Drage forumasice,
Moje pitanje se odnosi na prepoznavanje problema sa stopalima.Znam da ce sada svi reci, pa vodi dete kod ortopeda, ali nasa dr pedijatar koja je ujedno i ortoped nam je rekla da se to kod dece ne moze videti do trece god.zivota i da nema potrebe da idemo ortopedu.Iskreno, nisam uocila neke probleme, ali ne znam iskreno ni kako da ih uocim, pretpostavljam da se mogu uociti golim okom neki veci, recimo ako dete ne hoda pravilno, krivi noge...Kod mog deteta toga nema, gledala sam i obucu, nije izlizana, nije ostecena.E, sad, znam neke mame koje su vodile dete ortopedu prevencije radi, pa zasto onda prevencije radi?Malo sam zbunjena, pa bih molila za odgovor.Kao sto rekoh, nasa dr nam rece da nema potrebe za uputom,tako da nista od drzavnog ortopeda, a sto se tice privatnog ne bih iskreno davala pare samo radi prevencije.
Hvala
Kako prepoznati problem sa stopalima?
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
Kako prepoznati problem sa stopalima?
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Kako prepoznati problem sa stopalima?
Pre napunjene trece pa chak i pete godine nema potrebe za korekcionim uloshcima osim ako u pitanju nisu zaista patoloshka stanja koja zahtevaju korekcija, chak i hirurshke!
Ne brinite oko stvari oko kojih nema potrebe da birnete!
Igrajte se i shetajte i skachite i djuskajte sa svojim detetom i tako mu obezbedite najbolju mogucu korekciju
mishicima
Pozdrav
Ne brinite oko stvari oko kojih nema potrebe da birnete!
Igrajte se i shetajte i skachite i djuskajte sa svojim detetom i tako mu obezbedite najbolju mogucu korekciju

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- dolce-vita
- Stalni član
Hvala Tamara,
Jos jedno pitanjce, da li je istina da nema nikakvog efekta ukoliko dete hoda u carapicama po ravnoj podlozi, tacnije parketu?
Jos jedno pitanjce, da li je istina da nema nikakvog efekta ukoliko dete hoda u carapicama po ravnoj podlozi, tacnije parketu?

- tamaraft
- Stalni član
u tom uzrastu je potpuno sveedno kako ce hodati, bitno je samo da ima slobodu kretanja u obucu koja je ne steze i ne ogranichava! Ako mozete igrajte se hodanaj na prste, pa na pete, pa na spoljashnju stranu stopala, izmislite neku igri da bude zanimljivije, mada mala je ona josh za bilo kakve naloge
to sve mozete kasnije da radite 

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- dolce-vita
- Stalni član
Hvala jos jednom. 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Ja bih da iskoristim priliku (izvini slatka!) da priupitam Tamaru nešto.
Ćerka mi se povremeno žali na bolove u stopalima. Pre godinu dana je čak po kući išla na kolenima jer je govorila da je bole noge. Obično posle toga usledi novi par obuće, jer joj stopala porastu za broj.
Ona ima tri godine, visoka je 104cm i nosi obuću br. 27.
Od prošle nedelje ponovo se žali da je bole stopala, ali sad i šake.
Da se ne bih paranojisala, bol u šakama sam pripisala aktivnostima za razvijanje grafomotorike (prešla je iz jasli u vrtić
).
A šta ćemo sa stopalima?
Mislim, da zanemarim finansijski momenat, ali...neće valjda?
Hvala!
Ćerka mi se povremeno žali na bolove u stopalima. Pre godinu dana je čak po kući išla na kolenima jer je govorila da je bole noge. Obično posle toga usledi novi par obuće, jer joj stopala porastu za broj.
Ona ima tri godine, visoka je 104cm i nosi obuću br. 27.
Od prošle nedelje ponovo se žali da je bole stopala, ali sad i šake.
Da se ne bih paranojisala, bol u šakama sam pripisala aktivnostima za razvijanje grafomotorike (prešla je iz jasli u vrtić

