Pre 4 meseca moj otac (68) je prestao da pusi. Rekao je da je osetio da mu smetaju cigare. Trebalo je odmah da ga pritisnemo i nateramo da ode na preglede. Ali on se drzao toga da mu samo smetaju cigare. Nakon 2-3 meseca pocinje kasalj, jako izrazen sa ispljuvavanjem. Cuvsi od drugih da nakon prestanka pusenja dolazi do iskasljavanja (on pusi 40 godina) on uzima sirup za kasalj i to tako traje.
Pre oko mesec dana (manje ili vise, ne znam tacno) on pocinje da oseca umor pri aktivnostima (duze hodanje, uzbrdo ili nizbrdo, ciscenje kuce, bilo koji fizicki rad) pre oko 10 dana, problemi i simtopi se kristalizuju i, pri odlasku do prodavnice (10 metara uz blagi uspon) njemu se smracilo, i morao je da se vrati kuci. Kasljanje se pojacalo, cele dane je odsedeo u stolici, umorivsi se samo idenjem u toalet.
U cetvrtak je otisao kod lekara, koji ga je poslusao i poslao na rendgen i vadjenje krvi.
Rezultati krvi jos nisu stigli (sutra ih preuzimamo), ali evo nalaz se rendgena:
"Rtg snimak pluca i srca (PA polozaj i levi profil):
Levo plucno krilo vecim delom zauzeto senkom intenziteta srcane senke, neostro ocrtane gornje konture.
U desnom plucnom krilu uocavaju se mrljaste, mestimicno slivene senke najizrazenije u srednjem plucnom polju, parahilarno.
Infiltratio.pulmonum lat.sin. susp.
Potrebna konsultacija. pulmomoga i dalja dijagnostika."
________
Sad mi cekamo rezultate krvi i lekar opste prakse je dao uput za stacionarno lecenje i za pregled,
ali moj otac kaze da mu na pamet nepada da legne u bolnicu, jedino da zakaze.
Ja sam sav izgubljen, majka moja takodje,
molim vas da mi kazete stanje stvari sa pulmoloske tacke gledista da znam sta da ocekujem
jer ne mogu da cekam te rezultate krvi (a imam i neke sumlje da lekar opste prakse nesto prikriva, pitala je oca da li ispljuvava krv, osetio sam jezivu ozbiljnost u njenom ponasanju)
a ona je stavila bronhitis kao dijagnozu.
Treba ja ili majka da odemo po rezultate krvi sutra i onda kod lekarke (bez oca) to mi je lekarka napomenula dok smo izlazili od nje.
Molim vas da mi kazete otvoreno misljenje da bih bio pripremljen za stvari koje mogu da se dese, jer ne zelim da bude sok kad dodju rezultati i/ili kad odem kod lekarke opste prakse da vidi rezultate.
Nadam se da me razumete, ako je nesto... sta god da je, zelim biti pripremljen. Da li lecenje, da li treba da mu kazem ako je ozbiljno kad stignu rezultati.
Unapred hvala,
Vlada