga kola na pesackom prelazu.

Astmu ili HOBP??!
angely
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 16, 2006 9:39 pm

Post od angely »

tartufa napisao:@ angely

Astmu ili HOBP??!
Radili su test na astmu negativan ...dijagnoza J44 HOBP pod kontrolom svako 15-20 dana
tartufa
Aktivan član
Aktivan član

Post od tartufa »

:-? Dobro... :-?
Naravno da ne pušiš. Naravno da uzimaš propisanu terapiju.Pozz
vladimirk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 08, 2010 10:48 am

Re: HOBP

Post od vladimirk »

piki napisao:Zanima me da li i kolko dugo osoba sa HOBP moze da zivi? da li je moguce da normalnim zivotom zivi jos 40 godina ili osobe sa HOBP nemaju duze od par godina zivota preostalih.
Ja 15 godina živim sa HOBP.Izgledam normalno ali osijećam se nenormalno.Nikad u zivotu pušio bavio se sportom posijećivao od 93 pulmologe
ležao 2 mjeseca 95g u bolnici u Puli .Potpuno mi je jasno da sada drenažom održavam svoje (loše stanje).Tako da bi dodao da bi trebalo mijenjat doktore
ako vidiš da nije bolje.u mom slučaju zakazao stomatolog i pulmolog.Praktički zbog zuba nakon 7 mjeseci (including bolnica) dosao na FVC 51 % i FEV1 19%
pOZDRAV
Odgovori