SPINA BIFIDA I HIDROCEFALUS???
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:29 am
SPINA BIFIDA I HIDROCEFALUS???
Dobar dan! Ja sam ovde nova, imam 16 godina inace od samog rodjenja ja imam spinu bifidu i hidrocefalus pa me zanima nesto o tome ... ako neko nesto zna o tome javite mi se... 

Re: SPINA BIFIDA I HIDROCEFALUS???
pozdrav! napisati ću ti što ja znam općenito o spina bifidi i hidrocefalusu (vjerovatno znaš i sama dosta toga), no evodraganarad napisao:Dobar dan! Ja sam ovde nova, imam 16 godina inace od samog rodjenja ja imam spinu bifidu i hidrocefalus pa me zanima nesto o tome ... ako neko nesto zna o tome javite mi se...

dakle spina bifida je urođena anomalija koja uzrokuje rascjep kralježnice zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. do poremećaja dolazi u prvim mjesecima trudnoće, tj. prilikom razvoja središnjeg živčanog sustava. u tom razvoju se neuralna cijev ne zatvori (jedan ili više kralježaka pri tome ne zatvore pravilno neutralnu cijev) pa dolazi do spine bifide. uzrok SB je genetski, premda se može javiti i zbog manjka folne kiseline kod trudnice. SB se može utvrditi tijekom trudnoće prilikom UZV pregleda, a u nekim slučajevima se otkriva tek nakon rođenja djeteta. od pretraga se koriste RTG kralježnice, MR, CT, mijelografija, elektromiografija i to kako bi se utvrdilo mjesto rascjepa, njegova veličina, funkcija živčanog tkiva... jedna od posljedica spine bifide je međuostalim i hidrocefalus (naziva se još i vodena glava). hidrocefalus predstavlja proširenje komora mozga. taj poremećaj nastaje zbog smetnji otjecanja ili nakupljanja likvora (moždana tekućina koja se nalazi u moždanim komorama i subarahnoidnom prostoru i oblaže mozak i kralježničku moždinu.). zbog tog viška "vode" u glavi je i nastao termin vodena glava. u djetinjstvu se hidrocefalus prepoznaje zbog brzog rasta djetetove glave, a u odrasloj dobi se manifestira povećanjem tlaka u lubanji. nakupljeni likvor se može ukloniti kirurškim putem ili šantovima ispod kože (plastične cijevčice kroz koju otječe likvor u novu šupljinu). što se tiče liječenja same spine bifide, dijete može biti operirano ako uvjeti za operaciju postoje i to u prvom mjesecu života. kasnije tokom života su potrebne redovite liječničke kontrole. puno pomažu i fizikalne terapije.
eto ukratko toliko, nadam se da će biti od pomoći

* Sve je moguće ako ne odustaneš od snova već na prvoj prepreci! *