Da li je moguće razbiti 'čvorove' oko lopatica na leđima?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li je moguće razbiti 'čvorove' oko lopatica na leđima?

Post od Cat »

Ako je moguće, koja metoda je najefikasnija?

Idem dva puta nedeljno na plivanje ali to me samo razgiba. Na masažu odem kad imam para. :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Da li je moguće razbiti 'čvorove' oko lopatica na leđima?

Post od tamaraft »

Terapeutska masaza!

Izbegavanje kafe, cigareta, duvanskog dima, raznih lekova, fast good-a, povecati kolichinu kiseonika u organizmu, odmarati mishice vrata i ledja i ramena tokom dana masazama, relaksacijom, istrzanje, zagrevanje, toplim tushevima, bioptron lampom, IR lampama, TENS-om, masazerima! Jachanjem mishica ramena!

Pa sta kome odgovara!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

tamaraft napisao:Terapeutska masaza!

Izbegavanje kafe, cigareta, duvanskog dima, raznih lekova, fast good-a, povecati kolichinu kiseonika u organizmu, odmarati mishice vrata i ledja i ramena tokom dana masazama, relaksacijom, istrzanje, zagrevanje, toplim tushevima, bioptron lampom, IR lampama, TENS-om, masazerima! Jachanjem mishica ramena!

Pa sta kome odgovara!

Ne znam kako da povećam količinu kiseonika, nemam lampe, ostalo sve radim, odnosno izbegavam. :) Elem, mislim da se to stručno zove miogeloze i gde god tražim nalazim da je to ireverzibilan proces - ne mogu se ukloniti, samo se može ublažiti/ukloniti bol. Ali neko mi je jednom rekao da se mogu ukloniti serijom svakodnevnih masaža i ultrazvukom. Pretpostavljam da je i tu u pitanju samo ublažavanje.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Ako ste im skloni onda nema nikad potpunom izlechenja, vec samo ublazavanja kao shto ste rekli!

Miogeloze ili verovatno kod vas fibromiiogeloze ako dugo traju se u principu i ne leche, ali masaza u UZ naravno da ce pomoci! Probajte u kucnim uslovima jednostavno da masirate bolne delove toplom vodom dok se tushirate!

Ako su bolovi nesnosni nekada slobodno popijte neki miorelaxans!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
TKM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 15, 2010 7:53 pm

Post od TKM »

Cat napisao:
tamaraft napisao:Terapeutska masaza!

Pa sta kome odgovara!

Ne znam kako da povećam količinu kiseonika, nemam lampe, ostalo sve radim, odnosno izbegavam. :) Elem, mislim da se to stručno zove miogeloze i gde god tražim nalazim da je to ireverzibilan proces - ne mogu se ukloniti, samo se može ublažiti/ukloniti bol. Ali neko mi je jednom rekao da se mogu ukloniti serijom svakodnevnih masaža i ultrazvukom. Pretpostavljam da je i tu u pitanju samo ublažavanje.
Postovana Cat,

Po opisu bi rekao da su to tzv. 'trigger points', a sa sigurnošću se može utvrditi tako što kada pritisnete jako taj 'čvorić' bol bi trebao da 'isijava', tj. da se širi. Ukoliko ne, onda nije to. http://en.wikipedia.org/wiki/Trigger_point
Moguće je da se trajno reši na nekoliko načina:
- akupunkturom (u Srbiji nema adekvatnih),
- pritiskom na tačku (čvorić, u trajanju od 2-3 minuta),
- masažom pripoja (najbezbolnija) i
- injekcijom lidokaina 0,2% (ne rešava problem,nego deluje kao anestezija, 2 meseca pa se vraća problem).
S tim da bi pre svega trebalo otkloniti zglobne blokove u telu, istegnuti napete mišiće pa tek onda tretirati napete tačke.
Pozdrav,

TKM
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

- injekcijom lidokaina 0,2% (ne rešava problem,nego deluje kao anestezija, 2 meseca pa se vraća problem).
S tim da bi pre svega trebalo otkloniti zglobne blokove u telu, istegnuti napete mišiće pa tek onda tretirati napete tačke.
Pozdrav,

TKM
Pod 2 ne bih se u potpunosti slozio sa nacinom otklanjanja ali ok.Postoji vise aspekata sa kojih se posmatra "razbijanje" tih cvorica ali svakako da odredjenim postupcima(terapija ultrazvukom,pritisci na ili oko tih tacaka zavisno od metode,masaza itd) moze da se u velikoj meri smanje cvorici.
TKM
Novi član
Novi član

Post od TKM »

Nikola11 napisao:
Pozdrav,

TKM
Pod 2 ne bih se u potpunosti slozio sa nacinom otklanjanja ali ok.Postoji vise aspekata sa kojih se posmatra "razbijanje" tih cvorica ali svakako da odredjenim postupcima(terapija ultrazvukom,pritisci na ili oko tih tacaka zavisno od metode,masaza itd) moze da se u velikoj meri smanje cvorici.

Stojim iza toga da mogu da se otklone! Nije mi cilj da se natezem sa uvazenim, nego da pomognem osobi koja je postavila post...

Pozdrav
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Nema natezanja,sve sto ste rekli,stoji osim ta 2-3 minuta,na to sam mislio,zato sam rekao vise kao da je nebitno da se ne slazem u potpunosti.

Pozdrav
TKM
Novi član
Novi član

Post od TKM »

Nikola11 napisao:Nema natezanja,sve sto ste rekli,stoji osim ta 2-3 minuta,na to sam mislio,zato sam rekao vise kao da je nebitno da se ne slazem u potpunosti.

Pozdrav
Ok.

Pozdrav
Odgovori