Jos jedno koleno! Sta je u pitanju??

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
zub
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 20, 2008 6:10 pm

Jos jedno koleno! Sta je u pitanju??

Post od zub »

Ovo sto se meni desava, sigurno se desavalo jos nekom ovde...
Meni samo treba odgovor na pitanje koju dijagnozu da ocekujem od lekara?
Svakako cu otici, ali o ortopedskim bolestima koje mogu da pogode koleno znam jako malo, pa bi mi svaki savet pre toga dobrodosao.

Imam 28 god. ranije sam se bavila sportom aktivno, ali vec desetak godina ne. Nikada nisam imala problem sa kolenima, osim sto ponekad posle nekog vremena voznje biciklom osetim ziganje u kolenu, koje prestane po prestanku aktivnosti. Ovo mi nikad nije znachajnije smetalo. Medjutim...

Cesto provodim po nekoliko sati u vozu u sedecem polozaju. To mi nikada nije predstaljalo problem, obichno je potrebno par sekundi, minut da se razmrdam posle toga i sve je ok, ali juche mi se desilo da nisam mogla da hodam posle puta! Znaci ustala sam, uspravila telo i nisam mogla da koracham. Desno koleno sa spoljasnje strane bolelo je na svaku makar i pomisao da ga savijem kako bi zakorachila napred. Mogla sam samo da stojim na stanici. Uz ogromnu muku, sporo, kao da je koleno tudje, a ne moje odvukla sam se do kuce. Bol je krenula da se utishava posle 15-tak minuta.. ili sam se samo navikla na nju, pa sam je manje osecala, ne znam.
Molim vas, odgovorite mi, na sta vama lice ovi simptomi. Jaaaaaaako sam zabrinuta.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Jos jedno koleno! Sta je u pitanju??

Post od dr ivica »

Док је колено у савијеном положају, напрегнути су (натегнути) бочни (колатерални) лигаменти, по један споља и изнутра од коленог зглоба. када после дужег седења не можете да устанете или имате бол у ходу, сумњамо на оштећење овог лигамента - код Вас, то је спољашњи колатерални лигамент (LCL). Леченје зе антиреуматицима, стезницима, ређе физиотерапијски, а скоро никад (осим ако лигамент није пукао) није ортопедско (читајте: оперативно).

...Што нас поново доводи до моје омиљене теме: не идите људи одмах код уско специјализованих стручњака, шта ћемо ми остали да радимо? Није ни чудо да после и ортопеди забушавају, јер ако их за сваку ствар консултујемо, онда немају кад да лепо ураде оно што им је главни посао: да оперишу...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
zub
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 20, 2008 6:10 pm

Post od zub »

Znachi u pitanju su ligamenti. To zvuchi malkice bezazlenije od odgovora koji bi u sebi sadrzavao hrskavice, upale itd... :) Malo mi je lakse. Praticu situaciju sa kolenom, pa cu javiti ako dodje do promena. Za sada, nema ni crvenila ni povecane temperature, ni otoka, a sudeci po ovome o cemu vi govorite, to ne moram ni da ocekujem.

Najlepse hvala na odgovoru, dr ivica.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Uh, ja se izvinjavam, primetih lapsus, dok je koleno u povijenom položaju aktivni su UKRŠTENI ligamenti, izvinjavam se, tako je to kad se ne gleda pacijent oči u oči, elem, posle dugog sedenja može da se premori prednji ili zadnji ukršteni ligament. Ako je bio oštećen spoljašnji ligament, on boli kad ustanete zato što tako povređen "ne voli da se napreže". Lečenje je isto kao što sam i napisao. Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori