Infiltratio pulmonum

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
vlayco78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 10, 2010 9:29 am

Infiltratio pulmonum

Post od vlayco78 »

Pozdrav,

Pre 4 meseca moj otac (68) je prestao da pusi. Rekao je da je osetio da mu smetaju cigare. Trebalo je odmah da ga pritisnemo i nateramo da ode na preglede. Ali on se drzao toga da mu samo smetaju cigare. Nakon 2-3 meseca pocinje kasalj, jako izrazen sa ispljuvavanjem. Cuvsi od drugih da nakon prestanka pusenja dolazi do iskasljavanja (on pusi 40 godina) on uzima sirup za kasalj i to tako traje.

Pre oko mesec dana (manje ili vise, ne znam tacno) on pocinje da oseca umor pri aktivnostima (duze hodanje, uzbrdo ili nizbrdo, ciscenje kuce, bilo koji fizicki rad) pre oko 10 dana, problemi i simtopi se kristalizuju i, pri odlasku do prodavnice (10 metara uz blagi uspon) njemu se smracilo, i morao je da se vrati kuci. Kasljanje se pojacalo, cele dane je odsedeo u stolici, umorivsi se samo idenjem u toalet.

U cetvrtak je otisao kod lekara, koji ga je poslusao i poslao na rendgen i vadjenje krvi.
Rezultati krvi jos nisu stigli (sutra ih preuzimamo), ali evo nalaz se rendgena:

"Rtg snimak pluca i srca (PA polozaj i levi profil):

Levo plucno krilo vecim delom zauzeto senkom intenziteta srcane senke, neostro ocrtane gornje konture.
U desnom plucnom krilu uocavaju se mrljaste, mestimicno slivene senke najizrazenije u srednjem plucnom polju, parahilarno.

Infiltratio.pulmonum lat.sin. susp.

Potrebna konsultacija. pulmomoga i dalja dijagnostika."
________

Sad mi cekamo rezultate krvi i lekar opste prakse je dao uput za stacionarno lecenje i za pregled,
ali moj otac kaze da mu na pamet nepada da legne u bolnicu, jedino da zakaze.

Ja sam sav izgubljen, majka moja takodje,
molim vas da mi kazete stanje stvari sa pulmoloske tacke gledista da znam sta da ocekujem
jer ne mogu da cekam te rezultate krvi (a imam i neke sumlje da lekar opste prakse nesto prikriva, pitala je oca da li ispljuvava krv, osetio sam jezivu ozbiljnost u njenom ponasanju)
a ona je stavila bronhitis kao dijagnozu.

Treba ja ili majka da odemo po rezultate krvi sutra i onda kod lekarke (bez oca) to mi je lekarka napomenula dok smo izlazili od nje.

Molim vas da mi kazete otvoreno misljenje da bih bio pripremljen za stvari koje mogu da se dese, jer ne zelim da bude sok kad dodju rezultati i/ili kad odem kod lekarke opste prakse da vidi rezultate.

Nadam se da me razumete, ako je nesto... sta god da je, zelim biti pripremljen. Da li lecenje, da li treba da mu kazem ako je ozbiljno kad stignu rezultati.

Unapred hvala,
Vlada :cry:
vlayco78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 10, 2010 9:29 am

Re: Infiltratio pulmonum

Post od vlayco78 »

Pored svega toka zaboravih da dodam:

On je covek koji celog zivota nije imao nikakvi znacajnijih bolesti vecih od prehlada.
Kod lekara je isao samo kad se ubode na ekser ili posece na testeru. Znaci iskustvo sa bolnicama i lecenjima bolestima nije imao. Velika briga mi je, kako ce da reaguje na nesto ozbiljno.