A šta ćemo sa stopalima?
Mislim, da zanemarim finansijski momenat, ali...neće valjda?
Hvala!
- tamaraft
- Stalni član
Raste
Mi matori smo zaboravili kako su nas bolele koza i kosti dok smo rasli kad smo bili takomali
Ili se setite mame kakve kakav je osecaj bio kada se stomak shirio tokom trudnoce
U svakom sluchaju to nije bol u pravom smislu, to su osecaju koje dete ne zna da opishe pa kaze da je bol ,naravno ako to postane neshto shto ce ogranichavati pokrete i hod obavezno kod fizijatra!
Samo neka ona djuska i skache, nema potrebe josh za korektivnim uloshcima ako uopshte i bude potrebe, iako vidim da sve vishe dece ima jako loshe razvijena i gornji i donji skochni zglob!
Samo aktivnost, shetnja, plivanje, hodanje po gredi, na prstima, ples, djuskanje...

Samo neka ona djuska i skache, nema potrebe josh za korektivnim uloshcima ako uopshte i bude potrebe, iako vidim da sve vishe dece ima jako loshe razvijena i gornji i donji skochni zglob!
Samo aktivnost, shetnja, plivanje, hodanje po gredi, na prstima, ples, djuskanje...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Drage moje,
Ja sam u panici vodila dete kod ortopeda jer je kasno prohodalo. Onda sam primetila da jednu nogicu malo zabacuje kada hoda. Htela sam ponovo da bacim pare kod ortopeda i pričala sa jednom osobom koja je završila Dif i drži korektivnu gimnastiku. On mi je rekao da nema potrebe za brigu da se to sve može ispraviti samo od sebe, ako ne onda malo na korektivnu gimnastiku ili na vežbice u zavisnosti od problema. Rekao mi je da pustim dete preko leta da što više boso hoda po betonu. Korektivna gimnastika se drži za decu od 4 godine pa nadalje pre nema potrebe. Nadam se da sam nešto malo pomogla.
Ja sam u panici vodila dete kod ortopeda jer je kasno prohodalo. Onda sam primetila da jednu nogicu malo zabacuje kada hoda. Htela sam ponovo da bacim pare kod ortopeda i pričala sa jednom osobom koja je završila Dif i drži korektivnu gimnastiku. On mi je rekao da nema potrebe za brigu da se to sve može ispraviti samo od sebe, ako ne onda malo na korektivnu gimnastiku ili na vežbice u zavisnosti od problema. Rekao mi je da pustim dete preko leta da što više boso hoda po betonu. Korektivna gimnastika se drži za decu od 4 godine pa nadalje pre nema potrebe. Nadam se da sam nešto malo pomogla.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Vanjina mamo, moje dete isto ima nesto vise od tri godine i vec duze vreme se zali da joj trnu i bole je noge i stopala. Naravno, posle tri operacije kuka ja sam na to odmah flipnula, ali pedijatar mi je dao isti odgovor kao i Tamarft, da dete raste. Iskreno se nadam da je to pravi razlog posto sam preplasena samo kad pomene nogu....
Posto smo se mi zaista nahodali po pedijatrima, mogu samo da vam kazem da svi ovde insistiraju da dete ide sto vise boso, da kuci nema tvrde vec mekane papuce i da pri kupovini obuce obavezno gledamo da je djon elastican...
A da dete ima neki pravi problem sa stopalima to bi se do sada videlo. Sve ostalo ako i postoji se da koregirati...
Posto smo se mi zaista nahodali po pedijatrima, mogu samo da vam kazem da svi ovde insistiraju da dete ide sto vise boso, da kuci nema tvrde vec mekane papuce i da pri kupovini obuce obavezno gledamo da je djon elastican...
A da dete ima neki pravi problem sa stopalima to bi se do sada videlo. Sve ostalo ako i postoji se da koregirati...