Bol u donjem delu ledja

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
Bodibond
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 12, 2010 4:30 pm

Bol u donjem delu ledja

Post od Bodibond »

Pozdrav dobri ljudi.
Znam da naslovom ove moje teme nisam "izmislio toplu vodu", jer se slican naslov preplice u mnogim mojim pretrazivanjima po internetu u vezi sa tom temom...
Medjutim, iako sam nalazio slicne (ili iste...) probleme, pretpostavljam da je ipak najbolje da i ja opisem kakav konkretni problem imam ja, valjda se moderatori nece "naljutiti" i obrisati temu.
Elem, imam 21 godinu, a pre nekoliko meseci (pa mozda ide skoro i do godinu dana unazad) poceo je bol u donjem delu ledja (krsta). U pocetku sam osecao slab bol i to samo posle neke intenzivnije fizicke aktivnosti, kao sto je igranje basketa, trcanje, i to pri savijanju (recimo, prilikom vezivanja pertli). Ali, u poslednje vreme bol je sve cesci, i bukvalno je tu prilikom svakog savijanja, naglog pokreta, skoka, ili ustajanja iz sedeceg ili lezeceg polozaja.
Mislio sam da sam nesto istegao, napravio neki los pokret, pa da je sve to zbog toga, i da ce to vremenom prestati. Medjutim, i dalje je tu, a posle fizickih aktivnosti cak i vrlo intenzivno, bukvalno, pri ustajanju i ispravljanju kao da me "presece" u donjem delu ledja. U poslednje 2-3 nedelje sam prestao sa basketom i trcanjem da bih video kakav cu efekat napraviti.
I da, ne mogu da povezem ovaj bol ni sa jednom eventualnom povredom, jednostavno, kao da se postepeno uvecava tj. nije nastao u jednom konkretnom trenutku.
Moje pitanje upuceno vama je sta mi preporucujete da uradim? Kakva je procedura za odlazak kod lekara sto se tice ovakvih problema, tj. predpostavljam da treba da odem prvo kod lekara opste prakse koji ce me uputiti kod specijaliste? Da, tu se javlja i druga stvar, a to je cinjanica da me svaki drugi covek plasi pricom kako ne treba da snimam kicmu (rentgenom), kako je to stetno za kicmu i tako to... To je upravo i razlog zbog koga odugovlacim to snimanje, pa rekoh da se i ovde posavetujem.
Eto, to je to. Hvala unapred na eventualnim odgovorima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Bol u donjem delu ledja

Post od dr ivica »

Lekar opste medicine, potom rendgen kicmenog stuba, potom ce se videti sta dalje - da li konsultacija fizijatra, neurologa itd...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
panta.rei
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 29, 2010 1:03 pm

Re: Bol u donjem delu ledja

Post od panta.rei »

Poštovani/e,

molila bih za pomoć oko tumačenja RTG nalaza, jer nemam prliku u naredne 2 nedelje da dobijem izveštaj svog fizijatra, pošto je odsutan.

Imam 22 godine, već nepuna 2 meseca osećam intenzivan bol u donjem delu leđa, pri naglim pokretima i okretima, i vrlo teško se savijam ka napred, što je praćeno jačim bolom. Fizijatar me je uputio na terapije strujom (2+4polne) uz infracrveno svetlo, međutim to nije bilo učinkovito. Sada, nakon rentgena konstatovano mi je sledeće:

RTG snimak lumbosakralne kičme u 2 pravca:

Ispravljena je fizioloska lumbalna lordoza.
Diskretna sinistrokonveksna skolioza kičme.
I.V. prostor izmedju V.L. 3-4. sužen.
Dg: Dorsalgia M54
Th: Kurativa

MNOGO HVALA UNAPRED!

Pozdrav
Odgovori