STA DA RADIM? :cry: :(
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm

Re: Infiltratio pulmonum

Post od 13th.wizard. »

nema druge, nego da taj snimak pogleda pulmolog, grudni hirurg, ili bolji radiolog - jer taj što je to opisivao je tipičan primerak radiologa koji samo želi da se ogradi i napiše tek neki izveštaj da bi ga napisao. jer njegov opis možete baciti u smeće, a on svoju diplomu može da pre iskoristi kao perfex papir jer se tako pluća ne opisuju.
Vas zanima da le je to tumor ili ne!?! I on treba to tako da opiše i odgovori na kratko postavljeno pitanje - da ili ne.
Ali problem sa medicinom u srbiji je što toleriše fraze i izraze iza kojih se ti takozvani lekari kriju.
šta to znači infiltratio? to se koristi kada se misli na tumor, al ako taj mamlaz misli da je to tumor onda treba da to i napiše, ako misli da su metastaze onda to treba tako i da napiše. a ne infiltarcija jer to može da znači sve , a i ništa. e, ali takvim pajserima to najviše i odgovara jer su tako pokriveni u svim slučajevima. to kod mene ne bi prošlo. ja sam milion takvih opisa vratio od kada sam došao u srbiju i navukao bes takozvanih radiologa-ali šta me briga, kada znamo svi da sam u pravu.

taj vaš domozdravljanski rentgenolog/ne zaslužuje ni naziv radiolog te ga zovite samo rentgenolog/ je opisao senke u desnom pl.krilu, a u dijagnozi na latinskom navodi infiltarciju u levom pl.krilu. trebali bi da ga pitate jer se on to sprda ili greši slučajno, jer ako greši na takvim stvarima i ne zna da se orjentiše mogao bi da ode na kurs orjentacije ili u školu za učenje šta je levo, a šta desno. a, za taj termin infiltracija mu slobodno poručite da bi u americi pao na svakom sudskom veštačenju, ako ne bi dodatno precizirao na koju se infiltraciju misli jer infiltracija može da podrazumeva sve. a, ne da se krije iza takvih dijagnoza na latinsko koje onda kao deluju bombastično, a u stvari iza njih se krije maloumnici iz od drveta sklepane ambilante perifernog doma zdravlja kojima se život svodi da od pacijenata uzmu kafu i čokolade.

neću da spekulisem ovde šta bi to moglo biti , pogotovo što nemam taj snimak kod sebe.
kažem vam idite i odnesite taj snimak nekom dobrom pulmologu,gr hirurgu ili boljem radiologu jer taj iz vašeg dz je verovatbno tamo verziraniji da pije kafu i prevrće šoljice čitajući budućnost u socu nego da uči i održava stručnu mentalnu formu. uostalom kao i ti lekari opšte prakse koji su svedeni da budu lekari opšte uzaludnosti, mesto da oni budu temelj zdravstvenog sistema koji će voditi čitavu populaciju ove trule i nesrećne zemlje oni postadoše najniži vojnici u piramidi papirologije i birokratije i administratofilije.

ako ne znate kod koga da odnesete javite se na pm da vam kažem koji su ljudi normalni i stručni. a takvi će vam pročitati nalaz i bez kafe i čokolade. samo sitni ljigavci i mutnolovci se drže nedostižni za narod, a dobar čovek i lekar je uvek dostupan ma kakvu poziciju ili titulu imao. nažalost većina je šljama poput tih poklonoljubaca i kovertofila kojiima morate da mašete poklonima ili kovertima da bi zadobili ekstra pažnju jer u suprotnom vas samo odrađuju bez imalo udubljivanja u vaš slučaj - i to je suština srpskog zdravstvenog sistema ucenjivanja i reketiranja: svakoga će odraditi i nešto mu napisati ali ako treba da se pogleda detaljno onda morate da podmažete sa parama, prasićima, jagnjićima, jajima, i u najmanju ruku legendarnom kafom i čokoladom. to je sramota i govori kakav smo najgori narod - srbija zemlja za koju niko nigde nije čuo niti će hvala Bogu.
Odgovori